article background image

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ξεχωρίσαμε την εβδομάδα που μάς πέρασε. 

Ρίο ντε Τζανέιρο, 23/06

gallery εβδομάδας

«Καμία δεν χρήζει κακομεταχείρισης, φυλάκισης ή ταπείνωσης επειδή έκανε άμβλωση!», γράφει στα πορτογαλικά το τεράστιο πανό των ακτιβιστριών που διαδήλωσαν στην παραλία Κοπακαμπάνα ενάντια στο νομοσχέδιο του Κογκρέσου της Βραζιλίας που περιορίζει το δικαίωμα των γυναικών στα σώματά τους. (Associated Press)

Πειραιάς, 23/06

gallery εβδομάδας

Μπροστά σε γεμάτες κερκίδες που στήθηκαν έξω από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο, ο Μίλτος Τεντόγλου, προσέφερε άλλη μία παράσταση στο 2ο Piraeus Street Long Jump, όπου με 8,06μ. πήρε την πρώτη θέση στο μήκος. Ο Ολυμπιονίκης του Τόκιο, παγκόσμιος πρωταθλητής και πρόσφατα κάτοχος του χρυσού και στο Ευρωπαϊκό, ο οποίος αυτήν περίοδο βρίσκεται στην τελική φάση της προετοιμασίας του ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μπορεί να μην έβγαλε το πολύ μεγάλο άλμα που ίσως να περίμενε ο κόσμος, παρ΄ όλα αυτά με το 8,06μ. ήταν νικητής. (Eurokinissi)

Νταγκεστάν, 24/06

gallery εβδομάδας

Ο επικεφαλής της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν Σεργκέι Μελίκοφ, επισκέπτεται την κατεστραμμένη συναγωγή Kele-Numaz στο Ντερμπέντ μετά από αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην περιοχή του Καυκάσου. Την Κυριακή, ένοπλοι επιτέθηκαν σε ορθόδοξες εκκλησίες και μια συναγωγή στο Νταγκεστάν, σκοτώνοντας έναν ιερέα και τουλάχιστον 15 αστυνομικούς, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες καταδίκασαν τις «τρομοκρατικές» αυτές ενέργειες. Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν Μαχατσκαλά και στην παράκτια πόλη Ντερμπέντ. Ένας ιερέας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ηλικίας 66 ετών, σκοτώθηκε στο Ντερμπέντ, σύμφωνα με τις αρχές. Τουλάχιστον 15 αστυνομικοί σκοτώθηκαν επίσης στις επιθέσεις, δήλωσε ο ηγέτης της ρωσικής αυτής δημοκρατίας στον Βόρειο Καύκασο Σεργκέι Μέλικοφ σε βίντεο που ανήρτησε στη διάρκεια της νύχτας στην εφαρμογή Telegram. «Πάνω από 15 αστυνομικοί έπεσαν θύμα της τρομοκρατικής ενέργειας» στο Νταγκεστάν, σημείωσε ο Μέλικοφ, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί «προστάτευσαν τους άμαχους κατοίκους (...) με τίμημα τη ζωή τους». (Associated Press)

Ναϊρόμπι, 25/06

gallery εβδομάδας

Διαδηλωτές μεταφέρουν το πτώμα ενός άνδρα που πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για το φορολογικό νομοσχέδιο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Κένυας. Η χώρα βρίσκεται βυθισμένη στην αβεβαιότητα την ώρα που το σχέδιο του προϋπολογισμού 2024-2025, που βρίσκεται στο επίκεντρο του κύματος διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, η αστυνομία πυροβόλησε με πραγματικά πυρά για να συγκρατήσει τον πλήθος, που διέσπασε τον κλοιό ασφαλείας για να εισχωρήσει στο συγκρότημα που στεγάζει την Εθνοσυνέλευση και την Γερουσία. Μετά την παρουσίαση στις 13 Ιουνίου του σχεδίου του προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο που προβλέπει την εισαγωγή νέων φόρων ( 16% ΦΠΑ στο ψωμί, ετήσιος φόρος 2,5% στα οχήματα με κινητήρα...) κίνημα που ονομάστηκε «Occupy Parliament» εμφανίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα και βρήκε ισχυρή απήχηση στην generation Z, στους νέους που έχουν γεννηθεί από το 1997 και μετά. (Associated Press)

Λα Πας, 26/06

gallery εβδομάδας

Η βολιβιανή αστυνομία συνέλαβε τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Χουάν Χοσέ Σούνιγα, ο οποίος κατηγορείται για «απόπειρα πραξικοπήματος». Εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βολιβίας δείχνουν τον στρατηγό Σούνιγα να οδηγείται σε αστυνομικό όχημα, αμέσως μετά από σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. «Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ», του είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζόνι Αγκιλέρα. Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Πας, περικυκλώνοντας την έδρα της κυβέρνησης. (Associated Press)

Καμπέρα, 26/06

gallery εβδομάδας

Ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, χαιρετάει μετά την προσγείωσή του στην αεροπορική βάση Fairbairn της RAAF στην Καμπέρα της Αυστραλίας. Ο ακτιβιστής ήταν κρατούμενος για 1.901 ημέρες. Ο Τζούλιαν Ασάνζ συμφώνησε να δηλώσει ένοχος για κατασκοπεία σε βάρος των ΗΠΑ και για συνωμοσία με σκοπό την παράνομη απόκτηση και διάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής άμυνας. Η συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει να του επιβληθεί ποινή πέντε ετών, που θα συμψηφιστεί με τον χρόνο που έκτισε σε φυλακές υψίστης προστασίας στη Βρετανία.  Η ομολογία ενοχής μένει να εγκριθεί από δικαστή, και όταν εγκριθεί, αναμένεται να επιστρέψει στην Αυστραλία μετά την καταδίκη. (Associated Press)

Μεταξουργείο, 27/06

gallery εβδομάδας

Οι εργαζόμενοι ιστορικής εφημερίδας «Η Αυγή» κρέμασαν πανό στα γραφεία του μέσου, στο κέντρο της Αθήνας, μετά την απόφαση (και διαταγή) του Στέφανου Κασσελάκη για κλείσιμο του καθημερινού φύλλου. «Όχι στο κλείσιμο, 72 χρόνια καθημερινά στη μάχη της ενημέρωσης», αναφέρει το πανό των εργαζομένων που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Οι εργαζόμενοι της Αυγής είχαν προγραμματίσει να χρησιμοποιούν το σάιτ της εφημερίδας, avgi.gr, προκειμένου να αναρτούν κείμενα για την ιστορία της εφημερίδας, τις τρέχουσες εξελίξεις, και για τα αιτήματά τους -με το βασικότερο εξ αυτών να είναι η επανέκδοση του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας. Παρά ταύτα, η διοίκηση (δηλαδή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ) διέκοψε την πρόσβασή τους στην ιστοσελίδα και στα social media της «Αυγής», με συνέπεια να μην μπορούν να «σηκώσουν» τα κείμενα που είχαν ετοιμάσει. Οι εργαζόμενοι και η ΕΣΗΕΑ ζητούν να γίνει άμεσα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη και τη Γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Ράνια Σβίγκου, οι οποίοι αγνοούν επιδεικτικά το αίτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το 1952, αυτή είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται η κυκλοφορία της εφημερίδας. Η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια της χούντας των Συνταγματαρχών. (Eurokinissi)