article background image

Ζητήσαμε από δύο δημοσιογράφους να πάρουν θέση στο δίλημμα: «Ελληνικό καλοκαίρι για πάντα, ή διακοπές στο εξωτερικό;». 

«Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα εξακολουθεί να κερδίζει στα σημεία»

Όλγα Παρθενέα - Γεωργάτσου

Γράφει η Όλγα Παρθενέα - Γεωργάτσου, δημοσιογράφος

Ο Ιούνιος είναι επιτέλους εδώ και ήδη με το πρώτο κύμα ζέστης οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξεκινήσει να μετράμε αντίστροφα για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Κάποιοι τυχεροί ετοιμάζονται για αναχώρηση, ενώ κάποιοι άλλοι θα πρέπει να περιμένουν αρκετές εβδομάδες ακόμα πριν απολαύσουν τα μπάνια τους στον προορισμό που έχουν επιλέξει.

Τι γίνεται, όμως, με τους αναποφάσιστους; Κυρίως σε μια σεζόν που το δίλημμα «Ελλάδα ή εξωτερικό» έχει την τιμητική του περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά;

Ας είμαστε ειλικρινείς: η τάση των καλοκαιρινών εξορμήσεων εκτός Ελλάδος είναι απόλυτα δικαιολογημένη, κυρίως αν σκεφτούμε την «έκρηξη» αυξήσεων τόσο στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα νησιά μας όσο και στη διαμονή στα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα. Δεν είναι ψέμα πως το κόστος για μία εβδομάδα διακοπών σε κάποιο ελληνικό νησί για ένα ζευγάρι ή μία οικογένεια αποτελεί σχεδόν απαγορευτικό παράγοντα για να επιλέξει κανείς Ελλάδα, κυρίως αν σκεφτούμε πως αυτήν την εποχή τα αεροπορικά εισιτήρια για τις ευρωπαϊκές διαχρονικά must-visit πόλεις είναι το απόλυτο value for money, με το πήγαινε-έλα σε πολλές περιπτώσεις να μην ξεπερνά τα 180€.

Έλα, όμως, που ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα… εξακολουθεί να κερδίζει στα σημεία;

Όποιος έχει κάνει καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό -ακόμα και σε παραθαλάσσια μέρη- ξέρει καλά πως ο όρος «Summer in Greece» δεν έχει αδίκως εξελιχθεί σε καλοκαιρινό σλόγκαν. Κι αυτό διότι η αλήθεια είναι πως τους 4 μήνες που καλύπτει η καλοκαιρινή σεζόν -όταν υπάρχουν άλλοι 8!-, δεν έχουμε τον παραμικρό λόγο να απαρνηθούμε τη χώρα μας.

Γιατί λοιπόν υπάρχουμε κι εμείς που επιμένουμε να ψηφίζουμε Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές ακόμα και εν έτει 2024; Οι αλήθειες είναι… 5!

Αλήθεια #1: Για τις υπέροχες παραλίες και τα ζεστά νερά της Μεσογείου

Εντάξει, δεν υπάρχει κανείς -μα κανείς όμως- που να μην έχει την επιθυμία να κολυμπήσει στα εξωτικά νερά της Ταϊλάνδης, της Καραϊβικής ή της Χαβάης, ωστόσο δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να ταξιδέψουμε μέχρι εκεί κατά την ελληνική καλοκαιρινή σεζόν. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει τους μήνες του καλοκαιριού από τα τουριστικά μεγαθήρια άλλων χωρών, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι κάθε χρόνο επιλέγεται φανατικά από το διεθνές τζετ σετ. Δεν είναι παράξενο όλοι να σπεύδουν να ζήσουν το ελληνικό καλοκαίρι… και εμείς να φεύγουμε;

Αλήθεια #2: Γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα έχει πολλούς ακόμα παραθαλάσσιους και σαφώς οικονομικότερους προορισμούς τους οποίους αν κάτσεις και ψάξεις δε θα ξέρεις πού να πρωτοπάς. Θάλασσα και παραλίες υπάρχουν παντού, σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, ακόμα και σε μέρη για τα οποία απαιτείται ένα πραγματικά πολύ χαμηλό budget για να περάσεις αρκετές ημέρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης. Αν οι ενστάσεις σου, δηλαδή, αφορούν στο οικονομικό κομμάτι, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις εκτός κάδρου τα δημοφιλή ελληνικά νησιά. Όχι την Ελλάδα γενικότερα.

Αλήθεια #3: Γιατί… we’ll always have Μάνη

Γιατί -πώς να το κάνουμε;- η Πελοπόννησος είναι μια κατηγορία από μόνη της! Μέρη όπως το παραμυθένιο, γεμάτο καταρράκτες, Πολυλίμνιο (γνωστό και ως «Γαλάζια Λίμνη» της Μεσσηνίας) και η παραλία Βοϊδοκοιλιά που στα διεθνή Μέσα κερδίζει κάθε χρόνο μια θέση στη λίστα με τις πιο ιδιαίτερες και ομορφότερες του κόσμου ολόκληρου, είναι μόλις μερικά από τα μέρη που αξίζει να επισκέπτεσαι κάθε καλοκαίρι.

Και κάπου εδώ φτάνουμε στην αρχοντική Μάνη. Καλοκαίρι στη Μάνη = καλοκαίρι που θα θυμάσαι για πάντα! Μεσσηνιακή ή Λακωνική, η Μάνη προσφέρει τα πάντα: βουτιές σε ειδυλλιακά νερά, άγρια τοπία, νυχτερινή διασκέδαση, φαγητό που θα ζήλευαν μέχρι και παγκοσμίου φήμης σεφ… τα πάντα.

Από τον Γερολιμένα στην Καρδαμύλη και από τη Στούπα στο Λιμένι, η Μάνη θα είναι πάντα λατρεμένος προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές ανεξαρτήτως οικογενειακού status. Η Μάνη αποτελεί κορυφαία επιλογή τόσο για μοναχικούς ταξιδιώτες όσο και για ζευγάρια ή οικογένειες με παιδιά.

Και για να μιλήσουμε με νούμερα, η διαδρομή Αθήνα - Καλαμάτα θα σου κοστίσει περίπου 30€ διόδια πήγαινε-έλα, ενώ με ένα υβριδικό αυτοκίνητο δε θα ξοδέψεις περισσότερα από 35€ από το αθηναϊκό κέντρο μέχρι την καρδιά της Μεσσηνιακής Μάνης. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Και δοκιμασμένο.

Αλήθεια #4: Γιατί παγωμένο καφέ (που να πίνεται!) δε θα βρεις πουθενά αλλού

Αν έχεις ταξιδέψει καλοκαίρι στο εξωτερικό, εντός ή και εκτός Ευρώπης, σίγουρα ξέρεις πολύ καλά για τι πράγμα μιλάμε. Γιατί μπορεί στην Ελλάδα ο freddo cappuccino και o φραπέ να κρατούν τη σημαία του καλοκαιριού και όλοι να έχουμε άρρηκτα συνδέσει τις συγκεκριμένες γεύσεις με τις ατελείωτες ώρες χαλάρωσης στην ξαπλώστρα, στο εξωτερικό όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Συγκεκριμένα, αν κάνεις το λάθος να ζητήσεις κάτι τέτοιο, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φτάσει στα χέρια σου ένα θεόπικρο μείγμα νερού και πάγου με μια υποψία εσάνς καφέ που ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να καταφέρεις να πιεις. Όχι αν είσαι Έλληνας τουλάχιστον.

Αλήθεια #5: Καλοκαιρινά μπάνια χωρίς ταβερνάκια με τηγανητό καλαμαράκι και χωριάτικη με φέτα, γίνονται;

Δε γίνονται. Κάποιες γεύσεις, βλέπεις, είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας ως απόλυτες καλοκαιρινές συνήθειες. Στο εξωτερικό, αυτά δεν υπάρχουν. Σαφώς και θα βρεις καλό φαγητό, ωστόσο τις ελληνικές καλοκαιρινές γεύσεις με τις οποίες όλοι μεγαλώσαμε, δε θα τις βρεις πουθενά. Και -πίστεψε με- θα σου κακοφανεί πολύ, όσο δεκτικός κι αν είσαι στο κομμάτι των δοκιμών νέων πιάτων.

Κάν’το εικόνα λοιπόν. Μπάνιο στη θάλασσα χωρίς τον ελληνικό ήλιο, τον αγαπημένο σου καφέ και χωρίς τις γεύσεις με τις οποίες μεγάλωσες στο τραπέζι σου.

Ευχαριστώ, δεν θα (ξανα)πάρω.