Πρόεδρος Αρμενίας: Η Τουρκία προκαλεί παντού αστάθεια
Σύμφωνα με τον Αρμέν Σαρκισσιάν ο ρόλος της Τουρκίας είναι «εντελώς αρνητικός»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο Armen Sarkissian, πρόεδρος της Αρμενίας, παραχώρησε συνέντευξη στη La Libre, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση που μαίνεται στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ μεταξύ της χώρας του και του Αζερμπαϊτζάν.
Ο Armen Sarkissian, ο οποίος διετέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας από το 1996 μέχρι το 1997, πρέσβης της Αρμενίας στο Λονδίνο (1998-2018) και συνεργάτης αρκετών μεγάλων διεθνών εταιρειών, όπως οι British Petroleum, Alcatel, Bank of America και Merril Lynch, κάνει λόγο για μία τεράστια τραγωδία που έχει πλήξει τη χώρα, με πολλές ζωές νέων ανθρώπων να έχουν ήδη χαθεί.
Οι άνθρωποι που κατοικούν εδώ και αιώνες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ εκχριστιανίστηκαν περίπου το 300 και η περιοχή αυτή ανήκε κάποτε στην Περσία και στη Ρωσία, αλλά ποτέ στο Αζερμπαϊτζάν, εξηγεί. Μάλιστα επί Σοβιετικής Ένωσης, που λειτουργούσε ως εγγυήτρια, η περιοχή απολάμβανε μέγιστη αυτονομία. Παρ’ όλα αυτά, πάνω από 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή λόγω των αδιεξόδων που υπήρχαν και μίας τρόπον τινά “ειρηνικής εθνοκάθαρσης” που συντελέστηκε στη διάρκεια των 70 αυτών ετών.
Το Αζερμπαϊτζάν, από πλευράς του, ισχυρίζεται ότι απλώς αντέδρασε σε επίθεση της Αρμενίας. Επ’ αυτού, ο Sarkissian απαντά ότι αυτό το επιχείρημα στερείται λογικής, καθώς η Αρμενία δεν είχε κανένα λόγο να είναι δυσαρεστημένη και να θέλει να αλλάξει την επικρατούσα κατάσταση.
Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας, ο Αρμένιος Πρόεδρος απαντάει ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι «εντελώς αρνητικός», καθώς χωρίς την εμπλοκή της, «είναι πολύ πιθανόν να είχε συμφωνηθεί κατάπαυση πυρός στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ».
Η Τουρκία, τονίζει, «έχει πολύ ευρύτερη ατζέντα»: Στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και εξηγεί: «Προκαλεί παντού αστάθεια και με τον τρόπο αυτό ανατρέπει το status quo για να αυξήσει την ισχύ και την επιρροή της. Ο κύριος στόχος της είναι η Ευρώπη. Η Τουρκία έχει πολλά χαρτιά να παίξει. Ένα από αυτά είναι το χαρτί της ενέργειας. Η Τουρκία ήταν μία χώρα που αγόραζε ενέργεια. Τώρα, όμως, θέλει να παράγει τη δική της ενέργεια και θέλει να έχει τον έλεγχο του φυσικού αερίου που προέρχεται από Κασπία και Κεντρική Ασία – μέσω των αγωγών TANAP (Trans-Anatolian gas Pipeline) και TAP (Trans Adriatic Pipeline). Το άλλο χαρτί είναι οι πρόσφυγες. Φιλοξενεί 4 εκ. πρόσφυγες στην επικράτειά της και τους χρησιμοποιεί σε διαπραγματεύσεις. Ήδη η ΕΕ πληρώνει 6 δισ. ευρώ στην Τουρκία, έτσι δεν είναι; Το τρίτο χαρτί είναι οι τρομοκράτες. Ποιος λέει ότι αυτοί μπορούν να πάρουν ένα αεροπλάνο και να βρεθούν στην Ευρώπη; Είναι και αυτός ένας τρόπος να εξωθείς τους ανθρώπους στα όριά τους. Στη Λιβύη, η Τουρκία έχει την ίδια ατζέντα: Θέλει να ελέγξει τα αποθέματα ενέργειας και τη μετανάστευση από Αφρική προς Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται ότι η σημερινή ηγεσία της Τουρκίας έχει διαφορετική ατζέντα. Δε θέλει να έχει κοινές αξίες με την ΕΕ, όπως αυτήν της ανεκτικότητας. Και μιλάω για την ηγεσία, όχι για τον τουρκικό λαό».
Σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ρωσία στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, με αφορμή το αίτημα του Αρμένιου Πρωθυπουργού προς τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλεια της Αρμενίας, ο Sarkissian χαρακτηρίζει τον ρόλο της Ρωσίας ως πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι είναι μέλος του Minsk Group και διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν.
«Θα μπορούσε να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, σε αντίθεση με την Τουρκία. Αλλά καταλαβαίνει ότι και η Τουρκία έχει να παίξει έναν ρόλο. Εάν η Τουρκία χρησιμοποιήσει την επιρροή της και ασκήσει πίεση στο Αζερμπαϊτζάν, θα έχουμε κατάπαυση πυρός», τονίζει.
Ο Αρμένιος Πρόεδρος επισημαίνει ότι εάν η Αρμενία δεν αναγνωρίζει ακόμη το Καραμπάχ ως ανεξάρτητο κράτος, υπάρχει μόνο ένας λόγος, ότι δηλαδή συνεχίζει να βλέπει φως στο βάθος αυτού του τρομακτικού τούνελ. Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνει, δε θα υπάρξει οριστική λύση, εάν τα εμπλεκόμενα μέρη δεν καθίσουν στο τραπέζι για να υπογράψουν μία ειρηνευτική συμφωνία και δώσουν τα χέρια.
«Ένα παράδειγμα: Οι Τούρκοι σκότωσαν 1.5 εκ. Αρμένιους στο πλαίσιο της γενοκτονίας. Ο κόσμος δεν το έχει ξεχάσει. Η τρίτη και τέταρτη γενιά ακόμα το θυμούνται. Και σήμερα γίνονται εθελοντές στη σύγκρουση για να αγωνιστούν κατά της Τουρκίας. Εάν η Τουρκία συνεχίσει να αρνείται αυτό το παρελθόν, πιστεύετε ότι τα δύο έθνη θα μπορέσουν να συνομιλήσουν; Όχι», υπογραμμίζει.
Κληθείς να απαντήσει, εάν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο Aliev του Αζερμπαϊτζάν, ο Sarkissian σημειώνει ότι η εμπιστοσύνη είναι κάτι που μπορεί να οικοδομηθεί στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων. «Δεν ανήκω στους διαπραγματευτές στο Minsk Group. Αυτόν τον ρόλο έχουν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Ελπίζω πάντως ότι όταν επιστρέψουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και θα καταλήξουμε σε μία οριστική λύση. Κανείς δεν πρέπει να αυταπατάται ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με τη χρήση βίας», προειδοποιεί.
Στη La Libre παραχώρησε συνέντευξη και ο Arayik Haroutiounan, ο ηγέτης της αυτόνομης περιοχής του Καραμπάχ, ο οποίος δηλώνει ότι “είμαστε μεν μόνοι, αλλά θα νικήσουμε”. Για την Ευρώπη, η σύγκρουση στην περιοχή «είναι πολύ μακρινή». Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα από όσα δηλώνει ο Πρόεδρος της χώρας, ο Haroutiounan υποστηρίζει ότι τον πόλεμο στο Καραμπάχ τον ξεκίνησε το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία με τη συνδρομή του Πακιστάν και εξτρεμιστικών οργανώσεων. “Τουρκικές ειδικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή από την πρώτη μέρα των συμπλοκών», αποκαλύπτει και δηλώνει ότι οι υπηρεσίες του διαθέτουν βίντεο που αποδεικνύουν την παρουσία αυτή. «Πακιστανοί μουτζαχεντίν και Αφγανοί συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο μαζί με Λίβυους και Σύρους μισθοφόρους», εξηγεί.
Η Αρμενία αισθάνεται προδομένη και πιστεύει ότι πληρώνει το τίμημα των υπολογισμών των μεγάλων δυνάμεων. «Ο πολιτισμένος κόσμος είναι αδιάφορος, οι εκκλήσεις μας μένουν αναπάντητες», λέει ο Πρόεδρος του Καραμπάχ και προσθέτει ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν προέρχεται από το Ιράν, αλλά από την Τουρκία, η οποία δυστυχώς έχει τη στήριξη της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ξυπνήστε, διαφορετικά θα δείτε και πάλι τους Τούρκους στις πύλες της Βιέννης», προειδοποιεί.
Ο Πρόεδρος Putin αρνείται να εμπλακεί στρατιωτικά στη σύγκρουση για να στηρίξει τους Αρμένιους του Καραμπάχ και επιλέγει να εμπλέξει την Τουρκία στη νέα προσπάθεια για επίτευξη κατάπαυσης πυρός, σημειώνεται εν κατακλείδι.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr