Η δυστυχία τού να είσαι (πτυχιούχος) Ελληνας
Εστεκε µε τα χέρια στις τσέπες και τις φαρδιές πλάτες γυρισµένες στο κτίριο και στο µαγαζί του ισογείου µε τα βενετσιάνικα στόρια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Οσο περίµενε το λεωφορείο της γραµµής, το βλέµµα του στυλώθηκε στον πάγκο µε τα λαχεία. Ηταν και η φωνή του ψηλού και ξερακιανού, αδύνατου σαν στέκα, λαχειοπώλη που, όταν δεν σιγοσφύριζε κάνα τραγουδάκι όρθιος στο κέντρο της πλατείας, φώναζε: «Τυχερά λαχεία! Πάρτε, ∆ευτέρα κληρώνει».
Εβγαλε τα χέρια του από τις τσέπες και ύστερα από σπουδή τράβηξε ένα λαχείο. «Καλά κέρδη!» του ευχήθηκε ο λαχειοπώλης. «Ε, ευχαριστώ» αποκρίθηκε αυτός και ανέβηκε στο λεωφορείο.
Το πτυχίο είναι σαν το λαχείο. ∆εν «κερδίζουν» όλα. Κι αυτό επειδή σχεδόν οι µισοί Ελληνες φοιτητές σπουδάζουν σε επιστηµονικά αντικείµενα που δεν έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, µε αποτέλεσµα όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, σχεδόν οκτώ στους δέκα εργοδότες να µην µπορούν να βρουν εργαζόµενους µε τις κατάλληλες δεξιότητες.
Οι στρεβλώσεις πολλές στην αγορά εργασίας. Συγκεκριµένα, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι περισσότεροι εργοδότες δηλώνουν δυσκολία να βρουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναµικό για να καλύψουν συγκεκριµένες θέσεις απασχόλησης.
Αλλωστε το 53% των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστηµίων παρακολουθεί αντικείµενα σπουδών που δεν συµβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. ∆εν φταίει µόνο που οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν επενδύουν στους εξαγωγικούς κλάδους που η Ελλάδα διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτηµα, αλλά φταίει και το εκπαιδευτικό σύστηµα που δεν παρέχει στους φοιτητές τα εφόδια εκείνα που επιβάλλουν οι εκάστοτε αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.
Και να σκεφτεί κανείς ότι τον τοµέα της πληροφορικής επιλέγει µόνο το 4% των φοιτητών, παρά την αυξηµένη ζήτηση στην Ελλάδα και την πρόβλεψη για 750.000 κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη έως το 2020.
Είναι γνωστό ότι η ανταγωνιστικότητα µιας χώρας κρίνεται από την ικανότητά της να απασχολεί ανθρώπινο δυναµικό υψηλής ποιότητας. Η Ελλάδα, παρότι διαθέτει υψηλής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο, δεν µπορεί να συγκρατήσει σε αξιόλογες θέσεις εργασίας «τα παιδιά της».
Η µετανάστευση πτυχιούχων στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2013, εκτιµάται στους 423.000 Ελληνες οι οποίοι αναζήτησαν καλύτερες οικονοµικές συνθήκες σε άλλες χώρες.
Ιστορικά την πρώτη µετανάστευση τη συναντάµε την περίοδο από το 1903 έως το 1917 και τη δεύτερη από το 1960 έως το 1972, σήµερα µιλάµε για το τρίτο κατά σειρά κύµα µετανάστευσης που εµφανίστηκε µε την οικονοµική κρίση το 2008, καθώς τα φωτεινά µυαλά φεύγουν σε άλλες πολιτείες. Σαν τα αποδηµητικά πουλιά θα χτίσουν αλλού φωλιές.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr