Τι συμβαίνει στην Κίνα; Πώς η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να γύρισε μπούμερανγκ - Η πραγματική πορεία του κορονοϊού
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Μετά από «σκληρή» επιδίωξη για μηδέν κρούσματα κορονοϊού, η Κίνα έχει πλέον χαλαρώσει πολλούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας για τους ταξιδιώτες. Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες εκφράζουν ανησυχίες πως η στροφή αυτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Τι έχει συμβεί στην Κίνα;
Μέχρι πρόσφατα η Κίνα ακολουθούσε μία πολιτική μηδενικής ανοχής, με αυστηρά λουκέτα και καραντίνα σε όσους βρέθηκαν θετικοί και στις στενές επαφές τους. Ωστόσο, νωρίτερα αυτό τον μήνα η Κίνα έκανε μία απότομη στροφή, εγκαταλείποντας πολλούς -αν όχι όλους- από τους περιορισμούς της, προφανώς ως «λύση» στις διαμαρτυρίες των πολιτών.
Μεταξύ των μέτρων που έχει καταργήσει είναι η χρήση της εφαρμογής που «παρακολουθούσε» τις κινήσεις των πολιτών, ενώ οι περιορισμοί στα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας έχουν επίσης αρθεί. Η κυβέρνηση επέτρεψε στους ανθρώπους με κορονοϊό να μπαίνουν σε καραντίνα στο σπίτι και δήλωσε πως από τις αρχές Ιανουαρίου όσοι εισέρχονται στη χώρα δεν θα χρειάζεται πλέον να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα.
Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της Covid-19 στην Κίνα;
Η Κίνα βιώνει ένα μεγάλο κύμα μολύνσεων από την Covid, με αναφορές για νοσοκομεία που δέχονται έντονη πίεση. Ωστόσο, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι θάνατοι υπάρχουν: την περασμένη εβδομάδα η Κίνα άλλαξε τον ορισμό των θανάτων από Covid, έτσι ώστε μόνο οι ασθενείς με τον ιό που πεθαίνουν λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας να πληρούν πλέον τα κριτήρια, όπως γράφει η Guardian.
Γιατί η Κίνα βιώνει ένα τόσο δύσκολο κύμα;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που απαντούν στο ερώτημα. Η χαλάρωση των περιορισμών έδωσε στον ιό μεγαλύτερη ευκαιρία να εξαπλωθεί και η υποτονική εκστρατεία εμβολιασμού της Κίνας -σε συνδυασμό με τη χρήση ενός λιγότερο αποτελεσματικού εμβολίου από εκείνα που αναπτύχθηκαν στη Δύση- σημαίνει πως ο πληθυσμός έχει μικρή προστασία και πολλοί ευάλωτοι άνθρωποι εξακολουθούν να κινδυνεύουν.
Επιπλέον, οι αυστηροί περιορισμοί που εφαρμόζονταν προηγουμένως σημαίνουν ότι λίγοι άνθρωποι έχουν νοσήσει από κορονοϊό στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μικρή φυσική ανοσία κατά το σημερινό κύμα.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, πολλοί άνθρωποι νοσούν τώρα από Covid και χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, οδηγώντας σε αυξανόμενη πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Προκαλεί ανησυχία η «στροφή» στην πολιτική;
Ορισμένοι χαιρέτισαν την απομάκρυνση από την πολιτική μηδενικής ανοχής, επισημαίνοντας τις οικονομικές και κοινωνικές βλάβες της συνεχιζόμενης εφαρμογής. Πολλές χώρες που ακολούθησαν αρχικά τέτοιες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Κορέας, χαλάρωσαν τους περιορισμούς τους πολύ νωρίτερα. Η διαφορά είναι ότι οι χώρες αυτές το έκαναν σταδιακά και έκαναν χρήση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και θεραπειών.
«Η ξαφνική αλλαγή της πολιτικής είναι σίγουρα ανησυχητική για την Κίνα. Το γεγονός ότι πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν νοσήσει από Covid, καθώς και η χαμηλότερη πρόσληψη εμβολίων/ενισχυτικών, ιδίως στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, σημαίνει ότι υπάρχει χαμηλότερη συνολική ανοσία, ιδίως στις ευάλωτες ομάδες, σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Δρ Emma Hodcroft, μοριακή επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία.
Μια άλλη ανησυχία επικεντρώνεται στη διαφάνεια -ή την έλλειψή της- γύρω από τις επιπτώσεις του τρέχοντος κύματος στην Κίνα και τις αλλαγές στη γενετική του ιού.
«Τα ποσοστά μόλυνσης στην Κίνα είναι πολύ υψηλά αυτή τη στιγμή -και με την αβεβαιότητα σχετικά με το ποιες παραλλαγές κυκλοφορούν στην πραγματικότητα εκεί και την έκταση της μόλυνσης, υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε», δήλωσε ο καθηγητής Rowland Kao του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Πόσα κρούσματα και θάνατοι από Covid υπάρχουν στην Κίνα;
Επισήμως, υπήρξαν μόνο 13 θάνατοι από Covid κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, η Κίνα έχει περιορισμένα κριτήρια για την επιβεβαίωση των θανάτων Covid-19, τα οποία περιλαμβάνουν μόνο όσους πεθαίνουν άμεσα από αναπνευστικές ασθένειες που προκαλούνται από τον κορονοϊό και όχι θανάτους που προκαλούνται από τις παρενέργειές του.
Η μέθοδος καταμέτρησης δεν ανταποκρίνεται στις οδηγίες του ΠΟΥ και οδηγεί σε έναν αριθμό που είναι πολύ κάτω από τον αριθμό των θανάτων σε πολλές άλλες χώρες, όπως γράφει το BBC.
Η Κίνα έχει ήδη σταματήσει τα μαζικά τεστ και καταγράφει θετικά κρούσματα μόνο σε νοσοκομεία και κλινικές, όπου ο ασθενής έχει συμπτώματα Covid. Τα ασυμπτωματικά κρούσματα και τα θετικά αποτελέσματα από τα κιτ εξέτασης στο σπίτι δεν καταγράφονται στα δεδομένα.
Επί του παρόντος, η επίσημη καταμέτρηση καταγράφει μόνο περίπου 5.000 κρούσματα την ημέρα.
Η εταιρεία ερευνών Airfinity με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε πως το μοντέλο της εκτιμά ότι τα κρούσματα στην Κίνα θα μπορούσαν να φτάσουν πάνω από τρία εκατομμύρια την ημέρα τον Ιανουάριο.
Περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στην Κίνα
Περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν πιθανότατα καθημερινά στην Κίνα από την Covid-19, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία παροχής δεδομένων υγείας Airfinity, η οποία διπλασίασε την εκτίμηση που έκανε για τους θανάτους την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.
Οι μολύνσεις από Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται στην Κίνα τον Νοέμβριο και έκαναν άλμα αυτόν τον μήνα, αφού το Πεκίνο κατήργησε την πολιτική «μηδενικής Covid», τα τακτικά τεστ στον πληθυσμό και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα ασυμπτωματικά κρούσματα.
Σύμφωνα με την Airfinity, οι θάνατοι από την 1η Δεκεμβρίου έφτασαν τις 100.000 και οι μολύνσεις συνολικά τα 18,6 εκατομμύρια. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι χρησιμοποιεί μια μοντελοποίηση που βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονταν από κινεζικές επαρχίες προτού εφαρμοστεί η πρόσφατη αλλαγή στην καταγραφή των κρουσμάτων.
Η Airfinity αναμένει ότι οι μολύνσεις θα φτάσουν την κορύφωσή τους στις 13 Ιανουαρίου, με 3,7 εκατομμύρια κρούσματα καθημερινά. Γύρω στις 23 Ιανουαρίου θα κορυφωθούν οι θάνατοι, με περίπου 25.000 την ημέρα. Σωρευτικά, από τον Δεκέμβριο, οι θάνατοι θα ανέλθουν σε 584.000.
Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις μερικές χιλιάδες κρούσματα που ανακοινώνουν οι υγειονομικές Αρχές της Κίνας, αφού καταργήθηκε το πανεθνικό δίκτυο διενέργειας διαγνωστικών τεστ PCR, αφού η κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της, από την πρόληψη των μολύνσεων στη θεραπεία τους. Από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν το Πεκίνο έκανε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της, οι αρχές έχουν ανακοινώσει μόνο 10 θανάτους από Covid-19.
Πρόσφατα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας είπαν ότι θεωρείται ότι πεθαίνει από Covid-19 κάποιο άτομο που εμφανίζει αναπνευστική ανεπάρκεια την οποία προκαλεί η Covid-19. Αποκλείονται οι θάνατοι από άλλες ασθένειες και καταστάσεις, ακόμη και αν ο αποθανών είχε βρεθεί θετικός στον νέο κορονοϊό.
Μέχρι την 28η Δεκεμβρίου ο επίσημος απολογισμός των θανάτων στην Κίνα έκανε λόγο για 5.246 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, το 2020.
Η Airfinity αναμένει, πάντως, 1,7 εκατομμύρια θανάτους σε όλη την Κίνα μέχρι τα τέλη Απριλίου.
- Qatar Gate: Πώς σχολιάζει ο δικηγόρος της Καϊλή την έρευνα στον Παναμά για μεταφορά εμβασμάτων τεράστιας αξίας
- Σκάνδαλο στην Αλβανία: Διευθύντρια Υπηρεσίας Πληροφοριών συνελήφθη με 58 κιλά ναρκωτικά
- Σμυρλής μετά την παραίτηση: «Θα βοηθήσω στον προεκλογικό αγώνα» - Για «ξέπλυμα λόγω Predator» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ
- ΕΦΚΑ: Ανοίγει η πόρτα στη σύνταξη με διαγραφή χρεών - Σβήνουν οφειλές έως μιας 10ετίας
- 2022 - Η χρονιά που η ψυχαγωγία «ξαναζωντάνεψε»: Από το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ στο φόρεμα της Μονρό - Οι 35 στιγμές που ξεχώρισαν
- Τα τρία λάθη που καταστρέφουν το laptop σου χωρίς να το καταλαβαίνεις
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr