Live: Με κόντρες ξεκίνησε η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών
Ένσταση από την Νέα Δημοκρατία η οποία απορρίφθηκε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η αναμενόμενα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, οδήγησε σε διαδοχικά βραχυκυκλώματα με κίνδυνο μπλακ άουτ. Το παράδοξο ήταν ότι οι κόντρες με το «καλημέρα» εστιάστηκαν σε διαδικαστικά θέματα προτού καν ξεκινήσει η… κυρίως μάχη.
Με την έναρξη της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας επανέλαβε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κατάθεση του τελικού κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας μη αποδεχόμενος το κείμενο στα αγγλικά το οποίο έχει ήδη καταθέσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως είπε σε υψηλούς τόνους «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός ψηφίσματος το οποίο θα αποτελεί ξεχωριστό κείμενο και το οποίο θα χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί όπως θέλουν. Αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο δεν τολμώ να σχολιάσω σε τι επίπεδο έγινε η διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Δένδιας.
Και ο Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διατύπωσε ανάλογο αίτημα, αιτούμενος και για κατάθεση εγγράφων από τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας αλλά και το ΓΕΕΘΑ.
Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας με ειδική αναφορά στη δυνατότητα που θα έχουν οργανώσεις όπως το Ουράνιο Τόξο να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες».
Ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ τόνισε ότι υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού στη Συμφωνία. Από μόνα τους δε φθάνουν αλλά σε περιόδους όξυνσης και κρίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν θέματα στα Βαλκάνια που δεν ονομάζονται τυχαία μπαρουταποθήκη.
Στη συνέχεια ο Νίκος Ξυδάκης είπε ότι από τη διαδικασία στην Επιτροπή ακόμη, όλα όσα ζητήθηκαν είναι διαθέσιμα για όποιον με καλή διάθεση θέλει να ασχοληθεί με την ουσία. Πρόσθεσε ότι «το Μακεδονικό γίνεται θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων» προσθέτοντας «ας είναι πολιτικές οι εξελίξεις αλλά να μη δώσουμε χώρο στην ακροδεξιά και το νεοναζισμό να καταλάβει το κτίριο της Βουλής και το πνεύμα της Βουλής».
Επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως κατά τη γνώμη του «προσχηματικά τίθενται κάποια θέματα γιατί ορισμένες δυνάμεις δεν θέλουν να κουβεντιάσουν επί της ουσίας».
Απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε ότι οι βουλευτές της ειδικά από τη Μακεδονία έλεγαν ότι δεν πρέπει στην ονομασία να αναφέρεται ο όρος Μακεδονία. Και πρόσθεσε: «Όταν στη συνέχεια καταλάβατε ότι δεν μπορείτε να απομακρυνθείτε από την εθνική θέση του σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό, για να υπάρχει κάποια απόκρουση για τη συμφωνία των Πρεσπών περάσαμε στις ενστάσεις για την εθνότητα και τη γλώσσα… Όταν αποδείχθηκε ότι και αυτά ήταν έωλα ανοίξαμε την κουβέντα για το Σύνταγμα».
Εξήγησε στη συνέχεια ότι «Η συμφωνία Πρεσπών προβλέπει ότι πρώτα θα ψηφίσουν Σύνταγμα και κύρωση και μετά θα έρθει το ζήτημα σε εμάς. Λέει ο κ. Δένδιας ότι προέβλεψαν ότι εάν εμείς δεν ψηφίσουμε την Συμφωνία ή δεν συμφωνήσουμε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση. Τι ήθελε να πετύχει η Συμφωνία; Πρώτα να ολοκληρώσουν αυτοί όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους (αναθεώρηση και κύρωση) και μετά θα έρθει η Συμφωνία εδώ, Αυτό που προέβλεψαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αν εμείς δεν τηρήσουμε δεσμεύσεις είναι λογικό» συμπλήρωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Όσον αφορά τα θέματα που τέθηκαν από τον κ. Δένδια για να προσκομιστεί το σύνολο του Συνταγματικού κειμένου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε την ρηματική διακοίνωση που περιλαμβάνει πλήρες κείμενο αναθεωρήσεων σε μετάφραση. Προσκομίσαμε και το πλήρες κείμενο Συντάγματος. Ο λόγος που προσκόμισα από την επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπίων είναι για να σας δείξω τη συνταγματική τους τάξη. Πληροφορήθηκα ότι μπορεί να γίνει ενσωμάτωση σε ύστερο χρόνο ανεπίσημα. Αυτό που ζητάτε δεν υπάρχει γιατί δεν προβλέπεται από την δική τους συνταγματική τους τάξη. Όμως όσα λέτε έχουν ήδη απαντηθεί».
Όταν ο Νίκος Δένδιας επανήλθε επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί υπ’ αυτούς τους όρους η συζήτηση, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Θα πρέπει να αντέξετε τη συζήτηση. Είναι ένα πικρό ποτήρι η αλήθεια αλλά θα το πιείτε μέχρι τέλους.
Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι έχει προκύψει παρεμπίπτον ζήτημα που αφορά στο ότι δεν πληρούνται όσα προβλέπονται για την κύρωση της Συμφωνίας. Ρώτησε το Σώμα αν διαφωνεί να αποφανθεί η Πρόεδρος επί του παρεμπίπτοντος κι επειδή υπήρξαν ενστάσεις, ζήτησε διά ανεγέρσεως να γίνει ψηφοφορία. Το ΚΚΕ διά του Θανάση Παφίλη δήλωσε ότι δεν θα μετέχει στη διαδικασία, χαρακτηρίζοντάς τη προσχηματική κίνηση, τοποθετούμενο με «παρών». Αντιδράσεις σημειώθηκαν από τη ΝΔ, ζητώντας να γίνει καταμέτρηση των «ναι» προκαλώντας την ειρωνική αντιμετώπιση της προεδρεύουσας. Τελικώς το παρεμπίπτον απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.
Ακολούθως εξετάστηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας της Χρυσής Αυγής, έναντι της οποίας αρνήθηκε να τοποθετηθεί η ΝΔ με βαρείς χαρακτηρισμούς για τη ΧΑ και η οποία απορρίφθηκε.
Στη συνέχεια, απορρίφθηκε και η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε κατατεθεί από τον Πάνο Καμμένο.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr