Στο σκαµνί 26 για το πογκρόµ κατά προσφύγων στη Λέσβο
Στις 22 Απριλίου 2018 ακροδεξιοί µε ρατσιστικά κίνητρα είχαν εξαπολύσει βίαιη επίθεση στην πλατεία Σαπφούς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Εναν χρόνο µετά τη νύχτα τρόµου που έζησε η Μυτιλήνη, µε το πρωτοφανές ακροδεξιό πογκρόµ κατά οικογενειών προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά των δραστών, µε βάση και τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόµου που αφορούν εγκλήµατα µε ρατσιστικά κίνητρα.
Κατηγορούµενοι είναι συνολικά 26 άτοµα, φερόµενοι ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της οργανωµένης «επιδροµής», µεταξύ τους και γνωστοί στην τοπική κοινωνία για την ακροδεξιά τους δράση και ρητορική. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι διώξεις ασκήθηκαν τον Φεβρουάριο, αλλά η ανάκριση έχει «παγώσει» λόγω προσφυγής κάποιων από τους εµπλεκοµένους στο Συµβούλιο Πληµµελειοδικών για την κατάσχεση των υπολογιστών τους.
Η βίαιη επίθεση εκδηλώθηκε το βράδυ της 22ας Απριλίου 2018 από οµάδα περίπου 150 ατόµων, τα οποία νωρίτερα συµµετείχαν µαζί µε άλλα άτοµα στην καθιερωµένη τελετή υποστολής της σηµαίας από στρατιωτικό άγηµα. Επειτα από προσυνεννόηση στα κοινωνικά δίκτυα, οι συγκεντρωµένοι κινήθηκαν προς την πλατεία Σαπφούς, όπου πραγµατοποιούσαν επί ηµέρες καθιστική διαµαρτυρία 120 Αφγανοί αιτούντες άσυλο και τη µετέτρεψαν σε εµπόλεµη ζώνη.
Εξαπέλυσαν «βροχή» από πέτρες, ξύλα, µπουκάλια, κροτίδες και ναυτικές φωτοβολίδες κατά των έντροµων οικογενειών µεταναστών, που σχηµάτισαν µε τα σώµατά τους ένα κυκλικό «οχυρό» για να προστατευθούν. Ακολούθησαν οδοµαχίες µεταξύ των ταραξιών και των αστυνοµικών δυνάµεων, µε τους πρώτους να στήνουν οδοφράγµατα και να ανάβουν φωτιές σε κάδους απορριµµάτων και τους αστυνοµικούς να κάνουν χρήση χηµικών και βοµβίδων κρότου-λάµψης. Τα εκτεταµένα επεισόδια κράτησαν µέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αφήνοντας πίσω τους ζηµιές και 22 τραυµατίες, µετανάστες και αστυνοµικούς.
Αρχές εξέτασαν οπτικό υλικό που είχε καταγραφεί από ΜΜΕ ή είχε αναρτηθεί στο ∆ιαδίκτυο από πολίτες, πήραν καταθέσεις από αυτόπτες µάρτυρες, ενώ «ξεσκόνισαν» ηλεκτρονικά αρχεία από αναρτήσεις σε οµάδες ακροδεξιών οργανώσεων στα social media. Στο πλαίσιο της πολύµηνης έρευνας έγιναν και «έφοδοι» στα σπίτια εµπλεκοµένων, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, και κατασχέθηκαν υπολογιστές, µονάδες αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων και κινητά τηλέφωνα. Οι 26 κατηγορούµενοι αντιµετωπίζουν τα αδικήµατα της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωµατικής βλάβης τετελεσµένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωµατικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριµένων περιπτώσεων φθοράς, του εµπρησµού και της παράνοµης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών.
Τα «τζιχάντια»
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην «οµάδα κρούσης» φέρεται να είχε γνωστός στη Μυτιλήνη ακροδεξιός, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί και στις τάξεις της Χρυσής Αυγής και µε οµάδα άλλων οµοϊδεατών του έχει συγκροτήσει... πατριωτική κίνηση µε αποστολή τη «µη ισλαµοποίηση» της Λέσβου. Σε ανάρτησή του την ίδια ηµέρα ο τελευταίος έγραψε ότι «η επανάσταση ξεκίνησε από εδώ, τη µέρα της γιορτής του Ταξιάρχη», ενώ σε posts την ώρα των ταραχών καλούνταν ενισχύσεις στην πλατεία Σαπφούς προκειµένου να εκδιωχθούν οι µετανάστες, οι οποίοι αποκαλούνταν «τζιχάντια».
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr