Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα την Κυριακή (26/1), με τον κόσμο να στέλνει ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη, σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών.
Ο κόσμος στις πλατείες και η συγκίνηση των συγγενών
Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στο πρόσωπο μικρών και μεγάλων, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να γεμίζουν τις πλατείες σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε δεκάδες πόλεις του εξωτερικού. Στα συλλαλητήρια, σε διαφορετικά μέρη, έδωσαν το «παρών» οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι έγιναν «ένα» με τον κόσμο. Όλοι μαζί, με ένα στόμα και μια φωνή επανέλαβαν το αίτημα για δικαίωση για τους 57 ανθρώπους που χάθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Η τεράστια συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προκάλεσε κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετέφερε παράνομα υλικά η εμπορική αμαξοστοιχία, κάτι για το οποίο οι συγγενείς των θυμάτων φωνάζουν εδώ και δύο χρόνια. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δε θα σταθεί εμπόδιο στη Δικαιοσύνη, εφόσον αποδοθούν ευθύνες σε στελέχη του κόμματος.
Από εκεί και πέρα, νέα δεδομένα έρχονται από καταθέσεις αστυνομικών, οι οποίοι φέρονται να ανέφεραν στις δικαστικές Αρχές ότι δέχτηκαν πιέσεις, προκειμένου να επιτρέψουν να γίνουν παρεμβάσεις στο σημείο του δυστυχήματος, παρά το γεγονός ότι σε κάθε είδους έγκλημα, πρωταρχικός στόχος της αστυνομίας είναι να μην πειραχθεί ο χώρος, ώστε να μη χαθούν τα στοιχεία.
Για όλα όσα έχουν γίνει το τελευταίο δεκαήμερα τοποθετούνται στο ethnos.gr η Λίλιαν Μήτσκα (μητέρα της Ιφιγένειας), η Δέσποινα Γκανίδου (μητέρα του Γιώργου Παπάζογλου) και ο Παύλος Ασλανίδης (πατέρας του Δημήτρη), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μήνυμα που έστειλε η παρουσία του κόσμου στις πλατείες όλης της χώρας και σε πόλεις του εξωτερικού.
«Παλιότερα έβλεπα άνθρωπο να κλαίει και σοκαριζόμουν, τώρα κάθε μέρα μου ξεκινάει με κλάματα»
«Υπήρχε πολύς κόσμος στα Γιαννιτσά, αλλά περιμένουμε ακόμα περισσότερο την επόμενη φορά και χαίρομαι που υπάρχει αυτή η αφύπνιση. Όλοι ήταν μουδιασμένοι, πονεμένοι. Έρχονταν μικροί και μεγάλοι, με έπαιρναν αγκαλιά, μου μιλούσαν και έλεγαν ότι είναι μαζί μας. Ήρθαν πολλοί μεσήλικες και δεν το περίμενα αυτό. Μας συμπαραστέκονται και λένε να συνεχίσουμε τον αγώνα», αναφέρει αρχικά η Λίλιαν Μήτσκα.
Η ίδια περιμένει δικαίωση για την κόρη της, την Ιφιγένεια, η οποία έχασε τη ζωή της στα Τέμπη. «Ελπίζουμε το πλημμέλημα να γίνει κακούργημα. Το να δίνεις υποσχέσεις είναι εύκολο. Οι δηλώσεις που κάνουν συγκεκριμένοι πολιτικοί δεν είναι προσβλητικές, είναι κάτι χειρότερο. Η ζωή που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει καμία σχέση με το πώς ζούσαμε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Η καθημερινότητά μου είναι πάνω από τα μνήματα. Ζούμε με χάπια. Αν υπάρχει ζωή τα τελευταία δύο χρόνια, είναι μαύρη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης που κάνει αυτές τις δηλώσεις, παίρνει το αυτοκίνητό του και πηγαίνει στην παιδική χαρά. Εγώ παίρνω το αυτοκίνητό μου και πάω στα μνήματα», τονίζει η κα Μήτσκα.
Η μητέρα της Ιφιγένειας μέχρι και πριν από την τραγωδία των Τεμπών απορούσε όταν έβλεπε ανθρώπους να κλαίνε. Τονίζει ότι της φαινόταν περίεργο και προσπαθούσε να σκεφτεί τι έχει συμβεί. «Έβλεπα έναν άνθρωπο να κλαίει και αναρωτιόμουν τι μπορεί να έχει πάθει. Τώρα η μέρα μου ξεκινάει με κλάματα. Πώς να το εξηγήσω αυτό σε κάποιον πολιτικό που μας κοροϊδεύει; Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με αυτό μέχρι να πεθάνουμε. Δεν γίνεται να υπήρξε ένα τέτοιο έγκλημα και να μην τιμωρηθεί κανείς».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα ηχητικά που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι αληθινά. «Είναι πάρα πολλά τα ηχητικά. Χάσαμε τα παιδιά μας και θα κάτσουμε να φτιάξουμε ψεύτικα ηχητικά; Είναι ντροπή για όποιον το λέει αυτό. Στα Γιαννιτσά θα κάνουμε μια εκδήλωση τον Φεβρουάριο και καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει. Τα παιδιά του 3ου Λυκείου έδωσαν το όνομα της Ιφιγένειας στη βιβλιοθήκη του σχολείου. Θα μιλήσουν πολλοί και κυρίως τα παιδιά», καταλήγει η Λίλιαν Μήτσκα.
«Είδα ανθρώπους όλων των ηλικιών - Μικρά παιδιά και άτομα σε αμαξίδιο φώναζαν για δικαίωση»
Η Δέσποινα Γκανίδου ήταν στη συγκέντρωση που ξεκίνησε από την Καμάρα στη Θεσσαλονίκη. Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 έχασε τον γιο της, τον Γιώργο και επιθυμεί να αποδοθεί δικαιοσύνη για όλα τα θύματα τις σιδηροδρομικής τραγωδίας.
«Ήταν μια συγκέντρωση άνευ προηγουμένου. Η πορεία είχε φτάσει στον σταθμό του ΟΣΕ και ακόμα υπήρχε κόσμος στην Καμάρα. Ήρθαν πολλοί και μας μίλησαν, μας αγκάλιασαν, μας είπαν να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Στην αρχή της συγκέντρωσης διαβάστηκε το προσκλητήριο των νεκρών με την ηλικία των θυμάτων. Ο κόσμος άκουγε και ήταν παγωμένος. Δάκρυζαν μικροί και μεγάλοι. Είδα οικογένειες με μικρά παιδιά, είδα άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο. Δεν περίμενα ότι οι συγκεντρώσεις θα έχουν αυτό το μέγεθος», εξηγεί η Δέσποινα Γκανίδου στο ethnos.gr.
Έχοντας χάσει τον γιο της, γνωρίζει ότι αυτό που οφείλει να κάνει είναι αγωνιστεί ως το τέλος για να δικαιώσει την ψυχή του. Στο συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη κρατούσε μια φωτογραφία του και φώναζε το σύνθημα που δονεί εδώ και χρόνια όλη την Ελλάδα. «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ». «Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του. Μίλησε μόνο για τα Τέμπη, αλλά δεν είπε κάτι ουσιαστικό. Προσπάθησε να δείξει ότι δε γνώριζε τίποτα και ότι είχε λάθος πληροφόρηση. Θέλησε να πείσει τον κόσμο ότι θα διαλευκανθεί η υπόθεση, όπως είχε κάνει με κροκοδείλια δάκρυα και πριν από δύο χρόνια», σημειώνει η κα Γκανίδου.
Ακολούθως, τονίζει πως θεωρεί τη βουλευτική ασυλία «αδιανόητη», όπως και το να αποφασίζουν οι πολιτικοί για το αν κάποιος βουλευτής πρέπει να δικαστεί ή όχι. «Η εξεταστική επιτροπή ήταν μια παρωδία. Το προεδρείο σταματούσε τους μάρτυρες όταν πήγαιναν να δώσουν μια πληροφορία που δεν τους άρεσε. Ίσως, υπάρξουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά όχι με τόσο απροκάλυπτο τρόπο. Γίνεται προσπάθεια να αποδομηθούν τα όσα κάναμε για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Θέλουν να ρίξουν το ηθικό μας, αλλά δεν θα το καταφέρουν. Λένε ότι καθυστερούμε την ανακριτική διαδικασία, αλλά δύο χρόνια μετά δεν ξέρουμε από τι έγινε η έκρηξη. Φρόντισαν να χαθούν όλα τα στοιχεία και εμείς πρέπει να... ανακαλύψουμε τον τροχό. Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, να τιμωρηθούν οι ένοχοι της τωρινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, αν δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματά τους», συμπληρώνει η μητέρα του 23χρονου Γιώργου Παπάζογλου.
Η ίδια είναι συγκινημένη με τη στήριξη του κόσμου, αλλά και με τα όσα άκουσε την περασμένη Κυριακή. «Ευχαριστούμε όσους μας στηρίζουν. Τους θέλουμε μαζί μας, είναι η δύναμή μας. Μαζί θα νικήσουμε», τονίζει με νόημα η Δέσποινα Γκανίδου.
«Με συγκλόνισε το πανό στη μέση του ωκεανού»
Ο Παύλος Ασλανίδης από τη μεριά του είναι συγκλονισμένος με τη συμπαράσταση του κόσμου. «Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που νιώθω. Δεν είχαμε ποτέ ξανά τέτοιες κινητοποιήσεις. Στη Θεσσαλονίκη είδα εκατοντάδες μητέρες με μικρά παιδιά. Ήξεραν τον λόγο για τον οποία συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Η κυβερνώντες ανησυχούν γιατί βλέπουν ότι η κοινωνία ξύπνησε», αναφέρει αρχικά.
Τον Φεβρουάριο του 2024 ένα βίντεο με τον ίδιο είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου και των σόσιαλ μίντια. Με κόκκινη μπογιά έγραψε το όνομα του Δημήτρη, του γιου του, μπροστά από το άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη. «Ήρθαν άνθρωποι προς το μέρος μου. Με αγκάλιαζαν και έκλαιγαν. Ο κόσμος έχει τρελαθεί με τη συγκάλυψη. Όλος ο κρατικός μηχανισμός δούλεψε για το κουκούλωμα. Με συγκλόνισαν οι εικόνες από όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τα ακριτικά νησιά που συμμετείχαν στα καλέσματα. Έφυγαν παιδιά από την Ελλάδα γιατί δεν είχαν μέλλον και είδαν το κράτος να κόβει το μέλλον στα θύματα των Τεμπών. Με συγκλόνισε περισσότερο από όλα το πανό που έγραφε "Δεν έχω οξυγόνο" στη μέση του ωκεανού, αλλά και η μπλούζα του Άρη που έβαλαν οι φίλαθλοι της ομάδας στο σημείο της τραγωδίας. Πάνω της έγραφε το όνομα του Δημήτρη», διευκρινίζει ο Παύλος Ασλανίδης.
Η υπόθεση στο νομικό της σκέλος φαίνεται πως κυλά με αργούς ρυθμούς, κάτι που είναι σύνηθες για τα δεδομένα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν να επισπευστου΄ν οι διαδικασίες, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους ενόχους. «Πρέπει σύσσωμη η αντιπολίτευση να κάνει κάτι. Αν δεν μπορούν, ας παραιτηθούν όλοι. Ή θα φτιάξουμε το κράτος ή θα το κλείσουμε. Ο κόσμος δεν πρέπει να ασχολείται με πολιτικούς που κάνουν προκλητικές δηλώσεις. Ας αντιληφθούν οι πολιτικοί ότι κάποια στιγμή θα φύγουν από τη θέση τους και θα επιστρέψουν στην κοινωνία», υπογραμμίζει ο κ. Ασλανίδης.