article background image

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τους δημιουργούς; Δύο μουσικοί τοποθετούνται στο ερώτημα της εβδομάδας.

Γιώργος Νίκας

«Η ισορροπία είναι το κλειδί»

*Γράφει ο Γιώργος Νίκας, Μουσικός Παραγωγός/ Συνθέτης

Όταν ξεκίνησα στην παιδική μου ηλικία να παίζω και να γράφω μουσική, η λέξη τεχνητή νοημοσύνη δεν υπήρχε καν στο μουσικό λεξιλόγιό μας. Παρόλα αυτά πρώτο DVD που είδα με τον πατέρα μου ήταν το AI του Spielberg το 2001. Θυμάμαι ακόμα εκείνη τη μέρα και την ποιότητα της ψηφιακής εικόνας σε σύγκριση με τις βιντεοκασέτες. 

Πλέον η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισχωρήσει δυναμικά στην καθημερινότητά μας και δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί και από τη μουσική. Για τους μουσικούς παραγωγούς και συνθέτες, το AI δεν είναι πια μια αφηρημένη έννοια αλλά ένα χρήσιμο εργαλείο. Υπάρχουν πλατφόρμες και λογισμικά που μπορούν να δημιουργήσουν μελωδίες, ρυθμούς, ή ακόμα και να ολοκληρώσουν κομμάτια βάσει κάποιων αρχικών δεδομένων που δίνει ο δημιουργός. Επίσης, βοηθά στη μίξη και το mastering, εντοπίζοντας τεχνικά προβλήματα ή προσφέροντας λύσεις με βάση την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων.

Η χρήση του AI σε αυτόν τον τομέα, όμως, δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Από τη μία, ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη δημιουργικότητα, καθώς οι μουσικοί μπορούν να αντλήσουν ιδέες, να πειραματιστούν με νέα ηχοχρώματα ή να βρουν λύσεις πιο γρήγορα. Από την άλλη, υπάρχει η ανησυχία ότι η υπερβολική εξάρτηση από τα συγκεκριμένα εργαλεία μπορεί να μειώσει την ανθρώπινη πρωτοβουλία ή την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει τη μουσική.

Προσπαθώντας να μείνω ψύχραιμος προς το παρόν και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα έλεγα πως δε νιώθω ότι το AI είναι ούτε «σωτήρας» ούτε «απειλή», αλλά ένα εργαλείο, το οποίο, όπως όλα, αποκτά αξία ανάλογα με τη χρήση του. Για έναν μουσικό παραγωγό, μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο για να εμπνευστεί, να ξεπεράσει δημιουργικά μπλοκαρίσματα ή να βελτιώσει τη διαδικασία παραγωγής, αλλά δεν αντικαθιστά τη φαντασία και την προσωπική του σφραγίδα.

Εδώ η ισορροπία είναι το κλειδί και αυτό μπορεί να είναι μια χρήση του AI που δεν αποπροσωποποιεί τον δημιουργό. Αν η τεχνητή νοημοσύνη μείνει απλά ένας συνεργάτης με τεχνικά skills και ο μουσικός παραμένει ο δημιουργός και το κέντρο της καλλιτεχνικής πράξης, τότε δε θα έχει μεγάλη διαφορά από πολλά εργαλεία που ήδη χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια στη μουσική, απλά πιο βελτιωμένα.

Και επειδή δεν μπορείς να σταματήσεις την τεχνολογία, θα επιλέξω προσωπικά να την αντιμετωπίσω ως μια πηγή ευκαιριών, κρατώντας πάντα τον έλεγχο της δημιουργίας και έμπνευσης στα χέρια μου.

Ακολουθήστε τον Γιώργο Νίκα στο Instagram και στο Spotify