Για πέμπτη ημέρα καίει το δάσος της Δαδιάς: «Η δασική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη» αναφέρει ειδικός - Ποια μέτρα πρόληψης πρέπει να ληφθούν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Για πέμπτη ημέρα καίγεται το δάσος της Δαδιάς με την οικολογική καταστροφή να είναι τεράστια. Ο Νίκος Χλύκας, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ανέλυσε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των δασών, τονίζοντας πως το πρώτο και βασικότερο είναι η πρόληψη.
Όπως αναφέρει αρχικά ο κ. Χλύκας: «Η πυρκαγιά είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και με την κλιματική κρίση επεκτείνεται. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Πρέπει να δούμε δύο πράγματα. Την πρόληψη και την καταστολή. Η πρόληψη περιλαμβάνει μέτρα και δράσεις. Διαχειριστικά μέτρα που θα μειώνουν την βιομάζα στο δάσος, να δημιουργούν συνθήκες μη επέκτασης φωτιάς με γρήγορο ρυθμό. Δηλαδή να γίνονται καθαρισμοί, αραιώσεις, για να έχουμε μειωμένη βιομάζα».
«Γίνεται διαχείριση στα δάση που παράγουν εμπορεύσιμη ξυλεία. Τα υπόλοιπα της νοτίου Ελλάδος που δεν παράγουν εμπορεύσιμη ξυλεία, δεν γίνεται. Θα πρέπει επίσης να γίνεται συντήρηση των έργων υποδομής μέσα στο δάσος, δρόμοι κτλ. Ώστε να είναι εύκολες οι προσβάσεις και να έχουμε οργανώσει τα πυροφυλάκεια και την φύλαξη σε 24ωρη δάση στην αντιπυρική περίοδο για να μπορούμε να προστατεύσουμε το δάσος», τονίζει.
Ο ειδικός επισημαίνει πως «η δασική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, δεν έχει πολύ κόσμο, δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Ξεκίνησε μια προσπάθεια πριν από περίπου ένα 6μηνο - 8μηνο. Έκανε την πρώτη προκήρυξη των αντιπυρικών σχεδίων ανά δασαρχείο για 37 επικίνδυνα δασαρχεία. Αυτό πρέπει να γίνει για όλη τη χώρα για να προβλέπονται οι δράσεις, τα μέτρα και αυτά να εφαρμόζονται από οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης».
Όπως τονίζει τα δάση πρέπει να έχουν αειφόρο διαχείριση.
Επίσης, αναφέρει πως κάθε δασαρχείο πρέπει να έχει αντιπυρικό σχέδιο.
«Το φετινό φαινόμενο είναι να έχουμε και αγροτοδασικές φωτιές»
«Η Δαδιά είναι ένα δάσος προστατευμένο, είναι περιοχή Natura. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε γιατί καίγεται το δάσος 2-3 χρόνια συνέχεια. Το φετινό φαινόμενο είναι να έχουμε και αγροτοδασικές πυρκαγιές» φέρνοντας ως παράδειγμα τον Βόλο και την Αλεξανδρούπολη.
«Η κλιματική κρίση θα μας φέρει και καινούρια φαινόμενα. Άρα πρέπει να λειτουργήσουμε και σε νέα μοντέλα αντιμετώπισης των μικτών καταστάσεων». Σε ερώτηση γιατί ξεσπούν αγροτοδασικές φωτιές επισήμανε: «γιατί έχουμε κλιματική κρίση, υπάρχει μεγάλη θερμοκρασία, υπάρχει συσσωρευμένη βιομάζα, εγκατάλειψη των εκτάσεων αυτών. Με ένα χόρτο στο μισό μέτρο η πυρκαγιά επιτείνεται και δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις εύκολα.
Στο κομμάτι της καταστολής χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό. Το αεροπλάνο, το ελικόπτερο ρίχνει νερό και καταστέλλει την ένταση της φωτιάς. Για να σβήσει η φωτιά χρειάζεται από πίσω ανθρώπινο δυναμικό που όταν καταστέλλεται η ένταση, πάει και την σβήνει. Δεν σβήνει το αεροπλάνο την φωτιά. Έχουμε χρόνια να πάρουμε καινούριο στόλο αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε στόλο».
«Η πρόληψη για τα δάση είναι το ευαγγέλιο για εμάς», κατέληξε.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr