Η κλιματική κρίση «δείχνει» τα δόντια της: Το 2021 η χειρότερη χρονιά - Τα στοιχεία Παγκόσμιας Έκθεσης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η μεγάλη απειλή, που μας περιμένει πάντοτε, δηλαδή και μετά το τέλος της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, είναι η κλιματική κρίση.
Την Τρίτη, 530 επιστήμονες από 66 χώρες, παρουσίασαν το πρώτο μέρος της φετινής, 32ης Ετήσιας Έκθεσης για το κλίμα. Με στοιχεία του 2021, όλα ήταν χειρότερα από την προηγούμενη χρονιά και -το ακόμα χειρότερο- η επιδείνωση επιταχύνεται φέτος.
Στην Έκθεση αναφέρεται:
Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου, τα παγκόσμια επίπεδα της θάλασσας και η θερμότητα των ωκεανών έφθασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ το 2021, σύμφωνα με την 32η ετήσια έκθεση State of the Climate.
Η διεθνής ετήσια ανασκόπηση του παγκόσμιου κλίματος, με επικεφαλής επιστήμονες από τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Πληροφοριών του NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration των ΗΠΑ) και δημοσιεύεται από το Bulletin of the American Meteorological Society (AMS), βασίζεται στη συμμετοχή πάνω από 530 επιστημόνων σε περισσότερες από 60 χώρες.
Παρέχει την πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση για τους κλιματικούς δείκτες της Γης, τα αξιοσημείωτα καιρικά φαινόμενα και άλλα δεδομένα που συλλέγονται από σταθμούς και όργανα περιβαλλοντικής παρακολούθησης που βρίσκονται στη γη, το νερό, τον πάγο και το διάστημα.
«Τα δεδομένα που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση είναι ξεκάθαρα - συνεχίζουμε να βλέπουμε πιο συναρπαστικά επιστημονικά στοιχεία ότι η κλιματική αλλαγή έχει παγκόσμιες επιπτώσεις και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης», δήλωσε ο επικεφαλής του NOAA Rick Spinrad, Ph.D. : «Με πολλές περιοχές να έχουν πληγεί από πλημμύρες που δεν είχαν προηγούμενο στα τελευταία 1000 χρόνια, με εξαιρετική ξηρασία και ιστορική ζέστη φέτος, δείχνει ότι η κλιματική κρίση δεν αποτελεί μελλοντική απειλή, αλλά κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σήμερα καθώς εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο που να είναι ανθεκτικός στις ακραίες κλιματικές συνθήκες».
«Η κατάσταση του κλίματος του 2021 παρέχει την πιο πρόσφατη σύνθεση της επιστημονικής κατανόησης του κλιματικού συστήματος και του αντίκτυπου που έχουν οι άνθρωποι σε αυτό», δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της AMS, Paul Higgins. «Αν το πάρουμε στα σοβαρά και το χρησιμοποιήσουμε με σύνεση, μπορεί να μας βοηθήσει να ευδοκιμήσουμε σε έναν πλανήτη που είναι όλο και πιο μικρός σε σύγκριση με τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων μας».
Αξιοσημείωτα ευρήματα από τη διεθνή έκθεση:
-Τα αέρια του θερμοκηπίου της Γης ήταν τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί. Οι κύριες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών αερίων του θερμοκηπίου —διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και οξείδιο του αζώτου— αυξήθηκαν εκ νέου σε νέα υψηλά ρεκόρ το 2021. Η παγκόσμια μέση ετήσια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν 414,7 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Αυτό ήταν 2,3 ppm μεγαλύτερο από τα ποσά του 2020 και ήταν το υψηλότερο που μετρήθηκε στα σύγχρονα αρχεία παρατήρησης καθώς και το υψηλότερο τουλάχιστον τα τελευταία εκατό χρόνια με βάση τα αρχεία. Η ετήσια μέση ατμοσφαιρική συγκέντρωση μεθανίου ήταν επίσης η υψηλότερη που έχει καταγραφεί και η ετήσια αύξηση 18 μερών ανά δισεκατομμύριο (ppb) ήταν η υψηλότερη από την έναρξη των μετρήσεων. Η ετήσια αύξηση του μεθανίου έχει επιταχυνθεί σημαντικά από το 2014. Η ετήσια αύξηση 1,3 ppb για το υποξείδιο του αζώτου ήταν η τρίτη υψηλότερη από το 2001, συμβάλλοντας σε μια παγκόσμια ετήσια μέση ατμοσφαιρική συγκέντρωση 334,3 ppb.
-Η τάση υπερθέρμανσης της γης συνεχίστηκε. Μια σειρά από επιστημονικές αναλύσεις δείχνουν ότι οι ετήσιες παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες ήταν 0,21-0,28 βαθμούς C πάνω από τον μέσο όρο του 1991 - 2020. Αυτό τοποθετεί το 2021 μεταξύ των έξι θερμότερων ετών από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία στα μέσα έως τα τέλη του 1800. Τα τελευταία επτά χρόνια (2015–2021) ήταν τα επτά θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία επιφάνειας αυξήθηκε με μέσο ρυθμό 0,08 - 0,09 του βαθμού C, ανά δεκαετία από την έναρξη της τήρησης αρχείων και με ρυθμό υπερδιπλάσιο από το 1981 - 0,18 - 0,20 του βαθμού C, ανά δεκαετία από το 1981, σύμφωνα με μια σειρά επιστημονικών αναλύσεων.
-Η θερμότητα των ωκεανών και η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ήταν τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί. Ο ωκεανός δεσμεύει τη συντριπτική πλειοψηφία της περίσσειας ενέργειας που παγιδεύεται στο σύστημα της Γης από αέρια θερμοκηπίου και άλλους παράγοντες. Yπολογίζεται σε περισσότερο από 90% τον τελευταίο μισό αιώνα. Η παγκόσμια περιεκτικότητα σε θερμότητα των ωκεανών, μετρημένη από την επιφάνεια του ωκεανού σε βάθος 2.000 μέτρων, συνέχισε να αυξάνεται και έφτασε σε νέα υψηλά ρεκόρ το 2021. Για 10η συνεχή χρονιά, η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε σε νέο υψηλό ρεκόρ και ήταν περίπου 97,0 mm υψηλότερα από τον μέσο όρο του 1993 — το έτος που σηματοδοτεί την έναρξη των δορυφορικών μετρήσεων.
-Η Αρκτική ήταν πιο δροσερή συνολικά, αλλά σημειώθηκαν κάποια ρεκόρ. Η Αρκτική είχε την πιο δροσερή της χρονιά από το 2013, αλλά το 2021 ήταν η 13η θερμότερη χρονιά σε ρεκόρ 122 ετών. Φαινόμενα ακραίας ζέστης σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια ενός τεράστιου κύματος καύσωνα στη δυτική Βόρεια Αμερική, μια θερμοκρασία 39,9 βαθμών C καταγράφηκε στις 30 Ιουνίου στο Fort Smith, Northwest Territories, Καναδά. Αυτή ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ πάνω από τις 60 μοίρες Βόρειου γεωγραφικού πλάτους. Ενα μεγάλο λιώσιμο στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας στις 14 Αυγούστου 2021, συνέπεσε με την πρώτη παρατηρούμενη βροχόπτωση στα 33 χρόνια στο Summit Station. Ενώ η ελάχιστη έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής ήταν η 12η μικρότερη έκταση σε 43 χρόνια,, η ποσότητα πάγου που επιβιώνει από μία ή περισσότερες καλοκαιρινές περιόδους τήξης - που παρέμεινε στην Αρκτική ήταν η δεύτερη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί. Αυτό υποδηλώνει τη διαρκή μετάβαση της Αρκτικής σε ένα νεότερο, λεπτότερο κάλυμμα πάγου, το οποίο είναι πιο πιθανό να λιώσει στο μέλλον.
-Η δραστηριότητα του τροπικού κυκλώνα ήταν πολύ πάνω από το μέσο όρο. Υπήρχαν 97 ονομασμένες τροπικές καταιγίδες κατά τη διάρκεια της περιόδου καταιγίδων του Βορείου και του Νοτίου Ημισφαιρίου πέρυσι, πολύ πάνω από τον μέσο όρο 1991-2020 που ήταν 87. Επτά τροπικοί κυκλώνες έφτασαν την ένταση της Κατηγορίας 5 στην κλίμακα Saffir-Simpson. Ο τυφώνας Ida ήταν η πιο επικίνδυνη καταιγίδα στον Ατλαντικό. Με ζημιά 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Ida ήταν η πιο δαπανηρή καταστροφή στις ΗΠΑ του 2021 και ο πέμπτος πιο ακριβός τυφώνας που έχει καταγραφεί από το 1980. Ο Super Typhoon Rai ήταν ο τρίτος ακριβότερος τυφώνας στην ιστορία των Φιλιππίνων προκαλώντας περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ζημιές και περισσότερους από 400 θανάτους.
- Allou Fun Park: Σε σοβαρή κατάσταση οι δύο από τους τέσσερις τραυματίες
- Καταγγελία δικηγόρων για αστυνομική βία στα Εξάρχεια: «Τον έπιασε από τον λαιμό, μου είπαν να βγάλω τα ρούχα» - Βίντεο ντοκουμέντο
- Ενεργειακή κρίση: Εκτακτες συνθήκες στην ΕΕ ή μια νέα πραγματικότητα;
- Αυτή θα είναι η ταινία της χρονιάς: Ουδέν Νεότερον από το Δυτικόν Μέτωπον και ξεχάστε όσα είχατε δει για τον πόλεμο στο σινεμά
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr