article background image

Ακολουθώντας τα μονοπάτια των πρώτων υλών του εστιατορίου «Geppetto» -βρίσκεται στο ισόγειο του M Boutique Hotel μια ανάσα από το λιμανάκι της Πάφου- ταξιδέψαμε στην ενδοχώρα, δειπνήσαμε σε μικρό ελαιώνα, δοκιμάσαμε κρασί σε ορεινό μοναστήρι με οινοποιητική παράδοση αιώνων και είδαμε πώς φτιάχνετε το περίφημο κυπριακό χαλούμι από τρίτης γενιάς τυροκόμους.

To πρωινό στο «Geppetto» του M Boutique Hotel είναι γαστρονομική εμπειρία από μόνο του

© Geppetto | M Boutique Hotel

© Geppetto | M Boutique Hotel

Ντεμπούτο του M Boutique Hotel με ένα ισχυρό farm-to-table αφήγημα

To «Geppetto», εστιατόριο του M Boutique Hotel (εκλεπτυσμένο, ολοκαίνουριο ξενοδοχείο μόνο για ενήλικες που έκανε τον Μάη το ντεμπούτο του στο πιο βολικό σημείο της Κάτω Πάφου), δεν είναι άλλος ένας χώρος μαζικής εστίασης που δηλώνει «υπέρμαχος της farm-to-table φιλοσοφίας» καθαρά για λόγους μάρκετινγκ. Την «από το αγρόκτημα στο τραπέζι» λογική του τη συναντάς στο πιάτο και το ποτήρι σου. Η κουζίνα του -μεσογειακό fusion με το βλέμμα στραμμένο στα ανατολικά της μεγάλης θάλασσας- προμηθεύεται υλικά από τοπικούς παραγωγούς, αγρότες και μικρές οικοτεχνίες, οι δημιουργίες του σεφ Ράφι Κοέν και της ομάδας του χαρακτηρίζεται από την εποχικότητα. Το μικρό γαλακτοκομείο/τυροκομείο του χωριού με τη δικιά του φάρμα στο βουνό στέλνει τα χειροποίητα τυριά του (εκπληκτικό χαλούμι, ολόφρεσκο ανθότυρο κ.ά.), το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και οι ελιές φτάνουν από τους ελαιώνες του ξενοδοχείου ή άλλων κοντινών ελαιοτριβείων, εκλεκτό κρασί από το ορεινό μοναστήρι-οινοποιείο φιλοξενείται ανάμεσα σε άλλες ετικέτες, επιλεγμένες σχολαστικά από τον κυπριακό αμπελώνα, ενώ το προζυμένιο ψωμί, τα σουσαμένια κουλούρια και λοιπά αρτοσκευάσματα ζυμώνονται καθημερινά από τους ίδιους και έρχονται ως φρεσκοψημένα, μοσχοβολιστά συνοδευτικά του έξοχου πρωινού ή των απολαυστικών γευμάτων. Το πρωινό, το γεύμα και το δείπνο στο εστιατορίου «Geppetto» είναι ωδή στη φρεσκάδα, την εντοπιότητα, την ποιότητα και τις αυθεντικές γεύσεις.

Φτιάχνοντας χαλούμι (αριστερά), ολόφρεσκο ανθότυρο με χαρουπόμελο (δεξιά)

H φάρμα με τα κατσίκια στα ορεινά της Πάφου

Στο Καλλεπίτικον, μια φάρμα – τυροκομείο με ιστορία τριών γενιών

Το μικρό τυροκομείο σε μια παρθένα φύση στην ενδοχώρα της Πάφου παράγει εξαιρετικά  παραδοσιακά κυπριακά τυριά με κυρίαρχο το χαλούμι από 100% κατσικίσιο γάλα που παίρνει από τα ζώα του. Δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από τον παππού τού Άντρο Αντωνιάδη, σημερινού ιδιοκτήτη. Τότε παρήγαγε γάλα, λαχανικά και κρέας πρωτίστως για τις ανάγκες της οικογένειας. Στο χωριουδάκι Καλλέπια στην κορφή ενός λόφου της Πάφου, τέλη Μάη, μάς υποδέχθηκε η τρίτη γενιά του «Καλλεπίτικον» σε ένα χώρο καθαρό με διάχυτη τη μυρωδιά του φρέσκου γάλακτος. Εκεί είδαμε πώς παράγεται το χαλούμι και το δοκιμάσαμε φρέσκο φρέσκο, πριν αλατιστεί και μπουν τα μυρωδικά -συνήθως δυόσμος. Μια απίθανη, πρωτόγνωρης φρεσκάδας γεύση, που δεν θύμιζε σε τίποτα το χαλούμι που προμηθευόμαστε συνήθως στην ελληνική αγορά. Στο «Geppetto» το σερβίρουν ψητό με μαρμελάδα ντομάτας -ένα όνειρο. Εξίσου πλούσιο και γαλακτερό, το ανθότυρό τους που στο μικρό τυροκομείο προσφέρθηκε με ντόπιο χαρουπόμελο και ζυμωτό ψωμί. Αποχαιρετώντας τους φιλόξενους τυροκόμους κάναμε μια βόλτα από τη φάρμα τους με τα κατσίκια από όπου παίρνουν καθημερινά την πρώτη ύλη τους. Ήταν μια βόλτα πίσω στο χρόνο και την κουζίνα του χωριού και της γιαγιάς.

To Monte Roya από λιαστά σταφύλια, επιδόρπιος οίνος της Μονής

Ιστορία και ατμόσφαιρα καθιστούν το παλιό οινοποείο της Χρυσορρογιάτισσας πόλο έλξης επισκεπτών

Στα ενδότερα της Μονής Χρυσορρογιάτισσας

Στη Μονή της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας παράγουν κρασί εδώ και αιώνες

Σκαρφαλωμένο σε ένα από το ψηλότερα -αν όχι το ψηλότερο σημείο της Πάφου- το  ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσορρογιάτισσας (έτος ίδρυσης το 1152 μ.Χ.) παράγει κρασί εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Στο υπόγειο της Μονής σώζεται ακόμη το παλιό οινοποιείο με το πατητήρι, τα πιθάρια του (κάποιο εξ αυτών χρονολογείται από το 1725) όπου παραγόταν το κρασί, τη χειροκίνητη πρέσα, τη μηχανή αλέσματος και το ζύγι (τα τελευταία του 1928). Ιστορία και ατμόσφαιρα καθιστούν το χώρο πόλο έλξης οινόφιλων επισκεπτών. Σήμερα, το οινοποιείο της Χρυσορρογιάτισσας έχει μεταφερθεί σε κοντινές νέες εγκαταστάσεις, ώστε οι σύγχρονες νομοθετικές απαιτήσεις να μη διαταράξουν την ατμόσφαιρα της Μονής. Παράγει γύρω στις εκατόν πενήντα χιλιάδες φιάλες κρασί ετησίως από σταφύλια που καλλιεργούνται στους αμπελώνες της.

To Οινοποιείο της Μονής παράγει 7 βασικές ετικέτες

Πρόκειται για ποικιλίες κυπριακές (Ξυνιστέρι, Μαύρο, Μαραθεύτικο κ.ά.) αλλά και ξενικές (Merlot, Cabernet Sauvignon κ.ά.). Βγάζουν 7 βασικές ετικέτες με πολύ αγαπητές στον κόσμο αυτές του Άγιου Ανδρόνικου (λευκό, ξηρό κρασί από Ξυνιστέρι) και του Άγιου Ηλία (κόκκινο, ξηρό μπλεντ από Μαραθεύτικo και Sιράζ), από τα πιο παλιά κρασιά που έβγαζε η Μονή. Τα Chrysorrogiatissa Wines είναι μοναδική εμπειρία να τα δοκιμάζεις στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού με τη σαγηνευτική θέα στη μεσογειακή φύση ατενίζοντας ήπιες πλαγιές με αμπέλια και κυπαρίσσια και πού και πού κανά φοίνικα να θυμάσαι σε πιο σημείο της μεσογείου βρίσκεσαι. Μοναδική εμπειρία είναι όμως και να επιλέξεις να συντροφεύσεις την εκλεκτή κουζίνα του «Geppetto» με κάποιους από αυτούς τους οίνους που θα βρεις στη λίστα κρασιών του.

Info

«Geppetto» και M Boutique Hotel Αλκμήνης 3, Πάφος, +357 26 931041, info@m-boutiquehotel.com, m-boutiquehotel.com

Τυροκομείο το Καλλεπίτικον Κλαδερής 5, Καλλέπια, +357 99902090, m.hadjilambri@hotmail.com

Chrysorroyia Winery  Μονή Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας, Παναγιά, Πάφος, +357 26722457, chrysorroyiatissa17winery@gmail.com, chrysorroyiawinery.com