Κορονοϊός: Προβληματίζουν οι εικόνες συνωστισμού σε σχολείο του Πειραιά - Ανησυχία για τα κρούσματα
«Απαιτείται ψυχραιμία και σωστή διαχείριση. Το lockdown είναι τραυματικό, προσπαθούμε τα το αποφύγουμε» υπογραμμίζει ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ειδικά στην Αττική στα σχολεία. Καθημερινή ενημέρωση για τις απουσίες των μαθητών, πιστή εφαρμογή της εγκυκλίου για την υποχρεωτικότητα της μάσκας στις αίθουσες και αναλυτικές οδηγίες, προς τους γονείς για την αναγκαιότητα χρήσης της μάσκας, ζητά από τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία καθημερινά αυξάνονται. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, το πρωτόκολλο για τα σχολεία έχει ήδη τροποποιηθεί. Σύμφωνα με την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, όταν διαπιστώνεται ένα κρούσμα κορονοϊού θα κλείνει το τμήμα. Με περισσότερα κρούσματα, ωστόσο, θα αναστέλλει τη λειτουργία του ολόκληρο το σχολείο.
Πάντως από τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς έχουν αρχίσει να καταγράφονται τα πρώτα κρούσματα. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, γι' αυτόν τον λόγο κλειστά θα μείνουν όλα τα σχολεία στους Νομούς Λέσβου και Πέλλας έως και την Παρασκευή (18/9), μετά τα πολλαπλά κρούσματα κορονοϊού στις δύο αυτές περιοχές. Tα σχολεία που επίσης κλείνουν λόγω κορονοϊού είναι:
- Δημοτικό σχολείο ειδικής αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (έως 18/9)
- Νηπιαγωγείο ειδικής αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (έως 18/9)
- 2ο Δημοτικό Βουτών Ηρακλείου (έως 27/9)
- 2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής (έως 27/9)
- 2ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλείας (μόνο το τμήμα Β5 έως 27/9)
- 7ο Δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (έως 18/9)
Εικόνες συνωστισμού σε σχολείο του Πειραιά
Tα πρώτα περιστατικά συνωστισμού σε σχολεία έχουν καταγραφεί προκαλώντας προβληματισμό και αντιδράσεις για τις συνθήκες. Υπό κατάληψη τέθηκαν 11 σχολεία στην Πάτρα, με τους μαθητές να ζητούν αυξημένα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό και ολιγομελή τμήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αρνούνται να φορέσουν μάσκες.
Αυτή τη στιγμή υπό κατάληψη βρίσκονται: ΕΠΑΛ Αγίας Σοφίας, 8ο, 2ο, 7ο ΓΕΛ, ΓΕΛ Παραλίας , 12ο ΓΕΛ, 7ο ΓΕΛ. Επίσης, υπό κατάληψη είναι τα παρακάτω Γυμνάσια: 1ο Παραλίας, 12ο, 2ο και το Γυμνάσιο Κάτω Αχαΐας.
Η φωτογραφία που προβλήθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και προέρχεται από σχολείο του Πειραιά προκαλεί προβληματισμό και μεγάλη ανησυχία αφού διακρίνονται πολλοί μαθητές συγκεντρωμένοι χωρίς να τηρούν αποστάσεις, λίγο πριν από την έναρξη των μαθημάτων, ενώ ελάχιστοι φορούν μάσκες. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα, αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί ένα νέο lockdown θα είναι μονόδρομος.
Γώγος: Προβληματισμός για τα κρούσματα στα σχολεία-Απαιτείται ψυχραιμία και σωστή διαχείριση
Για τον προβληματισμό που προκαλούν τα κρούσματα στα σχολεία, τη δέσμη μέτρων που επίκειται αν συνεχίσει η ανοδική πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας και την κατάσταση στις ΜΕΘ μίλησε στην ΕΡΤ ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
«Στα αστικά κέντρα όταν υπάρχει αυτό το φαινόμενο, μπορεί τα προβλήματα αυτά να πολλαπλασιαστούν γρήγορα και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η εγρήγορση και η κλιμάκωση των μέτρων στην περιοχή αυτή», εξήγησε ο κ. Γώγος.
Απαντώντας στο πόσο πιθανό είναι να αποφασιστεί νέο lockdown, ο κ. Γώγος είπε: «Ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα βγαίνει και μία καινούρια δέσμη μέτρων. Δεν θα φτάσουμε στο lockdown, είναι λίγο μακριά. Είναι στο τραπέζι, αλλά υπάρχουν άλλα μέτρα πριν. Ας πούμε μάσκα παντού, μέσα έξω, κλείσιμο όλων των καταστημάτων στις 00.00, περιορισμός κυκλοφορίας το βράδυ, αναστολή λειτουργίας κλειστών χώρων – όπως κινηματογράφοι, θέατρα. Το lockdown δεν το θέλει κανείς, είναι τραυματικό, το έχουμε ζήσει, το ξέρουμε και προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Αν δεν ληφθούν αυτά και αν η κατάσταση ξεφύγει, ίσως να φτάσουμε και σε αυτό, αλλά ελπίζουμε να μην χρειαστεί».
Αναφορικά με τα κρούσματα σε σχολεία, ο κ. Γώγος σχολίασε: «Είναι η αρχή και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ψυχραιμία. Τα κρούσματα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή έρχονται προφανώς από την κοινότητα, δεν έχουν προλάβει να μεταδοθούν στα σχολεία. Έρχονται απέξω. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, τήρηση των μέτρων και έγκαιρη διάγνωση κρούσματος. Όταν υπάρξει περιστατικό ύποπτο, πρέπει να μείνει σπίτι, και όταν διαγνωσθεί και επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να παρθούν τα επόμενα μέτρα, τα οποία είναι σαφώς καθορισμένα. Ένα κρούσμα σε τμήμα: Κλείνει το τμήμα, γίνεται επιδημιολογική διερεύνηση. Δύο κρούσματα σε διαφορετικά τμήματα: Κλείνουν τα δύο τμήματα. Τρία κρούσματα και πάνω: Γίνεται επιδημιολογική διερεύνηση, μπορεί να χρειαστεί να κλείσει το σχολείο, μπορεί και συγκρότημα να χρειαστεί να κλείσει. Όταν υπάρχει συρροή κρουσμάτων, πρέπει να γίνεται πολύ καλή διερεύνηση. Αν είναι αδερφάκια, ή γείτονες και βρίσκονται και εκτός σχολείου είναι αλλιώς. Αν όμως είναι άσχετα μεταξύ τους, χτυπάει το καμπανάκι για να κλείσει το συγκρότημα και να απολυμανθεί».
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr