Ντονμέζ: Δεν θα κάνουμε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο αν δεν υπάρχουν ενδείξεις
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ισραήλ άφησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Οι γεωτρήσεις κοστίζουν, αν δε βρίσκουμε κάτι δε θα κάνουμε άσκοπες κινήσεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό φιλο-κυβερνητικό κανάλι ΧαμπέρΤουρκ. Ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα και απέκλεισε προς το παρόν κάποια ερευνητική ή γεωτρητική δραστηριότητα.
«Έχουμε πραγματοποιήσει 7-8 γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, μετά από αδειοδοτήσεις τόσο δικές μας, όσο και της ]ΤΔΒΚ». Αν βρούμε κάτι, θα το αποκαλύψουμε. Έχουμε κάποια σημάδια, κάποια δεδομένα. Αλλά δε θέλουμε να βγούμε να πούμε κάτι χωρίς να είμαστε σίγουροι. Δεν έχουμε εγκαταλείψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εκεί. Το δίκιο μας με βάση το διεθνές δίκαιο είναι σαφές. Η απόσταση από εδώ μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα είναι 600 χιλιόμετρα. Υπάρχει μια αντίληψη που θέλει να μας περιορίσει στην ηπειρωτική χώρα. Πρώτα κάνετε σεισμικές έρευνες. Φωτογραφίζετε το υποθαλάσσιο έδαφος. Γίνεται δισδιάστατο και τρισδιάστατο MR. Κι όταν ο ειδικός λέει ‘υπάρχει μια μάζα εδώ, πάρτε ένα κομμάτι’ γίνεται βιοψία. Εάν δεν προκύψει τίποτα από αυτό το μέρος, κατά τη διάρκεια των σεισμικών μελετών, δε θα κάνουμε εκεί κάτι άσκοπα. Επειδή η γεώτρηση έχει κόστος. Δεν είναι μία απόφαση πολιτική, αλλά τεχνική» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι το Ορούτς Ρέις συνεχίζει τις τρισδιάστατες σεισμικές του έρευνες στα ανοιχτά των ακτών της Αττάλειας.
«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη αν θα συνεργαστούμε με την Αίγυπτο»
Ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι οι ακτές της Τουρκίας και της Λιβύης τέμνονται σε ένα σημείο, αν και δεν είναι απαραίτητο για μία συμφωνία με χώρες της περιοχής, όπως είπε. Για την Αίγυπτο παραδέχτηκε ότι ακόμη δεν υπάρχει σημείο σύγκλισης για κάποια συμφωνία στη θάλασσα, αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα χωρικά ύδατα των νησιών στην τελευταία μας συμφωνία με τη Λιβύη, υπάρχει ένα μέρος στο οποίο τέμνονται οι ακτές.
Δεν υπάρχει αντιπαράθεση με την Αίγυπτο. Η θέση μας είναι ότι οι νησιωτικές χώρες έχουν χωρικά ύδατα. Οι παράκτιες χώρες μπορούν να μοιραστούν τη δικαιοδοσία στη βάση της μέσης γραμμής. Η Αίγυπτος δεν πήγε πιο δυτικά γιατί θα είχε εισέλθει στο έδαφος της Λιβύης.
Μια αντιπροσωπεία μας πήγε στην Αίγυπτο και διαπιστώθηκε σύγκλιση προθέσεων των δύο χωρών. Οι συνομιλίες συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο. Σκεφτόμαστε μία συνεργασία με οικονομικές και εμπορικές παραμέτρους. Δεν έχουμε καμία προκατάληψη. Εάν υπάρξουν ευνοϊκοί όροι, ευνοϊκές συνθήκες για τα συμφέροντα και των δύο χωρών… Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη, εάν θα συνεργαστούμε με την Αίγυπτο σε αυτό το θέμα».
Ευκαιρία συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ
«Μια νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτές οι αλλαγές κυβερνήσεων είναι σημαντικές ευκαιρίες για την αποκατάσταση των σχέσεων που έχουν επιδεινωθεί κατά το παρελθόν».
Θα μπορούσαμε να υπογράψουμε μνημόνιο με το Λίβανο
«Θα θέλαμε να συναντηθούμε με τις παράκτιες χώρες της ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο μίας διάσκεψης και να συζητήσουμε τα θέματα για τα οποία συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Ο πρόεδρός μας έδωσε λευκή επιταγή. Είπε ότι όλοι πρέπει να έρθουν στο τραπέζι, ας καθίσουμε και να μιλήσουμε. Είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Κατ' αρχήν, η ΕΕ το επικροτεί. Αλλά δεν έχει ακόμη απαντήσει για ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας, η διαδικασία συνεχίζεται σε τεχνικό επίπεδο.
Υπάρχουν διαρκείς διαγωνισμοί στον Λίβανο, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάποια ανακάλυψη εκεί. Οι ανακαλύψεις συνήθως λαμβάνουν χώρα στο μέσο της νότιας Μεσογείου.
Μια συμφωνία θαλάσσιων δικαιοδοσιών θα μπορούσε επίσης να υπογραφεί με τον Λίβανο. Δε χρειάζεται οι παράκτιες χώρες να έχουν ακτές η μία απέναντι από την άλλη. Υπό αυτήν την έννοια, μπορεί να γίνει συμφωνία με τον Λίβανο. Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια μέχρι σήμερα. Υπάρχει μια Συρία μεταξύ μας, αλλά δεν υπάρχει ζήτημα όσον αφορά τα σύνορά μας».
Covid Free GR: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού
Eμβολιασμός: Πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι στην εστίαση - Τα νέα μέτρα και τα πρόστιμα
Πανελλήνιες 2021: Aνοδος των βάσεων και πάνω από 25.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Εύβοια λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr