article background image

Ο John McEntee χαμογελά στην κάμερα κουνώντας ταυτόχρονα μία στοίβα χαρτονοσμίσματα που πήρε από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου του. «Έχω πάντα αυτά τα ψεύτικα χαρτονομίσματα από γυρίσματα ταινιών στο αυτοκίνητό μου, ώστε όποτε ένας άστεγος μού ζητάει χρήματα, του δίνω ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων», εξηγεί στο TikTok. «Με αυτό τον τρόπο νιώθω καλά με τον εαυτό μου, εκείνοι χαίρονται και, όταν πάνε μετά να τα χρησιμοποιήσουν, συλλαμβάνονται. Στην πραγματικότητα βοηθάω να “καθαρίσει” η κοινότητα, ξέρετε, να τους πάρω από τους δρόμους», λέει.

Το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο TikTok της εφαρμογής γνωριμιών The Right Stuff, προκάλεσε την κατακραυγή, όχι μόνο γιατί το να μοιράζεις πλαστά χαρτονομίσματα είναι αδίκημα -αν υποθέσουμε ότι πράγματι ο McEntee κάνει αυτό που ισχυρίζεται- αλλά επειδή πρόκειται για έναν από τους πιο αντιδραστικούς, ακροδεξιούς ισχυρισμούς στα social media- κάτι που θα περίμενε κανείς να ακούσει από τον υπερσυντηρητικό πολιτικό σχολιαστή, Tucker Carlson, ή από τον alt – right μεγιστάνα Elon Musk. Σίγουρα όχι, όμως, από μία εφαρμογή γνωριμιών. «Έκανα απλώς χιούμορ, ηρεμήστε όλοι», απάντησε στην κατακραυγή ο McEntee- συνιδρυτής της εφαρμογής, το 2022, μετά τη λήξη της θητείας του στον Λευκό Οίκο, στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ.

Το The Right Stuff δεν είναι μια ακόμα εφαρμογή online γνωριμιών. Πρόκειται για τη συντηρητική εναλλακτική σε εφαρμογές όπως το Tinder και το Bumble. Απευθύνεται σε ρεπουμπλικάνους χρήστες στους οποίους υπόσχεται να βρουν συντρόφους με τους οποίους θα μπορούν να «συνδεθούν με ουσιαστικούς και αυθεντικούς τρόπους». Από την έναρξη της λειτουργίας του έχει αντιμετωπίσει προβλήματα. Καταρχάς, με τη χρηματοδότηση από τον Peter Thiel το 2022. Στη συνέχεια, με τα διαδικτυακά trolls, την έλλειψη γυναικών χρηστών, αλλά και το FBI που φέρεται να χρησιμοποίησε την εφαρμογή προκειμένου να εντοπίσει τους εισβολείς της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να καυχηθούν σχετικά στα προφίλ τους στην εφαρμογή.

«Πότε έγιναν όλοι οι αμερικανοί πολίτες μαύροι και γκέι;»

Το The Right Stuff, ωστόσο, τα πηγαίνει πολύ καλά στο TikTok. Στον λογαριασμό της εφαρμογής – σε αντίθεση με τις στρατηγικές άλλων αντίστοιχων apps- δεν παρουσιάζονται ζευγάρια ή αστεία post για το σύγχρονο dating, αλλά ένας 34χρονος άνδρας, που ξεστομίζει αυτάρεσκα κάθε είδους αντιδραστικές δεξιές κοινοτοπίες. Ο McEntee έχει την αύρα του τύπου που δεν έχει ακόμα ξεπεράσει την πανεπιστημιακή καφρίλα. Συνήθως κυκλοφορεί με πορτοκαλί fake tan, hoodie και ένα τεράστιο χαμόγελο. Πολλές φορές, το περιεχόμενό του μπορεί απλώς να χαρακτηριστεί κακόγουστο. Συχνά, όμως, τα βίντεο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του «αποδεκτού» και παραπέμπουν ευθέως στον ρατσισμό, τις γενικεύσεις και τα στερεότυπα κάθε είδους.

«Γιατί κατακρίνουμε μόνο τη λευκή φυλή για τους σκλάβους, ενώ αυτοί υπήρχαν σε κάθε πολιτισμό;», αναρωτιέται σε μία από τις αναρτήσεις του ο McEntee, τρώγοντας ένα μπέργκερ. «Τις προάλλες έβλεπα τηλεόραση – πράγμα που δεν συνηθίζω- και παρατήρησε κάτι στις διαφημίσεις. Πότε έγιναν όλοι οι αμερικανοί πολίτες μαύροι και γκέι;», αναρωτιέται σε άλλη ανάρτηση. Κι όμως, ο λογαριασμός του The Right Stuff έχει πάνω από 2,3 εκατομμύρια followers.

Τα βίντεο συχνά συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές- σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από 20 εκατομμύρια. Το βίντεο που κάνει «χιούμορ» με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους άστεγους, έχουν δει 7 εκατομμύρια χρήστες. Ωστόσο, εάν η ψηφιακή αγορά γνωριμιών δεν αποδώσει, ο McEntee έχει τις εναλλακτικές του. Με τον ίδιο τρόπο που το The Right Stuff δεν είναι μία τυπική εφαρμογή γνωριμιών, ο ίδιος δεν είναι ένας από τους συνηθισμένους βοηθούς του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Αν, στην πραγματικότητα, τους επόμενους μήνες επικρατήσει το χειρότερο δυνατό σενάριο, ο McEntee θα μπορούσε να γίνει ένας από τους πιο «δυνατούς» παίκτες στην προεδρία των ΗΠΑ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Πολλοί άνθρωποι από το περιβάλλον του Τραμπ, ή και πρώην στελέχη της προεδρίας του, λένε ότι είναι πολύ πιθανό McEntee – ο οποίος εξακολουθεί να έχει άριστες σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο- να έχει ανοιχτή προσφορά εργασίας από τον Τραμπ, εφόσον υπάρξει δεύτερη προεδρία του. Όπως αναφέρουν πηγές, ο πρώην πρόεδρος έχει αδυναμία στον McEntee ενώ έχει εκφράσει την υποστήριξή του στο πρόσωπο του influencer, και την επιθυμία για επιστροφή του στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ λέει στο Rolling Stone ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, ο πρώην πρόεδρος έχει πει για τον McEntee ότι, «δεν υπάρχει καλύτερος», όσον αφορά στη δέσμευσή του στις ακροδεξιές του αρχές, αλλά και στην αφοσίωσή του. Άλλη πηγή, που έχει συζητήσει απευθείας με τον Τραμπ για το θέμα, ισχυρίζεται ότι, ο πρώην πρόεδρος έχει επανειλημμένα εκφράσει το ενδιαφέρον του να αναλάβει ο McEntee εκ νέου, έναν ρόλο παρόμοιο με αυτόν που είχε, κατά το τελευταίο έτος της προεδρίας του. Τότε, ο ακροδεξιός influencer είχε αναλάβει χρέη επικεφαλής του γραφείου προσωπικού του Λευκού Οίκου.

Πάθος για τον διαδικτυακό τζόγο

Για τον ίδιο τον McEntee, πάντως, αυτό θα σηματοδοτούσε την απόλυτη επιστροφή. Το 2018, απομακρύνθηκε από τη θέση του στον Λευκό Οίκο, αφού οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί εντόπισαν σημαντικά προβλήματα που σχετίζονταν με το πάθος του για τον διαδικτυακό τζόγο. Σύμφωνα με το το The Atlantic, πριν από την αιφνίδια αποχώρησή του, το γραφείο του McEntee έμοιαζε με ένα κράμα «των Rockettes και της ομάδας Dungeons & Dragons». Ο ίδιος φέρεται να συνήθιζε να προσλαμβάνει αποκλειστικά νέες, ελκυστικές γυναίκες και σαφώς λιγότερο ελκυστικούς άνδρες. Μετά τη διετή απουσία του, ο ίδιος προσλήφθηκε εκ νέου από τον Τραμπ το 2020. Αυτή τη φορά, του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του ανώτερου συμβούλου στην καμπάνια επανεκλογής του προέδρου. Εκείνη τη χρονιά ο ίδιος απέκτησε ευρεία αποδοχή από την κυβέρνηση. Ο Ο McEntee - ή «Johnny», όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά ορισμένα μέλη της οικογένειας Τραμπ και άλλοι πρώην βοηθοί τους, είναι γνωστός στην alt right ελίτ, ως ένας από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του πρώην προέδρου. Στα τέλη του 2020, ακόμα και αφότου ήταν πια σαφές ότι ο Τραμπ θα έχανε τις εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν, ο ΜcEntee και το τμήμα του εξακολουθούσαν να συνομιλούν με υποψήφιους για θέσεις εργασίας σε μία πιθανή προεδρία Τραμπ, το 2021. 

Πριν την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, ο McEntee εξέδωσε υπόμνημα προς τον προσωπάρχη του τότε αντιπροέδρου Μάικ Πενς, στο οποίο κατέθετε τα (αμφιλεγόμενα) επιχειρήματά του για τους τρόπους ανατροπής των εκλογών, για λογαριασμό του Τραμπ. Στο υπόμνημα, ο ίδιος σημείωνε πως ο Τόμας Τζέφερσον είχε χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του αντιπροέδρου για να εξασφαλίσει την προεδρία ενώ, απευθυνόμενος στον Πενς υποστήριζε ότι είχε, «τουλάχιστον μια σημαντική, διακριτική ευχέρεια να αντιμετωπίσει ζητήματα σχετικά με την εκλογική διαδικασία». Ο McEntee συνέχισε, τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα, να συμβάλλει στη διαμόρφωση μίας δυνητικής δεύτερης προεδρίας Τραμπ ακόμα και μετά την αποχώρηση του τελευταίου από τον Λευκό Οίκο. Μεταξύ άλλων, για τον εαυτό του προόριζε τη θέση του ανώτερου συμβούλου στο Project 2025 που διαχειρίζεται το Heritage Foundation.

Το Project 2025

Το Project 2025 είναι ένα σαρωτικό πολιτικό σχέδιο που, οι ακροδεξιοί insiders περιγράφουν ως μία «ενιαία προσπάθεια του συντηρητικού κινήματος να βρίσκεται σε επιφυλακή για την επόμενη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να διοικήσει τις ΗΠΑ, από τις 12:00 το μεσημέρι της 20ής Ιανουαρίου 2025». Το σχέδιο προτείνει περισσότερο σκληροπυρηνικούς, εθνικούς περιορισμούς στην πρόσβαση των γυναικών στις αμβλώσεις, μεγαλύτερες δυσκολίες στην πρόσβαση στις μεθόδους αντισύλληψης, κατάργηση των προγραμμάτων πολυμορφίας και ισότητας, ποινικοποίηση της μετανάστευσης, ιδιωτικοποίηση, ουσιαστικά των -όποιων- δημόσιων υπηρεσιών υγείας (Medicare) και εκκαθάριση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Την περασμένη χρονιά, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις για την ένταξη του McEntee στο πρόγραμμα, το Heritage Foundation σημείωνε ότι η ανάληψη των καθηκόντων του θα έκανε «προσωπικές, τις πολιτικές υποθέσεις» και ότι, μέσα στα σχέδια του προγράμματος είναι η δημουργία μίας βάσης δεδομένω, η οποία θα συλλέγει «βιογραφικά σημειώματα» ενώ θα ελέγχει «χιλιάδες δυνητικούς υποψήφιους, πριν την 20η Ιανουαρίου του 2025», όταν θα γίνει και η ανάληψη των καθηκόντων του επόμενου προέδρου. Απο πλευράς του και μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, ο ίδιος ο McEntee εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την ευκαιρία να «φέρει στην Ουάσινγκτον χιλιάδες ελεγμένους, εκπαιδευμένους συντηρητικούς από όλη τη χώρα». 

Ο ίδιος φαίνεται πανέτοιμος να συμμετάσχει σε μία πιθανή, δεύτερη προεδρική θητεία Τραμπ. Πάντως, όταν ρωτήθηκε από το αμερικανικό μέσο σχετικά με το εάν έχουν υπάρξει συζητήσεις με την ομάδα του πρώην  προέδρου ή εάν θα δεχόνταν την ανάληψη των σχετικων καθηκόντων στο μέλλον αρνήθηκε να σχολιάσει. Όπως σημείωσε, είναι «απόλυτα επικεντρωμένος στο The Right Stuff».