Ανδρουλάκης - Σπυράκη στο ethnos.gr για το ψήφισμα της Ευρωβουλής: Όχι σε νέο διχασμό
«Διαφωνώ κατηγορηματικά με την παράγραφο που εξισώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα με τη ΧΑ» δηλώνει η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη - «Χρησιμοποιεί αλά καρτ τα ιστορικά γεγονότα» υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το πώς ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα οι Έλληνες ευρωβουλευτές στο ψήφισμα που εξισώνει τον φασισμό με τον κομμουνισμό, βάσει του οποίου η Ευρωβουλή χαρακτηρίζει την ΕΣΣΔ συνυπεύθυνη με τη ναζιστική Γερμανία για το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εισηγούμενη σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να κηρύξουν την 23η Αυγούστου (ημέρα κατά την οποία υπεγράφη το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ πριν από 80 χρόνια) ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Ολοκληρωτικών Καθεστώτων» τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ.
Ειδικότερα, στη Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκαν προβλήματα συνοχής. Υπέρ ψήφισε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, κατά η Μαρία Σπυράκη, απείχαν από την ψηφοφορία οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ λευκό ψήφισαν οι Στέλιος Κιμπουρόπουλος, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης.
«Να ενώσουμε τους Έλληνες»
Απαντώντας σε ερώτηση του ethnos.gr για τους λόγους που δεν ψήφισε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «Ευρωπαϊκή Μνήμη της Ευρώπης», δήλωσε: «Δεν είναι ώρα να ξανανοίξουμε τις πληγές του Εμφυλίου. Είναι ώρα να κοιτάξουμε μπροστά, να βρούμε λύσεις για την οικονομία, να ενώσουμε τους Έλληνες. Δεν θα έρθω το 2019 στην Ευρωβουλή να αναθεωρήσω την απόφασή του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 να νομιμοποιήσει το ΚΚΕ. Δεν είναι η άποψή μου. Το 1974 έγινε ένα ιστορικό βήμα συμφιλίωσης. Άλλωστε, τα κόμματα απονομιμοποιούνται από τους πολίτες. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γενικά της GUE καταγγέλλουν το κείμενο ως ανιστόρητο και ανακριβές. Μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές που το στήριζαν ζητούσαν την απαγόρευση του σφυροδρέπανου όπως και της σβάστικας».
Και παρόλο που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στήριξε το ψήφισμα, η Μαρία Σπυράκη δεν το ψήφισε με άποψη. «"Η αποτίμηση ιστορικών γεγονότων είναι αποκλειστικό έργο των ιστορικών και μόνο" είχε πει ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης τον Απρίλιο του 2009 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» υποστήριξε η ευρωβουλευτής. «Τότε, ως επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης είχε καλέσει την ομάδα του να απέχει από την ψηφοφορία – μεταξύ τους ήταν και ο νυν υποψήφιος επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς» συμπλήρωσε.
«Διαφωνώ κατηγορηματικά με την παράγραφο 20 του ψηφίσματος, η οποία με όρους Ελλάδος εξισώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα με τη Χ.Α. και ζητά την απαγόρευση οργανώσεων ή ομάδων ή κομμάτων που έχουν σχέση με τον ναζισμό ή με άλλη μορφή ολοκληρωτισμού. Πιστεύω πως είναι στο χέρι των πολιτών να καταψηφίσουν ή να εξαφανίσουν μορφώματα όπως η Χ.Α. Και είμαι στη Νέα Δημοκρατία, δεύτερη θητεία ευρωβουλευτής, στο κόμμα που νομιμοποίησε τη παρουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, προκειμένου να κλείσει την πληγή του εμφυλίου» τόνισε.
«Επίσης, διαφωνώ κατηγορηματικά με το άρθρο 17 του ψηφίσματος, το οποίο αναφέρεται στην απαγόρευση των συμβόλων. Θεωρώ πως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν και να επιλέγουν. Και σε αυτή τη βάση καταψήφισα, γιατί δεν είχαμε δυνατότητα να ψηφίσουμε ανά παράγραφο» κατέληξε η Μαρία Σπυράκη.
«Δεν ταυτίζω τη ναζιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία»
Η έκπληξη, πάντως, ήταν ότι και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υποστήριξαν το ψήφισμα, ωστόσο διαφορετική στάση επέλεξε να ακολουθήσει ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Είναι ένα ψήφισμα που κάνει ιδεολογική χρήση της ιστορίας με αλά καρτ παρουσίαση των γεγονότων» μας απάντησε όταν τον ρωτήσαμε.
«Είναι προφανές ότι καταδικάζω τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έγιναν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζω τη ναζιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία, κάτι που υποστηρίζει το ψήφισμα. Το οποίο πάει, όμως, και ένα βήμα παρακάτω, αφού χρησιμοποιεί αλά καρτ τα ιστορικά γεγονότα. Υποστηρίζει ότι την αποκλειστική ευθύνη για την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την είχε η Συνθήκη Ρίμπεντροπ - Μολότοφ, αποκρύπτοντας τον ρόλο που έπαιξε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και το ότι πριν από τη Συνθήκη αυτή προηγήθηκε η συμφωνία του Μονάχου μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Γερμανίας που είχε σκοπό να διαμελίσει την Τσεχοσλοβακία και να προσαρτήσει υποχρεωτικά την Αυστρία» εξήγησε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθεί το θέμα εδώ και χρόνια. «Και στο παρελθόν, όταν το ουκρανικό κοινοβούλιο είχε περάσει έναν νόμο που έλεγε ότι απαγορεύει τα σύμβολα του κομμουνισμού. Και από τότε είχα κάνει επερώτηση προς την Επιτροπή πώς μια χώρα που έχουμε μια εμπορική συμφωνία αποφασίζει τέτοιες παράλογες πολιτικές» μας είπε.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr