article background image

Από την αρχή, η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου ζητούσε οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστή, μέρα – μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας να καθίσουν στο εδώλιο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

«Ένοχοι όπως και πρωτόδικα».

Όπως πρότεινε κατά την αγόρευσή του την περασμένη εβδομάδα ο εισαγγελέας, «οι κατηγορούμενοι στην προκειμένη περίπτωση αν και γνώριζαν ότι τα πολύ δυνατά χτυπήματα στο κεφάλι του θανόντος με κλωτσιές τη στιγμή που αυτός διέφευγε αιμορραγώντας από τα σπασμένα γυαλιά της βιτρίνας, μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του παθόντα, ενόψει της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που διέθεταν είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν την επέλευση του βαρύτερου αποτελέσματος του θανάτου. Απο έλλειψη της προσοχής που όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλουν επιτέθηκαν με κλωτσιές στο κεφάλι με αποτέλεσμα τον θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων ότι βρίσκονταν σε άμυνα ή νομιζόμενη άμυνα δεν ευσταθούν. Βρισκόντουσαν ασφαλείς στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος ανάμεσα σε κόσμο, και κάποιοι τους φώναζαν ότι θα τον σκοτώσουν. Ο Κωστόπουλος ήταν μέσα στο κατάστημα σε κατάσταση πανικού και προσπαθούσε να απεγκλωβιστεί αιμορραγώντας. Αυτοί έσπασαν το μεγαλύτερο μέρος της βιτρίνας και τον τράβηξαν έξω. Είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία. Κατόπιν αυτών: ένοχοι όπως και πρωτόδικα».

Οι ποινές πρωτόδικα

Πρωτόδικα, οι δύο μαγαζάτορες της οδού Γλάδστωνος, ο μεσίτης Αθανάσιος Χορταριάς και ο κοσμηματοπώλης Σπυρίδων Δημόπουλος καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια φυλάκιση έκαστος για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Οι τέσσερις αστυνομικοί που συνέλαβαν το 33χρονο θύμα λίγο πριν εκπνεύσει, την 21η Σεπτεμβρίου του 2018, κρίθηκαν αθώοι. Για τον Δημόπουλο, λόγω ηλικίας, το δικαστήριο αποφάσισε την έκτιση της ποινής κατ΄οίκον, ενώ, ο Χορταριάς, δύο μήνες μετά τη φυλάκισή του για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, κατέθεσε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, την οποία το δικαστήριο έκανε δεκτή.

Αυτή την Τρίτη (11/06) αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης της δίκης σε σε δεύτερο βαθμό, μετά την άσκηση έφεσης από μέρους των δύο (πρωτόδικα) καταδικασμένων δολοφόνων. Όπως λέει στο ethnos.gr η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρρούσου, η οικογένεια του θύματος και η ίδια θα είναι ικανοποιημένοι μόνο εάν η ποινή παραμείνει ίδια, με αυτή του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Το χρονικό της βαρβαρότητας

Τα βίντεο, από κινητά και κάμερα ασφαλείας του κοσμηματοπωλείου στην οδό Γλάδστωνος, έδειχνάν έναν άνθρωπο σε πανικό που, για άγνωστο λόγο, ήταν εγκλωβισμένος μέσα στο κατάστημα. Δύο άντρες, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και ένας μεσίτης που διατηρούσε γραφείο δίπλα στο σημείο, κλωτσούν και σπάνε την τζαμαρία της προθήκης. Ο εγκλωβισμένος, ανίκανος να σηκωθεί όρθιος, σέρνεται στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος, όσο οι δύο επιχειρηματίες τον χτυπούν ασταμάτητα.  Το εξαγριωμένο πλήθος που έχει μαζευτεί στο σημείο, απλώς παρατηρεί, αμέτοχο. Στο σημείο φτάνουν αστυνομικοί οι οποίοι εμφανίζονται να κλωτσούν επίσης τον πεσμένο άνδρα και ο οποίος φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να προστατεύσει τον εαυτό του ενώ η αστυνομία του περνά χειροπέδες. Κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο από το ΕΚΑΒ, αφήνει στο ασθενοφόρο, την τελευταία του πνοή.  Λίγες ώρες αργότερα, γίνεται γνωστό ότι ο νεκρός ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος, γνωστός ακτιβιστής υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, και drag queen με το όνομα Zackie Oh.

Τις πρώτες μέρες έρχονται στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το βάρβαρο συμβάν, και τις συνθήκες υπό τις οποίες, ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε μέρα - μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Οι δύο μαγαζάτορες υποστηρίζουν ότι το θύμα κρατούσε μαχαίρι και η αντίδρασή τους ήταν τόσο βίαιη γιατί προσπαθούσαν να υπερασπιστούν την περιουσία τους. Tην ίδια ώρα, ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να κλέψει, καθώς και ότι πέθανε από υπερβολική χρήση ναρκωτικών. Μερικές εβδομάδες μετά η νεκροψία έρχεται να διαψεύδει αυτά τα επιχειρήματα καθώς δείχνει ότι ο θάνατός του ήταν φυσικό επακόλουθο των τραυμάτων από τον ξυλοδαρμό του, καθώς και ότι δεν είχε καταναλώσει ουσίες ή αλκοόλ.

Θανατηφόρα σωματική βλάβη

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, τον Μάιο του 2022, είχε αποφασίσει την ενοχή του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη. Τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν κατά πλειοψηφία ότι οι δύο άνδρες, κοσμηματοπώλης και μεσίτης, θα πρέπει να καταδικαστούν για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία.

Δυο ένορκοι είχαν την άποψη ότι έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Παράλληλα, απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Αναφορικά με τους τέσσερις αστυνομικούς που συμμετείχαν στη σύλληψη του 33χρονου ακτιβιστή λίγο πριν εκπνεύσει, το δικαστήριο τους κήρυξε αθώους για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3) καθώς η πρόεδρος και δύο ένορκοι είχαν την άποψη πως θα πρέπει να καταδικαστούν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

«Τον αδελφό μου τον σκότωσαν στις κλωτσιές»

Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ξεκίνησε η διαδικασία εκδίκασης της έφεσης, η μητέρα του 33χρονου, Ελένη Κωστοπούλου, κατέθετε ενώπιον του δικαστηρίου: «Πεντέμισι χρόνια τώρα ζητάμε το αυτονόητο - δικαιοσύνη και τιμωρία. Οι δύο κατηγορούμενοι δεν είδαν αυτό που έκαναν σαν έγκλημα. Τους θεωρώ άκρως επικίνδυνους. Αν κάποιος είναι επικίνδυνος σε αυτή την ιστορία δεν ήταν το παιδί μου. Σας εκλιπαρώ για να αποδώσετε δικαιοσύνη». Ο αδελφός του θύματος, Νίκος, είπε στην κατέθεσή του, «Τον αδελφό μου τον σκότωσαν στις κλωτσιές. Εδώ και πέντε χρόνια δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι θεωρούσαν πως ο Ζαχαρίας δεν άξιζε να ζει, και φαίνεται ότι δεν είναι άξιος και για δικαιοσύνη, γιατί βλέπω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι έξω». Η κ. Κωστοπούλου εξέφρασε στο δικαστήριο την πεποίθησή της ότι, ο Ζακ, είχε μπει στο κοσμηματοπωλείο προκειμένου να προστατευθεί, γιατί πιθανά «κάποιος η κάτι τον φόβισε». «Η αστυνομία δεν έκανε κανέναν έλεγχο και έτσι δεν μάθαμε ποτέ γιατί μπήκε σε δύο μαγαζιά. Αισθάνομαι ότι σε αυτό το έγκλημα, η αστυνομία, επειδή είχε συμμετοχή, δεν έκανε όλα τα απαιτούμενα. Υπήρχαν τόσες κάμερες. Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν; Γιατί δεν έγινε έρευνα;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια.

«Απαιτούμε δικαιοσύνη»

Ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης, την Τρίτη, η ομάδα Justice For Zak/Zackie καλεί σε συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών (Λουκάρεως 14) την Τρίτη στις 9:00. «Τελευταία δικάσιμος. Απόφαση. Ραντεβού την Τρίτη 11 Ιουνίου, 9:00πμ στο Εφετείο Αθηνών. Για την Zackie Oh! Απαιτούμε δικαιοσύνη. Απαιτούμε την καταδίκη των δολοφόνων. Για οποι@ θέλει να παρακολουθήσει τη διαδικασία, η αίθουσα είναι η Δ100Δ στον 4ο όροφο», αναφέρει συγκεκριμένα σε ανάρτηση στο Facebook.

«Ποιος προηγείτα και ποιος υπολείπεται»

Από όλα αυτά, πάντως, εάν προκύπτει ένα ερώτημα, τελικά, για την ελληνική δικαιοσύνη, είναι κατά πόσο, στα θέματα των δικαιωμάτων, βρίσκεται στην ίδια σελίδα με την ελληνική κοινωνία. «Πρέπει πραγματικά να το σκεφτεί κανείς, ποιος προηγείται και ποιος υπολείπεται», λέει η κυρία Παπαρρούσου. «Σε καθε περίπτωση αυτοτελώς η ποινή ήταν, μεν, η ανώτατη αλλά στην πραγματικότητα δεν εκτίθηκε ποτέ καθώς, ο μεν κοσμηματοπώλης λόγω προχωρημένης ηλικίας θα εκτίσει την ποινή κατ΄οίκον, ο δε μεσίτης έμεινε δύο μήνες στη φυλακή και, στη συνέχεια, ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, την οποία και έκανε αμέσως δεκτή το δικαστήριο και είναι ελεύθερος», καταλήγει.