Frontex: Ξεκινά έρευνα μετά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο
Η Frontex αγωνιά να αποδείξει ότι δεν έχει καμία ανάμιξη στις καταγγελίες Μέσων για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Εσωτερική έρευνα για ύποπτα περιστατικά επαναπροωθήσεων που αποκάλυψαν πρόσφατα τα μέσα ενημέρωσης ξεκίνησε η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Στην ανακοίνωση του Οργανισμού, διαφαίνεται η αγωνία του να αποδείξει ότι δεν εμπλέκεται στις βίαιες επιστροφές σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο, αλλά και η πίεση που έχει δεχθεί από την Κομισιόν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί κανένα έγγραφο ή άλλο υλικό που να τεκμηριώνει τυχόν κατηγορίες παραβίασης του νόμου ή του Κώδικα Συμπεριφοράς της Frontex από ανεπτυγμένους αξιωματικούς. Επίσης σημειώνεται ότι «η κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο είναι περίπλοκη για τα πλοία που ανέπτυξε η Frontex να περιπολούν τα εξωτερικά σύνορα λόγω διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους. Αυτό επηρέασε επίσης τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή. Παρ’ όλες αυτές τις αυξανόμενες δυσκολίες, η Frontex συνεχίζει να σώζει ζωές και έχει σώσει 2.700 άτομα φέτος».
«Στη συνομιλία και τις επαφές μας, ενημέρωσα την Ευρωπαία Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον ότι εξετάζουμε τις κατηγορίες ειδησεογραφικών οργανισμών που σχετίζονται με τις δραστηριότητές μας στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τα υψηλότερα πρότυπα φύλαξης συνόρων σε όλες τις επιχειρήσεις μας και να μην ανεχόμαστε παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε από τις δραστηριότητές μας », δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Fabrice Leggeri. «Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στην Ελλάδα στα εξωτερικά της σύνορα σύμφωνα με την εντολή μας και στο πνεύμα της αλληλεγγύης της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.
Νωρίτερα φέτος, στο πλαίσιο επιχειρησιακού διαλόγου με την Ελλάδα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex είχε ήδη ζητήσει από τις Αρχές του να διερευνήσουν δύο γεγονότα κοντά στα νησιά του στο ανατολικό Αιγαίο. Δεν βρήκαν καμία απόδειξη παράνομων πράξεων σε ένα περιστατικό και εξακολουθούν να εξετάζουν ένα άλλο. Σύμφωνα με την εντολή του, ο Frontex δεν έχει την εξουσία να ερευνά και πρέπει να βασίζεται στα κράτη μέλη.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Leggeri ενημέρωσε επίσης τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένα συμβάν νωρίτερα αυτό το έτος, όταν ένα πλήρωμα σκάφους από τη Δανία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Frontex έλαβε λανθασμένες οδηγίες από τους αξιωματικούς της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Μετά το περιστατικό, η Frontex επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές και διευκρινίστηκε η παρανόηση με την Ελληνική Ακτοφυλακή.
Σε αυτό το σημείο, η έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει εντοπίσει άλλες ύποπτες περιπτώσεις από αυτές που έχουν ήδη αναφερθεί από τον Εκτελεστικό Διευθυντή στις ελληνικές Αρχές.
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr