Παπαδόπουλος για σεισμούς: «Στον Κορινθιακό έχουμε κάθε 25-30 χρόνια έναν ισχυρό σεισμό, είμαστε στα 27»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Είναι υποχρέωση των επιστημόνων να υπενθυμίζουν τον κίνδυνο, διότι ο κίνδυνος δεν απομακρύνεται εάν δεν τον υπενθυμίζουμε» τόνισε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ με αφορμή την υψηλή σεισμικότητα που εκδηλώνεται στην περιοχή του Κορινθιακού.
Ο ίδιος ανέφερε για τη δυνατότητα του Κορινθιακού να «δώσει» μεγάλους σεισμούς ότι αυτό γίνεται κάθε 25 με 30 χρόνια:
«Μόνο στατιστικά μπορούμε να μιλήσουμε. Τα δεδομένα που έχουμε που είναι αναντίρρητα μάς δείχνουν ότι οι ισχυροί σεισμοί με μέγεθος 6 και μεγαλύτερο στον Κορινθιακό κόλπο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια. Είμαστε στα 27 χρόνια. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός αυτού του είδους ήταν στο Αίγιο το 1995».
«Διαπιστώνω το έλλειμμα πρόληψης σε τοπικό επίπεδο από τοπικούς φορείς, όπως είναι κυρίως οι δήμοι, οι οποίοι από το νόμο εντέλλονται να προετοιμάζουν το έδαφος και να προετοιμάζουν τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και κατά συνέπεια νομίζω ότι πρέπει να εντείνουμε την προσοχή», εξήγησε και τόνισε πως πολλές φορές η αιτία που δεν υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη για τους σεισμούς είναι πως πολίτες και οι αρχές του κράτους δίνουν σημασία σε πιο «χειροπιαστά» προβλήματα.
«Έχουν την αντίληψη ότι, έτσι έχω διαπιστώσει εγώ, ότι είναι ένα έργο το οποίο δεν είναι πολύ χειροπιαστό. Δεν είναι οφθαλμοφανές. Και μεθαύριο στις δημοτικές εκλογές θέλουν να δείξουν – καλοπροαίρετα το λέω – κάτι πιο χειροπιαστό, ένα πεζοδρόμιο, έναν δρόμο, ένα γεφύρι, έναν υπόνομο» πρόσθεσε.
Το καμπανάκι είχε κρούσει και το Korinthos.tv
«Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι μια περιοχή, όπως όλοι γνωρίζουμε, με πολύ υψηλή σεισμικότητα. Αργά ή γρήγορα θα ξαναέρθουν οι μεγάλοι σεισμοί. Γι' αυτό χρειάζεται συνεχώς προετοιμασία, ενημερωτικές εκδηλώσεις, σχέδια έκτακτης ανάγκης, όλα όσα προβλέπονται για να είμαστε προετοιμασμένοι. Η πρόληψη είναι το μεγάλο φάρμακο» ανέφερε στο korinthostv νωρίτερο ο σεισμολόγος.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να προκαλείται ανησυχία, αν και, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαίο να εξοικειωνόμαστε με την επιστημονική γνώση.
«Η πρόληψη είναι με το μεγάλο "φάρμακο". Δεν πρέπει να προκαλείται ανησυχία, πρέπει όμως να εξοικιωνόμαστε με την επιστημονική γνώση. Πρέπει να λέμε την αλήθεια χωρίς κινδυνολογία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το ρήγμα στις Αλκυονίδες επεσήμανε ότι και αυτό ανήκει στον Κορινθιακό Κόλπο, επισημαίνοντας ότι η περιοχή έχει υψηλή σεισμικότητα. «Οι τοπικές αρχές σε όλη τη χώρα θα πρέπει να εντείνουν τις εκδηλώσεις ενημέρωσης στα σχολεία και στον γενικό πληθυσμό» πρόσθεσε.
- Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Καραϊβάζ: Προς των πυλών νέες συλλήψεις για τη δολοφονία - «Κοντά στον ηθικό αυτουργό οι αρχές»
- Πρωτομαγιά 2023: Ολοκληρώθηκαν οι μεγάλες διαδηλώσεις - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας
- Μητσοτάκης από Κηφισιά: Η ΝΔ είναι με την Πρωτομαγιά, ο Τσίπρας με την Πρωταπριλιά
- Ελληνοτουρκικά: Έρχεται διαμεσολάβηση της Δύσης μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία; Η εκτίμηση της Deutsche Welle
- Ανησυχία στις ΗΠΑ έπειτα από μπαράζ κρουσμάτων εγκεφαλικών αποστημάτων σε παιδιά - «Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο»
- Καύσιμα: Σε κινούμενη άμμο οι τιμές - Πού θα πάνε τον Μάιο
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr