Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ελληνικές διεκδικήσεις στα δημοσιονομικά
Χωρίς την Ελλάδα στο προσκήνιο, αλλά με τις ελληνικές διεκδικήσεις να παίζονται στο παρασκήνιο, «τρέχει» ο χρόνος για τα ελληνικά αιτήματα για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, φοροελαφρύνσεις και φιλοαναπτυξιακές πρωτοβουλίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
To Eurogroup σήμερα μπορεί να είναι… free of Greece, αφού η Ελλάδα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα των συζητήσεων στη συνεδρίαση του Eurogroup και αύριο στη συνεδρίαση του EcoFin.
Στο περιθώριο, όμως, των συνεδριάσεων πυκνώνουν οι συναντήσεις του Eλληνα υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, που προσγειώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, καθώς ξεδιπλώνεται σταδιακά ο σχεδιασμός της Αθήνας για την εξασφάλιση επιπλέον δημοσιονομικού χώρου που θα «χρηματοδοτήσει» φιλοαναπτυξιακά μέτρα και φοροελαφρύνσεις.
Άλλωστε, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να κλειδώσει μέσα στις επόμενες μέρες η έκθεση της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία πρέπει να δίνει θετικό σήμα για τη συμμόρφωση της ελληνικής οικονομίας με τα προαπαιτούμενα, αλλά και για τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα.
Με μια θετική έκθεση ως «διαβατήριο», ο Χρήστος Σταϊκούρας θα μπορέσει να επιδιώξει στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου να θέσει τις βάσεις για την εξασφάλιση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για φέτος.
Στο τραπέζι βρίσκεται η αλλαγή χρήσης των ANFA & SMPs προς φιλοεπενδυτικούς – φιλοαναπτυξιακούς σκοπούς, και όχι για τη μείωση του χρέους, η εξασφάλιση χώρου από τα κονδύλια για το μεταναστευτικό, ο μηχανισμός εξομάλυνσης για πιο ασφαλείς δημοσιονομικές πρωτοβουλίες, αλλά και ο μεγάλος στόχος της αναθεώρησης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στην περιοχή του 2,5% για τους προϋπολογισμούς του 2021 και του 2022.
Η άσκηση της εξασφάλισης επιπλέον δημοσιονομικού χώρου είναι μια σύνθετη διαδικασία και ένας πρώτος σημαντικός σταθμός είναι ο Ιούνιος του 2020, οπότε ξεκινά και η γερμανική προεδρία. Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να «τρέξουν» η 5η και η 6η αξιολόγηση, με μεγάλο θέμα τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, αλλά και την αναμόρφωση του συστήματος των νέων αντικειμενικών.
Για την 5η αξιολόγηση έπεται ένας θερμός μήνας διαβουλεύσεων και επαφών, μέχρι το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, που θα είναι ένας κρίσιμος σταθμός για τις ελληνικές διεκδικήσεις. Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, αναμένεται να ακολουθήσει συνεδρίαση του EuroWorking Group, στις 5 Μαρτίου που θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την προετοιμασία του Eurogroup στις 16 Μαρτίου. Την επόμενη μέρα αναμένονται στοιχεία για το πώς έκλεισε το 2019 στο μέτωπο της ανάπτυξης, με νεότερα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και είναι ένα από τα στοιχεία που θα «μετρήσουν» στη συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 9 Μαρτίου και με αφορμή συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στου Βερολίνο κυβερνητική αποστολή αναμένεται να πραγματοποιήσει επαφές στη Γερμανία σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη – και χρήσιμη – για τα ελληνικά αιτήματα. Σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup και του EcoFin αύριο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τους δημοσιονομικούς κανόνες και την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και τη στρατηγική για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο υπουργός Οικονομικών θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr