Τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων κλειδί για την επανεκκίνηση του τουρισμού
Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα τεστ στους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και στη χώρα μας για να τεθεί μία κοινή γραμμή στην Ευρώπη σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθούν τα τεστ αντισωμάτων στους τουρίστες που αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας μετά τον Ιούλιο.
Τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων αποτελούν άλλωστε κλειδί και για τον τουρισμό καθώς θα δώσουν σε ξένους επισκέπτες στη χώρα μας το υγειονομικό διαβατήριο για να μπορούν να επισκεφθούν την πατρίδα μας. Προς ώρας βέβαια τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στον τουρισμό είναι υπό συζήτηση, με το υπουργείο Τουρισμού να έχει θέσει τις δικές του κόκκινες γραμμές αλλά και την αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας να θέτει αυστηρούς κανόνες για τη μετακίνηση και άφιξη των τουριστών.
Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται και ένα συνεκτικό σχέδιο που θα διευκολύνει τις αφίξεις στη χώρα μας αλλά από την άλλη θα θέτει και ένα προστατευτικό πλέγμα στα νησιά μας αφού εκεί εστιάζεται πλέον ο φόβος των υγειονομικών αρχών για το καλοκαίρι.
Υγειονομικά πρωτοκόλλα
Στο μεταξύ ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ( FDA) ξεκίνησε σιγά σιγά να εγκρίνει γρήγορα τεστ (αντιγόνου προς ώρας) που ανιχνεύουν σε πολύ λίγο χρόνο την ύπαρξη του ιού στον Οργανισμό.
Τα πρώτα τεστ αντιγόνου αρχίζουν να κυκλοφορούν ήδη στις ΗΠΑ ώστε να αξιοποιηθούν σε πρώτη φάση στο υγειονομικό προσωπικό και σε όσους έρχονται σε επαφή με δομές υγείας. Ωστόσο φαίνεται ότι ο Αμερικανικός ΕΟΦ έδωσε με ταχύτατες διαδικασίες την έγκρισή του, παρότι με βάση την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν υπάρχει 100% αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στο νέο τεστ.
Γι αυτό όπου ένα δείγμα θα βγαίνει αρνητικό είναι πιθανό να επαναλαμβάνεται η εξέταση, καθώς μία ψευδώς αρνητική διάγνωση μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη.
Ταυτόχρονα πράσινο φως δόθηκε και σε ένα γρήγορο μοριακό τεστ που μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο σπίτι και να φέρει το αποτέλεσμα πολύ γρήγορα.
Βέβαια θεωρείται ότι οι διαδικασίες των εγκρίσεων έχουν επιταχυνθεί προκειμένου να διευκολυνθούν οι ΗΠΑ στην ανίχνευση του ιού, χωρίς να θεωρούνται ακόμη απολύτως ασφαλή.
Από την άλλη όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα γρήγορα τεστ αντισωμάτων που θα διευκολύνουν δεόντως τη μετακίνηση επισκεπτών από τη μία χώρα στην άλλη.
Τα τεστ αντισωμάτων θα δείχνουν εάν κάποιος έχει ανοσία έναντι του κορονοϊού αφού θα έχει νοσήσει και θα έχει ιαθεί. Σήμερα για την ανεύρεση των αντισωμάτων απαιτείται ειδικός εργαστηριακός έλεγχος ο οποίος όμως διαρκεί αρκετό χρόνο και μπορεί να γίνει σε εξειδικευμένα εργαστήρια.
Πάντως σχετικά με τα τεστ και η χώρα μας αναμένει της αποφάσεις της Ευρώπης που θα καθορίσει συνολικά τη γραμμή σχετικά με το πως θα αξιοποιηθούν τα «υγειονομικά διαβατήρια» των τουριστών στις αερομεταφορές, ενώ μέχρι στιγμής αυτό που είναι ακόμη υπό συζήτηση είναι πόσες ημέρες πριν θα πρέπει να έχει γίνει ένα τεστ για να μπορεί κάποιος να ταξιδέψει.
Το βέβαιον είναι ότι ο εργαστηριακός έλεγχος θα πραγματοποιείται από τον ταξιδιώτη από τη χώρα προέλευσης, ενώ προβληματισμός επικρατεί τι θα γίνει με την αναχώρηση του από τη χώρα μας και αν θα πρέπει να υποβάλλεται σε νέο εργαστηριακό έλεγχο επί ελληνικού εδάφους πριν αποχωρήσει. Κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνες τις ελληνικές αρχές και λόγω κόστους αλλά και επειδή οι τουρίστες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα εάν βρεθούν θετικοί κάτι που θα αποτελούσε αντικίνητρο για επισκέψεις στην Ελλάδα.
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ο Έλληνας που κατέκτησε την απάτητη κορυφή Νιά Κάνγκρι της Ινδίας - «Το προσπαθούσα 8 χρόνια»
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr