Το Πεντάγωνο γράφει τον κατάλογο µε τις κυρώσεις εναντίον της Αγκυρας
Τα μέτρα θα αφορούν και πολιτικά πρόσωπα και εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει να μη συμμορφώνεται, και συγγενείς του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτµεντ και του Πενταγώνου βάζουν αυτές τις µέρες τις τελευταίες πινελιές σε ένα κείµενο που θα περιλαµβάνει το πακέτο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, στο πλαίσιο του νόµου CAATSA, που αφορά τους εχθρούς της Αµερικής.
Ο νόµος βασικά ψηφίστηκε για να αντιµετωπιστούν η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και άλλες εχθρικές προς τις ΗΠΑ χώρες. Οι υπουργοί Αµυνας και Εξωτερικών είναι υποχρεωµένοι από νόµο που ψήφισε το Κογκρέσο να παραδώσουν µέχρι το τέλος της εβδοµάδας αυτόν τον κατάλογο µε τις κυρώσεις, που αν επιβληθούν αναµένεται να σαρώσουν την τουρκική οικονοµία και να διαλύσουν την πολεµική βιοµηχανία της Τουρκίας, αφού θα ακυρωθεί η παραγγελία για εξαρτήµατα των F-35 ύψους 14 δισ. δολαρίων.
Με βάση τη µέχρι στιγµής εµπειρία και εφόσον η Τουρκία συνεχίσει να επιµένει στην εγκατάσταση του ρωσικού συστήµατος S-400, οι κυρώσεις θα αφορούν και πολιτικά πρόσωπα, αλλά -σε επόµενο στάδιο και εφόσον η Αγκυρα συνεχίσει να µη συµµορφώνεται- και συγγενείς του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Ως γνωστόν, η προεδρική οικογένεια θεωρείται ότι είναι βυθισµένη στη διαφθορά. Οι αµερικανικές υπηρεσίες υπολογίζουν την περιουσία του Τούρκου προέδρου στο 1,5 δισ. δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εκ των υιών του, ο Μπιλάλ, είναι ιδιοκτήτης πλοίων χωρίς να έχει εργαστεί ποτέ στη ζωή του.
Οι σχέσεις της Τουρκίας και της Αµερικής επιδεινώθηκαν περαιτέρω µετά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Μόσχα, όπου έδωσε ρεσιτάλ πίστης στη Ρωσία, παρουσία του προέδρου Βλαντιµίρ Πούτιν. Ολες οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι αµερικανικές υπηρεσίες οδηγούν στο συµπέρασµα ότι ο δρόµος που επέλεξε ο Ερντογάν -µε ευθύνη του- δεν έχει επιστροφή, αν και µικρές οµάδες γραφειοκρατών στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτµεντ δεν έχουν σταµατήσει να ελπίζουν σε αλλαγή στάσης του κ. Ερντογάν.
Αντίθετα στο Πεντάγωνο είναι πεπεισµένοι για το τέλος της στρατηγικής σχέσης, αν και οι σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο συνεχίζουν να είναι καλές. Αµερικανός στρατιωτικός έλεγε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις συνεχίζουν µια στενή συνεργασία χωρίς προβλήµατα, κάτι που τους εντυπωσιάζει και τους προκαλεί υποψίες. Η αλήθεια είναι ότι οι αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες υποψιάζονται ότι η Τουρκία σε υψηλό επίπεδο θα µπορούσε να µοιράζεται πληροφορίες µε τους Ρώσους, που σε άλλες εποχές θα χαρακτηριζόταν καραµπινάτη υπόθεση κατασκοπείας. Προς το παρόν οι Αµερικανοί κάνουν τα στραβά µάτια, καθώς σε επίπεδο ΝΑΤΟ έχει µειωθεί η ροή απορρήτων πληροφοριών προς την Τουρκία.
Την εβδοµάδα που πέρασε, ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Ποµπέο και ο γερουσιαστής Ρόµπερτ Μενέντεζ, περιέγραψαν τι θα συµβεί στην Τουρκία εάν δεν ακυρώσει την αγορά των S-400. Ιδιαίτερα ο κ. Μενέντεζ και άλλοι τρεις συνάδελφοί του περιέγραψαν µια καταθλιπτική κατάσταση την επόµενη µέρα της µεγάλης ρήξης, αλλά κατέγραψαν και τους κινδύνους. Η αγορά του S-400 από την Τουρκία, σηµείωσαν στην εφηµερίδα «New York Times», θα ήταν ασυµβίβαστη µε τις δεσµεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και θα µείωνε τη διαλειτουργικότητά της µε τους συµµάχους της.
Η αγορά του S-400, προσθέτουν, θα δηµιουργούσε έναν απαράδεκτο κίνδυνο, επειδή το σύστηµα του ραντάρ θα µπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στον ρωσικό στρατό να καταλάβει πώς λειτουργεί το F-35. Η απειλή αυτή υποχρέωσε το Πεντάγωνο να αναστείλει ορισµένες δραστηριότητες που σχετίζονται µε τα F-35 της Τουρκίας την περασµένη εβδοµάδα, τόνισαν οι γερουσιαστές, που ανήκουν και στα δύο κόµµατα. Το µεγάλο µυστικό σε τούτη την ιστορία είναι ότι εξαφανίστηκαν οι παραδοσιακοί φίλοι της Τουρκίας. Το δεύτερο γεγονός, που «βγάζει µάτια», είναι η συνεργασία του Κογκρέσου µε την κυβέρνηση Τραµπ και ενώ σε άλλα θέµατα διαφωνούν και το φωνάζουν.
Υποψίες
Γιατί αυτή η οµοφωνία στο θέµα της Τουρκίας; Η πλειοψηφία στο Κογκρέσο συµφωνεί ότι η κατοχική δύναµη και ο Ταγίπ Ερντογάν έχουν πάρει δισεκατοµµύρια δολάρια από την Αµερική σε στρατιωτική και οικονοµική βοήθεια, τα οποία δεν απορρόφησε η αγορά, αλλά υπάρχει η υποψία ότι κατέληξαν σε λογαριασµούς πολιτικών προσώπων. Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, συνεπώς, στην πλειοψηφία τους, έχουν καταλήξει πως η Τουρκία πρόδωσε την Αµερική και επέλεξε δύο εχθρούς της: το Ιράν και τη Ρωσία. Στο Κογκρέσο η αναφορά και µόνο των δύο αυτών χωρών προκαλεί πρωτόγνωρο θυµό. Επειτα από µια έντονη εβδοµάδα αντιπαραθέσεων, απειλών και προειδοποιήσεων, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα επίλυση του προβλήµατος.
Οπως έγινε γνωστό, ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά επίπονα να του επιτραπεί να ταξιδέψει στην Αµερική για να συναντήσει τον Αµερικανό πρόεδρο, ευελπιστώντας ότι σε µια τετ α τετ συνάντηση θα µπορέσει να τον πείσει ότι η αγορά των S-400 δεν αποτελεί απειλή για τη ∆ύση. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο Τούρκος πρόεδρος, ή που αγνοεί, είναι ότι ο σχετικός νόµος για τις κυρώσεις δένει τα χέρια του Ντόναλντ Τραµπ, ο οποίος δεν έχει καµία δυνατότητα να τον παραβεί. Οι S-400 στην Τουρκία θα αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τα αµερικανικά και τα δυτικά συµφέροντα, γι’ αυτό τον λόγο η ακύρωση της αγοράς είναι για τους Αµερικανούς πέραν του θέµατος τιµής…
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr