Insavior: Μία εφαρμογή που κάνει πράξη το «καμία μόνη» - Το κουμπί SOS, η 24ωρη υποστήριξη θυμάτων και η γυναίκα που είπε «τέλος τα λόγια» | Έθνος
article background image
Είναι βράδυ. Περπατάς. Μόνη σου. Κάθε 2 λεπτά κοιτάζεις πίσω. Έχεις το κινητό σου εύκαιρο, με ανοιχτά δεδομένα και τοποθεσία. Ενδεχομένως μιλάς και στο τηλέφωνο με κάποιον. Από το άλλο χέρι κρατάς τα κλειδιά σου. Όλο αυτό, σου έχει γίνει συνήθεια. Είσαι γυναίκα και σχεδόν κάθε φορά που περπατάς μόνη είναι έτσι.

Σε σταθερή βάση διαβάζουμε ή ακούμε για ένα νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, για μία νέα σεξουαλική παρενόχληση, για έναν νέο βιασμό, για μία νέα γυναικοκτονία. Ως πότε; Μπορεί για κάποιους να ακούγεται κάπως... κλισέ, αλλά το να είσαι γυναίκα είναι δύσκολο.

Οι γυναίκες πρέπει να νιώσουν επιτέλους ασφάλεια και, ευτυχώς, αρκετές είναι εκείνες που έχουν αποφασίσει να κάνουν το «Καμία μόνη», πράξη.

Μία γυναίκα «που έβλεπε συνέχεια γυναικοκτονίες» αποφάσισε να δράσει

Η Δήμητρα Ανδρέου, με στόχο το παραπάνω, δημιούργησε την Insavior.

Όπως λέει η ίδια στο ethnos.gr, «η δημιουργία της Insavior εναπόκεινται στο ότι είμαι γυναίκα και το κάνω για τις άλλες γυναίκες. Η δημιουργία έγινε από μία γυναίκα που έβλεπε συνέχεια βιασμούς, παρενοχλήσεις, γυναικοκτονίες. Έβλεπα ότι δεν γίνεται τίποτα. Χάνεται η μία μετά την άλλη και πού είμαστε; Πουθενά. Η Πολιτεία, οι Αρχές δεν νοιάζονται. Αν νοιαζόντουσαν θα τροποποιούσαν τους νόμους, θα έκαναν πολλά πράγματα».

«Ένιωσα ότι όλοι κάνουμε κάτι όταν τελειώνει το περιστατικό, δηλαδή όταν πεθαίνει η κοπέλα "θυμάμαι να γράψω στα social media, να μιλήσω". Λέξεις. Σε πράξεις δεν γίνεται τίποτα. Η Insavior μετουσιώνει τη γυναικεία αλληλεγγύη σε πράξεις», προσθέτει.

Insavior: Μια εφαρμογή μόνο για γυναίκες (Φωτογραφία: Νάνσυ Μαχλή/ethnos.gr)

Η Insavior μπορεί να φέρει την αλλαγή: Το κουμπί «SOS» - Πώς λειτουργεί

Η Insavior είναι εφαρμογή για κινητά που απευθύνεται μόνο σε γυναίκες και ουσιαστικά τους δίνει τη δυνατότητα σε περίπτωση που κινδυνεύουν να ζητήσουν βοήθεια. Αλλά, έχει και έναν ευρύτερο ρόλο -αυτόν της κοινότητας. Μιας κοινότητας για γυναίκες.

Η κύρια παροχή του app είναι το κουμπί «SOS», το οποίο μόλις ενεργοποιηθεί από μία γυναίκα που κινδυνεύει, όσες έχουν την εφαρμογή και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση λαμβάνουν σήμα SOS, χάρτη, πλοήγηση, το ονοματεπώνυμό της, τη φωτογραφία της ώστε αν βρίσκονται κοντά να ειδοποιηθούν, για παράδειγμα, πως «η Ελένη στα 500μ. κινδυνεύει».

Η λογική λέει πως μόνο και μόνο που μία ομάδα ανθρώπων θα μεταβεί στο σημείο, ο δράστης θα τους δει και θα δημιουργηθεί ένας θόρυβος.

«Ο δράστης λογικά θα φύγει και η κοπέλα θα σωθεί και εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας ως άνθρωποι και ως γυναίκες», τονίζει η Δήμητρα Ανδρέου.

Η παραπάνω είναι η κύρια παροχή.

Αυστηρά για γυναίκες

Όταν μία γυναίκα σημάνει SOS, θα ειδοποιηθούν και οι επαφές έκτακτης ανάγκης -που η ίδια η χρήστρια θα έχει επιλέξει. Εκείνοι, δεν μπορούν να βοηθήσουν από μακριά, αλλά θα ξέρουν τι συμβαίνει και θα μπορούν να ειδοποιήσουν και τις Αρχές.

Σημαντικό είναι και το γεγονός πως η εφαρμογή είναι ΑΥΣΤΗΡΑ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. Υπάρχει διπλός έλεγχος ταυτοποίησης, ελέγχονται όλοι και μπαίνουν μόνο γυναίκες, σύμφωνα με την ιδρύτρια της Insavior, που προσθέτει:

«Υπάρχουν άνδρες που θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν προς το παρόν δεν μπορεί αυτό να φιλτραριστεί. Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε, γιατί μπορεί να μπουν κάποιοι με αντίθετα κίνητρα. Επειδή η ασφάλεια της εφαρμογής είναι το παν, δυστυχώς, δεν μπορούν να μπουν άντρες. Αλλά αν εγώ για παράδειγμα, είμαι με την παρέα μου, θα έρθουν μέσω εμένα. Ή θα επιλέξω εγώ τους άνδρες που θέλω να με βοηθήσουν. Θα τους βάλω στις επαφές έκτακτης ανάγκης εγώ».

Αυτή είναι η κύρια λειτουργία.

Υπάρχει και το κουμπί SOS μέτριας σημασίας/κουμπί συνοδείας, με το οποίο ουσιαστικά μία γυναίκα γράφει τι της συμβαίνει. Μόλις αυτό που της συμβαίνει αναρτηθεί, όλες οι κοπέλες που βρίσκονται κοντά λαμβάνουν push notification για να μπουν να δουν και να λάβουν έπειτα οδηγίες. Εδώ η κατάσταση δεν είναι έκτακτη ανάγκη, αλλά μπορεί να μετατραπεί.

«Μπορεί, για παράδειγμα, να είμαι σε ταξί και να φοβάμαι ή να έχω παρκάρει κάπου που είναι σκοτεινά και να φοβάμαι να πάω. Οπότε οι γυναίκες που θα λάβουν ειδοποίηση μπορούν να έρθουν να με συνοδεύσουν στο σπίτι, στο αμάξι μου, να με παραλάβουν από το ταξί ή το λεωφορείο», εξηγεί η κ. Ανδρέου.

Insavior: Μια εφαρμογή μόνο για γυναίκες (Φωτογραφία: Νάνσυ Μαχλή/ethnos.gr)

Μία κλειστή κοινότητα για γυναίκες - «Όπλα» μας η αυτοάμυνα και η συζήτηση

Εκτός των παραπάνω, η εφαρμογή θα αποτελεί και κάτι σαν κοινότητα, μια κλειστή κοινότητα για γυναίκες. Οι «έξτρα» παροχές, εξίσου σημαντικές, είναι:

  • Άρθρα για ενημέρωση των μελών της εφαρμογής, για διάφορα κοινωνικά θέματα όπως οι ενδοοικογενειακή βία, από κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, μία συνεργασία της Insavior με τη ΜΚΟ «Γίνε Άνθρωπος».
  • 24ωρο live chat με ειδικούς. «Μπορούμε να γλιτώσουμε μια κοπέλα, να μην συμβεί άλλη γυναικοκτονία. Να την καθοδηγήσουμε στο τι να κάνει, πώς να κινηθεί. Ή να λάβει στήριξη, ως κάποιος είναι εκεί δίπλα της, ειδικός». Αυτό το chat θα απαντιέται από εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους και ψυχολόγους.
  • Βίντεο αυτοάμυνας, από καθηγητή Καράτε. Οι γυναίκες θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν για να μάθουν σταδιακά να προστατεύουν τον εαυτό τους.
  • Παράλληλα, θα υπάρχει και μία σελίδα πρόληψης. Εκεί, όποια γυναίκα βιώσει ένα περιστατικό θα μπορεί να ενημερώσει τις υπόλοιπες για τον δράστη, τα χαρακτηριστικά του, την περιοχή που κινείται κλπ.
  • Τέλος, θα υπάρχει και μια σελίδα κοινότητας όπου κάθε κοπέλα θα μπορεί να μοιραστεί, ακόμα και ανώνυμα, τους προβληματισμούς της ή τη δική της ιστορία ούτως ώστε να λάβει υποστήριξη στα σχόλια και από ειδικούς αλλά και από τις κοπέλες της κοινότητας.

«Ο στόχος είναι μία ολιστική προσέγγιση ώστε να χτυπήσουμε τη βία κατά των γυναικών σε κάθε μορφή», τονίζει η Δήμητρα Ανδρέου.

Insavior: Πότε κυκλοφορεί - Ποιες γυναίκες μπορούν να την κατεβάσουν

Τέλος, σημειώνεται πως η εφαρμογή θα αφορά κοπέλες από 16 ετών και άνω και αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός των ημερών.

Το κόστος θα είναι 2,99 τον μήνα εάν κάποια αγοράσει το ετήσιο πακέτο ή 3,99 τον μήνα εάν επιθυμεί να πληρώνει μηνιαία.

Το παραπάνω είναι «αναγκαστικό», καθώς πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία. «Η στήριξη είναι μηδενική, όλα είναι αγώνας. Ο στόχος μας είναι οι άνθρωποι. Χρειαζόμαστε χιλιάδες γυναίκες», υπογραμμίζει η κ. Ανδρέου.

Ανασφάλεια και στα ΜΜΜ: Τι νιώθουν οι γυναίκες;


*Το βίντεο παραχωρήθηκε στο ethnos.gr από την Insavior

Έναρξη μαθημάτων Krav Maga

H Insavior σε συνεργασία με προπονητές ξεκινάει και μαθήματα Krav Maga, αποκλειστικά για γυναίκες - μέλη.

Μαθήματα θα γίνονται σε Κύπρο και Ελλάδα και συγκεκριμένα:

Krav Maga - InsaviorKrav Maga - InsaviorKrav Maga - InsaviorKrav Maga - InsaviorKrav Maga - Insavior