article background image

Το 2017, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρνήθηκε να ψηφίσει το νομοσχέδιο της -τότε- κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου,. Τότε, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να επιχειρηματολογήσει με μία ιστορία, για ένα παιδί που ζήτησε από έναν γιατρό να συνηγορήσει στην αλλαγή φύλου που του είχε υπαγορεύσει (του παιδιού) ένας εξωγήινος στον Υμηττό.

Το 2022, πρωθυπουργός πια, πάλι από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπερασπιστεί τα διεμφυλικά άτομα, λέγοντας ότι, «οι ειδικοί μας λένε, ότι σχεδόν ένας στους εκατό ανθρώπους μπορεί να γεννιέται με κάποια παραλλαγή φύλου». Περίπου δύο χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2024, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έγινε νόμος του κράτους, αφού το νομοσχέδιο της κυβέρνησης υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία 175 υπέρ, 77 κατά και 46 αποχές.

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, σε πλαίσιο εκδήλωσης, με τον ανοιχτά gay ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη, Γιώργο Καπουτζίδη. «Η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους-και για τους πολλούς και για τους λίγους- και οι μειονότητες πρέπει να προστατεύονται ενάντια στην “Τυραννία της Πλειοψηφίας”», έλεγε τότε ο πρωθυπουργός. Μόλις 8 μήνες, όμως, φαίνεται ότι ήταν αρκετοί για να αλλάξει γνώμη. «Τώρα βρισκόμαστε σε άλλο επίπεδο, έχουμε την τυραννία των μειοψηφιών, οι οποίες δεν επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την άποψή τους. Εάν τολμήσεις να εκφράσεις αμφιβολίες για τη γνώμη τους σε "βαφτίζουν" φασίστα, υποστηρικτή της πατριαρχίας, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς», είπε στις 14 Νοεμβρίου 2024, κατά τη συνομιλία του με τον γάλλο φιλόσοφο και συγγραφέα, Πασκάλ Μπρυκνέρ. Τότε, τόνισε και ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει «woke ατζέντα» και ο ίδιος επιθυμεί να μην υπάρξει και ποτέ.

«Τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό υπαγορεύει η βιολογία», είπε την Τρίτη που μας πέρασε, κατά τη διάρκεια συζήτησής με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο πρωθυπουργός. Η νέα δήλωση Μητσοτάκη, βεβαίως, έρχεται μετά από μία μακρά περίοδο δαιμονοποίησης της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων (αυτό που έχει γίνει της μόδας ως «woke agenda»), άνοδο των κομμάτων της ακροδεξιάς στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και την εκλογή Τραμπ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Έχει αναθεωρήσει ο πρωθυπουργός τις απόψεις του (άρα κάποια στιγμή, από το 2017 έως σήμερα, έχει κάνει κάπου λάθος; Και, αν ναι, που ακριβώς;);

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, βουλευτής Α΄ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς,  ήταν το πρώτο από τα (τρία συνολικά) μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου που καταδίκασαν δημοσίως τη δήλωση Μητσοτάκη της περασμένης Τρίτης. Του ζητήσαμε να απαντήσει στο ερώτημα της εβδομάδας: Τελικά, πόσα είναι τα φύλα;

«Η επιστήμη δεν είναι ο Άγιος Βασίλης για να αναρωτιόμαστε αν πιστεύουμε ή όχι»

Νάσος Ηλιόπουλος

* Γράφει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Α ‘ Αθηνών της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος

Έχουμε μπει σε μία περίοδο στην οποία η ΝΔ, η Λατινοπούλου και ο Βελόπουλος θα τσακώνονται για το ποιος έχει το franchise του Τραμπ στην Ελλάδα.

Ο Κ. Μητσοτάκης ως αντίλαλος του νέου προέδρου των ΗΠΑ βιάστηκε να συμφωνήσει με την άποψη ότι υπάρχουν δύο φύλα. Βέβαια το 2022 δήλωνε: «οι ειδικοί μας λένε ότι σχεδόν ένα στα 100 άτομα γεννιούνται με κάποια παραλλαγή φύλου». Το 2022 άκουγε τους ειδικούς, σήμερα το Τραμπ και το 2017 στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου μιλούσε για παρεμβάσεις εξωγήινων. Βλέπουμε δηλαδή μια ακραία εργαλειοποίηση ανάλογα με την εκτίμηση πολιτικού οφέλους.  Ένας τεράστιος πολιτικός απατεώνας.

Πόσο σοβαρά μπορούμε να ακούσουμε όμως τον Τραμπ για επιστημονικά και κοινωνικά ζητήματα; Την περίοδο της πανδημίας θεωρούσε ότι μία λύση θα ήταν ο κόσμος να κάνει «ένεση με χλωρίνη», ενώ σε προεκλογική του συνέντευξη με τον Μασκ είχε δηλώσει ότι με την κλιματική κρίση οι ΗΠΑ θα έχουν περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές. Ο σκοταδισμός και η άρνηση της γνώσης δεν αποτελούν καινούργια στοιχεία για την ακροδεξιά.

Για τους συντηρητικούς ρεπουμπλικάνους τα πάντα μπορούν να χαρακτηριστούν ως woke, από το να μιλάς για την κλιματική κρίση ως το να υπερασπίζεσαι το δικαίωμα στην έκτρωση. Προεκλογικά ο Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει ένα ρατσιστικό σχόλιο για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αναρωτήθηκε αν ο ίδιος είναι περισσότερο έλληνας επειδή είναι λευκός. Τι πιστεύουν τα στελέχη της ΝΔ για αυτό το ζήτημα; Ξέρουμε ότι δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής και ότι, αν ο Αντετοκούνμπο δεν έπαιζε μπάσκετ, για αυτούς θα ήταν ένας «Ακενοτούμπο που γεννήθηκε στη Νιγηρία» όπως υποτιμητικά είχε πει ο Α. Γεωργιάδης.     

Μήπως προσπαθώ να αποφύγω το ερώτημα; Όχι, αλλά νιώθω λίγο αμήχανα. Αμήχανα γιατί η επιστήμη δεν είναι ο Άγιος Βασίλης για να αναρωτιόμαστε αν πιστεύουμε ή όχι. Η συζήτηση δυστυχώς ορίζεται κυρίαρχα από ακροδεξιές πολιτικές σκοπιμότητες και όχι επιστημονικά στοιχεία. Οι ίδιοι άνθρωποι στους Ολυμπιακούς Αγώνες φώναζαν ότι η αλγερινή Μποξέρ μπορεί να γεννήθηκε γυναίκα, αλλά «έχει ανδρικά χαρακτηριστικά». Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το φύλο δεν είναι μια δυαδική κατάσταση, ότι πρέπει να το κατανοήσουμε με την έννοια του φάσματος. Ό,τι και να ψηφίσει ο κάθε Τραμπ θα συνεχίσουν να υπάρχουν τρανς, ιντερσεξ και non binary άτομα. Το κοινωνικό και πολιτικό ερώτημα είναι αν ως κοινωνία θα έχουμε αποκλεισμούς και αόρατους ανθρώπους ή πραγματική ισότητα και ελευθερία.

Το δόγμα του Τραμπ και όσων τον ακολουθούν είναι το δόγμα του μίσους. Μια κυβέρνηση με δισεκατομμυριούχους, που θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, αμφισβητεί κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος και περιβαλλοντικής προστασίας, πιέζει την Ευρώπη για κούρσα εξοπλισμών και στροφή στην πολεμική οικονομία, θέλει να μας πείσει ότι το πρόβλημα της κοινωνίας είναι τα δικαιώματα των ευάλωτων και αποκλεισμένων συμπολιτών μας. Στο χέρι μας είναι να υπάρξει η απάντηση που αντιστοιχεί στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε.  Η αλληλεγγύη παραμένει η απάντηση στο μίσος.