Χιλιάδες κενά στα σχολεία της Κρήτης - Ανησυχία για την υποστελέχωση
Ανησυχία για το πρόβλημα της υποστελέχωσης στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ξεπερνούν τις 2.000 οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ξεπερνούν τις 2.000 οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασκάλων και των καθηγητών. Τα σχολεία της ενδοχώρας αναμένεται και φέτος να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα υποστελέχωσης.
Την ίδια ώρα πάντως, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης τηρεί στάση αναμονής, παραπέμποντας στην προσεχή Δευτέρα για την αποτύπωση μιας πλήρους εικόνας αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού στα σχολεία τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας.
Η κατάσταση σε επίπεδο Κρήτης, σε γενικές γραμμές, αποτυπώνει την εικόνα των σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο, όπου οι ελλείψεις εκπαιδευτικών υπολογίζονται σε τουλάχιστον 25.000!
Ακριβής εικόνα, πάντως, αναμένεται μετά την έγκριση ή όχι από το υπουργείο Παιδείας των τμημάτων προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια, ο αριθμός των οποίων είναι περίπου στα είκοσι ανά νομό, καθώς και των ολιγομελών τμημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων. Με το άνοιγμα των σχολείων για τους εκπαιδευτικούς μεθαύριο Δευτέρα, αναμένεται επίσης η καταγραφή των υπαρχόντων κενών.
Τα περισσότερα κενά εκτιμάται ότι θα καταγραφούν όπως κάθε χρόνο στα σχολεία του Ηρακλείου, όπου μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 1.200, ενώ στη δευτεροβάθμια πιθανό να αγγίξουν τα 800.
Σύμφωνα μάλιστα με τους συνδικαλιστές του κλάδου, αν το πρώτο κύμα των προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, υπάρχει κίνδυνος να δούμε σχολεία χωρίς δασκάλους και νηπιαγωγούς, κυρίως στην ενδοχώρα.
Αντίστοιχα οξύ αναμένεται να είναι το πρόβλημα έλλειψης εκπαιδευτικών και στα σχολεία των Χανίων. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από μια πρώτη εκτίμηση τα κενά θα ανέλθουν σε 577. Σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Χανίων κ. Βασίλη Λιόντο, είναι νωρίς για ασφαλή εκτίμηση, ωστόσο, με βάση τα περυσινά δεδομένα, ο αριθμός των κενών δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τα 200, όσοι δηλαδή ήταν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν τη σχολική χρονιά 2018-2019.
Πρόβλημα εκτιμάται ότι θα έχουν τα σχολεία της επαρχίας. «Η προετοιμασία που έχει κάνει το υπουργείο είναι απαράδεκτη. Θα φτάσουν και πάλι Χριστούγεννα για να καλυφθούν τα κενά», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων κ. Βασίλης Λιόντος, υπογραμμίζοντας ότι «χειροτερεύουν συνολικά τα πράγματα για τους μαθητές».
Σχολεία τα οποία χαρακτηρίζονταν ως δυσπρόσιτα αναμένεται να “στενάξουν” εξαιτίας των ελλείψεων, αφού ο αποχαρακτηρισμός τους στερεί τη μοριοδότηση από τους αναπληρωτές οι οποίοι πλέον δεν έχουν κίνητρο για να επιλέξουν ένα απομακρυσμένο σχολείο, όπως για παράδειγμα αυτό της Παλαιόχωρας.
550 στην πρωτοβάθμια στο Ρέθυμνο
Περισσότερα από 550 εκτιμάται πως θα είναι τα κενά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ρεθύμνου με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Στέλιο Ορφανουδάκη, «πρόκειται για κενά σε αναπληρωτές που περιλαμβάνουν και την Ειδική Αγωγή, καθώς και τα τμήματα ένταξης. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι αιτήσεις των αναπληρωτών δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Μας θυμίζει παλιότερες εποχές που πήγαινε Οκτώβριος για να στελεχωθούν τα σχολεία και μέχρι τότε είχαμε μόνο τις βασικές ειδικότητες. Ελπίζουμε αυτό να μην επαναληφθεί».
Ο ίδιος σχολίασε και τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στην εκπαίδευση, αφού μετά από δέκα χρόνια χωρίς διορισμούς η λειτουργία των σχολείων αντιμετωπίζει κάθε χρόνο, ειδικά στην ύπαιθρο, σοβαρά ζητήματα. «Δυστυχώς η εκπαίδευση μετά από δέκα χρόνια αδιοριστίας δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε, δεν αποτελεί προτεραιότητα. Οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που θα έπρεπε να έχουμε διορισμούς σε μια νύχτα, όπως έγινε και με τους αστυνομικούς», επισήμανε ο ίδιος.
Μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές είναι οι ανάγκες στα γυμνάσια και τα λύκεια του Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου κ. Νίκο Αδράμη, με τα περυσινά δεδομένα τα κενά στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ρεθύμνου εκτιμάται πως θα είναι φέτος περίπου 220, χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό αρκετές από τις ειδικότητες και την παράλληλη στήριξη.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε αναμονή, ενώ εκφράζουν την αγωνία τους τονίζοντας πως είναι η πρώτη χρονιά που οι αιτήσεις για τους αναπληρωτές, λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. «Πρέπει να βγουν οι πίνακες, να γίνουν οι αιτήσεις και να “τρέξουν” όλες αυτές οι διαδικασίες. Υπολογίσαμε πως τους προηγούμενους μήνες τα ΠΥΣΔΕ βρέθηκαν 6 με 7 εβδομάδες πίσω σε όλες τις διαδικασίες τη φετινή χρονιά, κάτι που καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό το προηγούμενο διάστημα, όμως παρ’ όλα αυτά οι διαδικασίες έχουν μείνει πίσω και η νέα χρονιά ξεκινά. Χρειάζεται πλέον μια υπερπροσπάθεια από πλευράς του υπουργείου Παιδείας για να στελεχωθούν έγκαιρα οι σχολικές μονάδες», εξήγησε ο κ. Αδράμης.
Λείπουν 277 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί
Από το γενικότερο κλίμα δε θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί ο νομός Λασιθίου, όπου επίσης διαπιστώνονται προβλήματα, παρά το γεγονός ότι, όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη, ο χάρτης των κενών δεν έχει επισήμως αποτυπωθεί ακόμη. Σύμφωνα ωστόσο με τον αιρετό της ΠΥΣΠΕ Λασιθίου κ. Γιάννη Πασπαράκη, αυτή τη στιγμή από τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του ανατολικότερου νομού της Κρήτης εκτιμάται ότι λείπουν 277 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.
Ο κ. Πασπαράκης πάντως διευκρινίζει ότι «τα κενά αυτά δεν είναι οριστικά και είναι κατά προσέγγιση. Για την εξαγωγή τους χρησιμοποιήθηκαν οι πίνακες λειτουργικών κενών που είχαν εξαχθεί από το τελευταίο ΠΥΣΠΕ, σε συνδυασμό με τις μεταβολές που έγιναν στις 2 Αυγούστου, τις υπάρχουσες άδειες και τους περσινούς πίνακες λειτουργικών κενών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λασιθίου, κ. Δημήτρης Τζιράκης, απέφυγε να μιλήσει με αριθμούς, και εξήγησε ότι το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών βρίσκεται εν αναμονή των επισήμων στοιχείων που θα δοθούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ, ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση 1.200
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση 800
ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση 577
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση 200
ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση 550
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση 220
ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση 277
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (;)
Πηγή: NeaKriti.gr
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr