article background image

Η ομάδα του ethnos.gr μοιράζεται με τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες γεγονότα/ καταστάσεις / πράγματα/ πρόσωπα που ξεχώρισε (με θετικό ή αρνητικό πρόσημο) αυτή την εβδομάδα.

Τι κρατάμε - τι πετάμε αυτή την εβδομάδα

Κυριακή Αξιώτη

  • Κρατάω: Το πρώτο μπάνιο του καλοκαιριού. Κάθε χρόνο ο ίδιος ενθουσιασμός που θα θυμίζει πάντα κάτι από παιδικά χρόνια.. Λες και είσαι έτοιμος να φύγεις για καλοκαιρινές διακοπές και να γυρίσεις στην καθημερινότητα μετά από δύο μήνες. Αλλά όχι!
  • Πετάω: Το συναίσθημα του φόβου της φωτιάς. Όταν ακούς τον αέρα και αντί να χαίρεσαι που θα δροσίσει, να σκέφτεσαι κυρίως ότι και φέτος θα καούμε. Σίγουρα παλιά δεν ήταν έτσι.

Πασχάλης Γαγάνης

  • Κρατάω: Τις πρώτες καλοκαιρινές διακοπές σε άλλη χώρα. Η απόδραση ήταν στην κοντινή Ιταλία, αλλά η εμπειρία διέφερε αρκετά από το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Οι νέες εικόνες, οι διαφορετικοί άνθρωποι και η μόνιμη αίσθηση εξερεύνησης και περιπέτειας σε έναν άλλο τόπο, έκαναν την εμπειρία ξεχωριστή. Άντε και του χρόνου!
  • Πετάω: Την επιστροφή στην καθημερινότητα. Μετά τις διακοπές, η επαναφορά στην ρουτίνα του γραφείου και στην «πύρινη» Ελλάδα (τόσο από πυρκαγιές όσο και από θερμοκρασία), μοιάζουν «Γολγοθάς». Θα τον ανεβούμε!

Αδάμος Ζαχαριάδης

  • Κρατάω: Τα γεμάτα νερό μπολάκια στις γωνίες των δρόμων προκειμένου να ξεδιψάσουν τα αδέσποτα γατιά και σκυλιά της γειτονιάς. Μια μικρή κίνηση φροντίδας για τα τετράποδα που μας δίνουν με τόση ανιδιοτέλεια την αγάπη τους.
  • Πετάω: Την πλήρη αδιαφορία για αυτούς που συνηθίσαμε να λέμε «περιθωριοποιημένους».  Τα «πρεζάκια», οι «άστεγοι», οι «ζητιάνοι» μοιάζουν στους περισσότερους με ανθρώπους που όχι απλώς έχουν τεθεί στο κοινωνικό περιθώριο, αλλά των οποίων η αξία της ζωής έχει οριστικά ακυρωθεί. Κι όσο περισσότερο ζουν στο περιθώριο άλλο τόσο η ελληνική κοινωνία και πολιτεία τους περιθωριοποιεί. Φτάνουν στο σημείο να θεωρούνται παράσιτα. Έτσι, άλλωστε, εμπνεύστηκαν και οι νεοναζί το σύνθημα «να ξεβρωμίσει ο τόπος».

Ανδρέας Καρακάσης

Αναστασία Κιτσικώστα

  • Κρατάω: Την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της Δικαιοσύνης για την ενδοοικογενειακή βία και τη βία κατά των γυναικών. Καθημερινά γίνονται δεκάδες καταγγελίες αλλά και συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γεγονός που δείχνει πως όλο και περισσότερες γυναίκες που ζουν σε καθεστώς τρομοκρατίας στα σπίτια τους παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και μιλούν, αντιδρούν και δείχνουν τους κακοποιητές τους.
  • Πετάω: Το ότι ακούσαμε στην τηλεόραση πως καταστράφηκε η καριέρα ενός κακοποιητή που τυχαίνει να είναι δικηγόρος, επειδή έδειρε βάναυσα την σύζυγό του. Τι πάει να πει καταστράφηκε μια καριέρα που ήταν στο ζενίθ της; Ο ίδιος δεν ευθύνεται για τις πράξεις του και τα επακόλουθα αυτών; Και γιατί να μας νοιάζει πως καταστράφηκε η καριέρα του και όχι πως το πρέπει να ζει το θύμα της υπόθεσης με αυτά τα τραύματα που την έχουν στιγματίσει, κυρίως ψυχολογικά; Και, όχι, δεν είναι λαϊκισμός -όπως ακούστηκε επίσης- να μην μας νοιάζει καμία καριέρα, κανενός ανθρώπου που ασκεί βία.

Γιάννης Κούσουλας

  • Κρατάω: Το καλοκαίρι έχει φτάσει για τα καλά και όλοι κινούνται σε ρυθμούς… παραλίας. Οκ η ζέστη είναι κάπως ενοχλητική, αλλά όταν φτάνεις στην παραλία τα ξεχνάς όλα. Όλοι το ξέρουμε αυτό.
  • Πετάω: Τις τρομακτικές εικόνες από την παραλία «Γαλάζια Λίμνη» της Εύβοιας όπου εκατοντάδες κατασκηνωτές καταπάτησαν την προστατευόμενη παραλία το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ο νόμος είναι γνωστός και ισχύει εδώ και 50 χρόνια. Πρέπει κάποιος να επέμβει δραστικά για την προστασία τέτοιων μοναδικών σημείων.

Γρηγόρης Ραχωβίτσας

  • Κρατάω: Τις πολιτικές συζητήσεις στις παραλίες, ανάμεσα σε ψάθες και αντηλιακά, εν μέσω διεργασιών για την Κεντροαριστερά. Κάποιοι αδικούνται. Θα έπρεπε να είναι σύμβουλοι των αρχηγών των κομμάτων με την φαντασία που διαθέτουν. Κάποια σενάρια όμως δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα…
  • Πετάω: Δυστυχώς το πάθημα δεν γίνεται μάθημα… Κάθε καλοκαίρι στο ίδιο έργο θεατές και με λιγότερο πράσινο στον ορίζοντα από τις φωτιές που καίνε σε κάθε άκρη της χώρας. Στο τέλος θα αναπνέουμε με μάσκες οξυγόνου.

Γιάννης Σκόκας

  • Κρατάω: Τον ήχο απ' τα τζιτζίκια, που "φωνάζουν" πως ήρθε το καλοκαίρι.
  • Πετάω: Τις εξωφρενικές τιμές για ένα σετ ξαπλώστρες.