Χωρικά ύδατα: «Βρέχει» παραβιάσεις από τουρκικά πολεμικά εκτός του Oruc Reis
Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ για τις παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας από τουρκικά πλοία, πέραν των τελευταίων από το Oruc Reis🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
To «σεργιάνι» στην Ανατολική Μεσόγειο από το Oruc Reis συντηρεί την κρίση, με την Τουρκία να κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα όταν το τουρκικό ερευνητικό «σπάει» το όριο στα 12 μίλια, που αποτελεί δυνητική παραβίαση στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Τα στοιχεία από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ είναι αποκαλυπτικά των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι αριθμοί για τις παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας από πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της τουρκικής Ακτοφυλακής αναδεικνύουν τη συντήρηση της έντασης που αποτελεί επιλογή από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέραν των «ερευνών» από το Oruc Reis.
Συχνά τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στις παραβιάσεις στον αέρα, στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά, προκαλώντας συχνά αερομαχίες με ελληνικά F-16 κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεων στο Αιγαίο. Αλλά και στη θάλασσα, η Τουρκία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε κλιμάκωση με παραβιάζοντας όλο και περισσότερο τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Το ethnos.gr αποκαλύπτει την αθέατη όψη της έντασης που συντηρεί στο Αιγαίο η Τουρκία, μέσα από τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ για τις παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων κατά το πρώτο οχτάμηνο του 2020, ενώ ταυτόχρονα η αναδρομή στα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας δείχνει την ξεκάθαρη κλιμάκωσε σε αριθμούς. Μόνο φέτος, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, έχουν καταγραφεί 2.108 παραβιάσεις στα εθνικά χωρικά ύδατα της Ελλάδας.
Πρόκειται για σωρεία συμβάντων παραβιάσεων των χωρικών υδάτων από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας και της τουρκικής Ακτοφυλακής, που όχι απλώς «έσπασαν» τα 12 μίλια, που αποτελεί δυνητικό δικαίωμα της Ελλάδας, αλλά τα 6 μίλια. Βεβαίως, η διεξαγωγή «ερευνών» από το Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ακόμα και «σπάζοντας» το όριο των 12 μιλίων αποτελεί άλλης τάξης πρόκληση και κλιμάκωση, που δεν είχε καταγραφεί αντίστοιχη κατά τα προηγούμενα χρόνια. Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία που αποκαλύπτει το ethnos.gr για τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων από πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της τουρκικής Ακτοφυλακής, όπως φαίνεται στον πίνακα, φέτος τον Αύγουστο χτύπησαν «κόκκινο»: έφτασαν τις 625 μέσα ένα μόνο μήνα, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας. Αντιστοιχούν σε ποσοστό που αγγίζει το 30% σε σύνολο 2.108 παραβιάσεων χωρικών υδάτων κατά το οχτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου φέτος.
Αλλά και τον Ιούλιο φέτος, σημαντικά αυξημένες ήταν οι παραβιάσεις στα εθνικά χωρικά ύδατα της Ελλάδας από τουρκικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ έφτασαν τις 366. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο αριθμός των παραβιάσεων είναι τριψήφιος κάθε μήνα του 2020. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο βαθμό που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει να συντηρεί την κρίση στη Μεσόγειο, η φετινή χρονιά θα κλείσει με νέο αρνητικό ρεκόρ τουρκικών παραβιάσεων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Ανατρέχοντας στα στατιστικά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ κατά την τελευταία δεκαετία, οι παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων της Ελλάδας εμφανίζουν ραγδαία αύξηση από το 2017 και μετά. Από 414 το έτος 2016, τον αμέσως επόμενο χρόνο (2017) εκτοξεύθηκαν στις 1.998. Αναλυτικά κατά την τελευταία δεκαετία οι παραβιάσεις κατ’ έτος από τουρκικά πολεμικά πλοία και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής έχουν εξής:
- 2010: 133
- 2011: 206
- 2012: 389
- 2013: 341
- 2014: 371
- 2015: 299
- 2016: 414
- 2017: 1,998
- 2018: 1.479
- 2019: 2.202
- 2020: 2.108 (στοιχεία μέχρι και τον Αύγουστο)
Επισημαίνεται ότι για κάθε παραβίαση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας ενημερώνεται το Υπουργείο Εξωτερικών.
Τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα της Ελλάδας και το casus belli από την Τουρκία
Το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας ορίστηκε το 1936 στα 6 ναυτικά μίλια από την ακτή, ενώ διατηρήθηκε ρητώς το όριο των 10 ναυτικών μιλίων αιγιαλίτιδας ζώνης όσον αφορά στον εναέριο χώρο, βάσει της προγενέστερης νομοθεσίας. Βάσει εθιμικού κανόνα του Δικαίου της Θάλασσας, που ενσωματώνεται και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα δικαιούται να επεκτείνει μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη της, δηλαδή τα χωρικά ύδατα.
Όπως άλλωστε έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη το Υπουργείο Εξωτερικών, το δικαίωμα επέκτασης του ορίου της αιγιαλίτιδας ζώνης μέχρι τα 12 ν.μ. είναι κυριαρχικό και ασκείται μονομερώς και κατά συνέπεια δεν υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό ή εξαίρεση και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως από τρίτα κράτη Γι’ αυτό και η συντριπτική πλειοψηφία των παράκτιων κρατών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει προσδιορίσει το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. Η ίδια η Τουρκία έχει επεκτείνει, ήδη από το 1964, την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ν.μ. στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο. Άλλωστε, η Ελλάδα κατά την κύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας -με νόμο το 1995- δήλωσε ρητά ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει σε οιοδήποτε χρόνο το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ν.μ.
Ως αντίδραση προς τη νόμιμη αυτή θέση της Ελλάδας, η τουρκική Βουλή εξουσιοδότησε με ψήφισμά της στις 8 Ιουνίου του 1995 την τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο (casus belli, δηλαδή εξουσιοδότηση για χρήση και στρατιωτικών μέσων κατά της Ελλάδας) σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 ν.μ.
Και είναι παράδοξο όσο και υποκριτικό, η Τουρκία να απειλεί επισήμως με πόλεμο την - γείτονα και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ - Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια εφόσον ασκήσει κυριαρχικό της δικαίωμα, να κλιμακώνει την ένταση με το Oruc Reis συντηρώντας την κρίση στη Μεσόγειο και υποκριτικά να εμφανίζεται ότι επιδιώκει το διάλογο. Πρόκειται για συμπεριφορά που παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί απαγόρευσης χρήσης ή απειλής χρήσης βίας, περί ειρηνικής επίλυσης και περί καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης.
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr