Αίγυπτος προς ΟΗΕ: Ακυρα και ανυπόστατα τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης
Η Αίγυπτος ζητά να μην πρωτοκολληθούν τα μνημόνια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει «άκυρα» και «ανυπόστατα» τα δύο memoranda που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας και ζητά να μην πρωτοκολληθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Συνάντηση με τον γενικό γραμματέατου ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πραγματοποίησε χθες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος, Δένδιας στη Γενεύη και του παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους αυτά τα memoranda θεωρούνται -κατά την κρίση της Ελλάδας- ανύπαρκτα. Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι ο κ. Γκουτέρες θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους άποψη.
Δένδιας σε Γκουτέρες: Ανύπαρκτα τα τουρκολιβυκά μνημόνια
Τιςς θέσεις της Ελλάδος για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στη Γενεύη με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παραθέτοντας τους λόγους που αυτά θεωρούνται κατά την κρίση της Ελλάδος ανύπαρκτα.
«Συζητήθηκε το θέμα των δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, και είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον γενικό γραμματέα» σημείωσε ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, προσθέτοντας: «Δηλαδή, το γεγονός ότι κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία. Οπως επίσης τους κινδύνους που οι αντίθετες με το δίκαιο της θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι «ο γενικός γραμματέας, όπως αναμέναμε, μου είπε, αφού με άκουσε με προσοχή, ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους αντίληψη».
«Από εκεί και πέρα, είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω μαζί του για το Κυπριακό, για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας και να του δηλώσω την προθυμία της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί αυτή του την προσπάθεια», πρόσθεσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.
Από αύριο Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει μια σειρά από επισκέψεις, ξεκινώντας από τη Σαουδική Αραβία (Ριάντ, Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου), συνεχίζοντας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αμπού Ντάμπι, Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου) και κλείνοντας με την Ιορδανία (Αμμάν, Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου). Σε όλες τις επισκέψεις, ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr