WFO-WFH 1-0
Πέρα από τη γκρίνια και την αποστροφή αρκετών εργαζομένων, που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων, υπάρχει και μερίδα (κυρίως νέων εργαζομένων), που ασπάζονται την τήλε-εργασία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ποιος θα φανταζόταν ότι η τήλε-εργασία θα καθίστατο modus operandi για την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού του πλανήτη;
Προφανώς, η μετάβαση επιταχύνθηκε λόγω των μέτρων που υιοθετήθηκαν εν μέσω πανδημίας, αλλά και της υφιστάμενης τεχνολογικής υποδομής.
Πέρα από τη γκρίνια και την αποστροφή αρκετών εργαζομένων, που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων, υπάρχει και μερίδα (κυρίως νέων εργαζομένων), που ασπάζονται την τήλε-εργασία και θα προτιμούσαν να παραμείνει και πέραν του τέλους της πανδημίας. Ήδη, χρησιμοποιούνται ευρέως τα αρχικά WFO (work from office) και WFH (work from home), τα οποία και εκτιμάται ότι θα καθορίζουν εφεξής τον τόπο εργασίας σε κάθε σύμβαση εργασίας, αντίστοιχα με τα FT (full-time) και PT (part-time) κ.ο.κ.
Διαβάστε επίσης: Η ντροπή των νοσοκομείων και των σχολείων
Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την επιβολή των μέτρων, έχει επιτελεσθεί σημαντικό ερευνητικό έργο σχετικά με την τήλε-εργασία και φαίνεται να διαμορφώνεται ένα σαφές πλαίσιο όσον αφορά τον ιδανικό συνδυασμό εργασίας από το γραφείο και από το σπίτι.
Αξίζει να παραθέσω τα κύρια ευρήματα των εν λόγω ερευνών, στην ευρύτερη προσπάθεια να χαρτογραφηθεί η νέα αυτή πραγματικότητα.
Προκρίνεται ως ιδανικό σενάριο, 4ημερη εργασία στο γραφείο με όλους παρόντες και την τελευταία εργάσιμη της εβδομάδας (Παρασκευή), τήλε-εργασία για το σύνολο των εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει ότι ένα μικτό μοντέλο συνεργασίας, όπου μέρος μόνο των εργαζομένων βρίσκεται στο γραφείο, κρίνεται αντιπαραγωγικό, καθώς η μεταβίβαση πληροφοριών σε δυο διαφορετικές μορφές δυσχεραίνει την επικοινωνία, απαιτώντας υπερδιπλάσιο χρόνο. Άρα, η βασική προϋπόθεση για παραγωγικότητα είναι ο κοινός τόπος εργασίας του συνόλου των εργαζομένων, με μόνο μια ημέρα τήλε-εργασίας.
Ανεξαρτήτως των παραπάνω, ενδέχεται να προτιμηθεί η τήλε-εργασία ως μόνιμο καθεστώς από μερίδα των εργαζομένων. Πιθανότατα, η προοπτική αυτή να υιοθετηθεί και από τους εργοδότες, καθώς θα συμβάλει στην μείωση παγίων εξόδων, καθώς θα απαιτούνται πλέον μικρότεροι χώροι εργασίας.
Στην περίπτωση αυτή όμως, οι εργαζόμενοι από το γραφείο θα υπερτερούν έναντι των τήλε-εργαζομένων, καθώς θα αξιολογούνται αμεσότερα από την εκάστοτε επιχείρηση. Επίσης, θα έχουν καθημερινή πρόσβαση σε διευθυντές και προϊσταμένους, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη πιθανότητα προαγωγής.
Σκεφτείτε, πόσο πιο εύκολη είναι η δια ζώσης δημιουργία δεσμών και εντυπώσεων! Πόσο θα υστερούν στους τομείς αυτούς πλέον οι WFH!
Ή όχι;
Διαβάστε επίσης: Lockdown: Κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα εξετάζουν οι ειδικοί
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr