Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων έβαλαν χρήματα σε νεοσύστατες επιχειρήσεις Α.Ι. όπως η OpenAI και η Anthropic. Όμως η άνοδος της κινεζικής νεοφυούς επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek έθεσε υπό αμφισβήτηση αυτή τη φρενίτιδα χρηματοδότησης.
Ο Jordan Jacobs , επενδυτής στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Radical Ventures, τις τελευταίες ημέρες δέχεται καταιγισμό τηλεφωνημάτων από πελάτες του. Όλοι ρωτούν για την DeepSeek, την κινεζική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που, το περασμένο Σαββατοκύριακο, δημιούργησε παγκόσμια φρενίτιδα, στα online καταστήματα εφαρμογών.
Η DeepSeek είναι το θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο, καθώς, η νεοφυής επιχείρηση, βρίσκεται πίσω από ένα ισχυρό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο δημιουργήθηκε με εντυπωσιακά μικρότερη χρηματοδότηση από τους ανταγωνιστές της, όπως το OpenAI και η Anthropic. Οι περισσότεροι ειδικοί της τεχνολογίας δεν θεωρούσαν δυνατό να δημιουργηθεί με λιγότερα χρήματα μία εφαρμογή εφάμιλλη αυτών των κολοσσών της τεχνολογίας, ενώ από την επιτυχία της κινεζικής start up προέκυψε ένα «υπαρξιακής» φύσης ερώτημα για ολόκληρο το industry: αυτό, της χρηματοδότησης και ανάπτυξης της ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Ο Jacobs, προκειμένου να κατευνάσει τον πανικό στην άλλη άκρη της γραμμής, εξήγησε στους επενδυτές/ πελάτες του ότι, εδώ και καιρό, η Radical Ventures έχει επενδύσει σε πιο αποδοτικά μοντέλα Α.Ι., παρόμοια με αυτό της DeepSeek. «Ας επικεντρωθούμε στις εταιρείες που χτίζουν πραγματικές επιχειρήσεις, έναντι των εταιρειών που κυνηγούν την επιστημονική φαντασία», ισχυρίζεται ο ίδιος ότι είπε στους πελάτες του.
Η Nvidia, η Google, η Meta και άλλες εταιρείες – κολοσσοί της τεχνολογίας, την τελευταία εβδομάδα έρχονται αντιμέτωπες με μπαράζ ερωτημάτων σχετικά με την DeepSeek καθώς η start up από την Κίνα ανέτρεψε μακροχρόνιες αντιλήψεις της αγοράς για την ΑΙ τεχνολογία. Οι επιπτώσεις, όμως, αυτής της ανατροπής, πέραν των tech πολυεθνικών, φτάνουν και στη βιομηχανία επιχειρηματικών κεφαλαίων που έχει ποντάρει πολλά στην τεχνολογία- πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις Α.Ι. είναι ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εδώ και δύο χρόνια, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν επιδοθεί σε φρενίτιδα χρηματοδότησης επενδύοντας περισσότερα από 155 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ 2023 και 2024, σύμφωνα με την PitchBook, που παρακολουθεί τις startup. Δύο από αυτές τις εταιρείες Α.Ι. - η OpenAI και η Anthropic - έχουν συγκεντρώσει 24 και 16 δισεκατομμύρια δολάρια με στόχο την κατασκευή Α.Ι. που θα είναι εξίσου έξυπνη με τον άνθρωπο. Η αποτίμηση της OpenAI έφτασε τα 157 δισεκατομμύρια δολάρια - περισσότερο από την Pfizer ή τη Citigroup - ενώ η αποτίμηση της Anthropic έφτασε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Πυρετός» χρηματοδότησης
Η DeepSeek έθεσε υπό αμφισβήτηση αυτόν τον «πυρετό» χρηματοδότησης. Εάν μια κινεζική νεοσύστατη εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει μια εφαρμογή τόσο ισχυρή όσο το ChatGPT της OpenAI ή το chatbot Claude της Anthropic με ελάχιστα χρήματα, γιατί να χρειάζονται τα γιγαντιαία ποσά επενδύσεων;
«Αυτή τη στιγμή, η εικόνα για ορισμένες εταιρείες ΑΙ δεν δείχνει καλή, δεδομένου ότι βασίστηκαν στην ανάγκη για ολοένα και μεγαλύτερη χρηματοδότηση, προκειμένου να δημιουργήσουν τα πιο εξελιγμένα μοντέλα», δήλωσε στους New York Times ο Matt Turck, επενδυτής στην FirstMark Capital. Ο ίδιος πρόσθεσε, όμως, ότι όλες οι εταιρείες Α.Ι. θα χρειαστούν τελικά χρήματα, υπολογιστική ισχύ και υποδομές για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
Από τα τέλη του 2022, όταν η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων συζητούν για τον καλύτερο τρόπο επένδυσης στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Ορισμένοι εξ΄αυτών υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία που στηρίζει το ChatGPT και άλλα προϊόντα - που συχνά αναφέρονται ως «μοντέλα θεμελίωσης» επειδή μπορούν να τροφοδοτήσουν πολλές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των chatbots, των μηχανών αναζήτησης και των γεννητριών εικόνων - δεν είναι καλή επένδυση επειδή τα συστήματα είναι ακριβά στη δημιουργία τους και αντιγράφονται εύκολα από τους ανταγωνιστές τους.
Ο Marc Andreessen, επενδυτής στην Andreessen Horowitz, αποκάλεσε πέρυσι τα συστήματα αυτά «αγώνα δρόμου προς τα κάτω» και υπέθεσε ότι η δημιουργία μιας επιχείρησης με αυτό το είδος τεχνητής νοημοσύνης θα είναι σαν να «πουλάς ρύζι» - μία αγορά στην οποία οι δυνητικοί ανταγωνιστές είναι αμέτρητοι. Με τον θόρυβο που προκάλεσε η DeepSeek τις τελευταίες ημέρες, επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων που, είτε επειδή προέβλεψαν την κούρσα προς τα κάτω είτε επειδή δεν είχαν τα χρήματα ή την ευκαιρία, δεν επένδυσαν σε παρόμοιες εταιρίες, άδραξαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις απόψεις τους.
Ο Eric Vishria, επενδυτής στην εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Benchmark, τη Δευτέρα (27/01) μοιράστηκε με τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την άποψή του ότι, τα μοντέλα θεμελίωσης είναι «το ταχύτερα αποσβενόμενο περιουσιακό στοιχείο στην ανθρώπινη ιστορία». Ο επενδυτής στην Andreessen Horowitz, Anjney Midha, σημείωσε ότι DeepSeek έδειξε πως, «η τρέχουσα δομή της αγοράς μοντέλων AI απέχει πολύ από τη σταθερότητα».
«Αισθάνομαι πολύ, πολύ ήρεμος»
Από την άλλη, επενδυτές που έχουν στηρίξει την εν λόγω αγορά, υπερασπίστηκαν την επιλογή τους. Ο Gavin Baker, επενδυτής στην Atreides Management, που στηρίζει την X.ai του Elon Musk, δήλωσε ότι νιώθει αυτοπεποίθηση για το «στοίχημα», καθώς οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης περιορίζονται από το μέγεθος των δεδομένων στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση. Ο ίδιος εξήγησε πως, η X.ai, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση επειδή έχει τη δική της μοναδική πηγή δεδομένων από το κοινωνικό δίκτυο X, το οποίο επίσης ανήκει στον νοτιοαφρικανό μεγιστάνα. «Αισθάνομαι πολύ, πολύ ήρεμος», είπε ο Baker.
Άλλοι μεγάλοι players της τεχνολογίας, μπήκαν στη διαδικασία να αναλύσουν τον ισχυρισμό της DeepSeek ότι δαπάνησε μόνο 6 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του μοντέλου A.I.- ποσό που ισοδυναμεί με κλάσμα των δαπανών των μεγάλων εταιρειών. Κάποιοι έριξαν το φταίξιμο στο νομοθετικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του εκτελεστικού διατάγματος του πρώην προέδρου Μπάιντεν για την Α.Ι. και της αποτυχημένης προσπάθειας της Καλιφόρνια να θεσπίσει έναν κρατικό νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη – πλάνο που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Επιπλέον, άλλοι θεώρησαν ότι φταίνε οι αναποτελεσματικοί περιορισμοί στις εξαγωγές ισχυρών τσιπ ΑΙ, που δεν κατάφεραν να «αναχαιτίσουν» τις εξελίξεις στην αντίστοιχη αγορά της Κίνας, ενώ κάποιοι επιτέθηκαν στους λεγόμενους υπέρμαχους της ασφάλειας που προσπάθησαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας, επικαλούμενοι τους κινδύνους που συντρέχουν για την ανθρωπότητα. Άλλοι πάλι, επικαλέστηκαν τον πατριωτισμό τους, ισχυριζόμενοι ότι, το DeepSeek ήταν ένα σημάδι που έδειξε πως οι ΗΠΑ όφειλαν να κινηθούν ταχύτερα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Τέλος, υπάρχουν κι αυτοί που είδαν τη στιγμή ως μία ευκαιρία.
Ο Turck λέει πως το επίτευγμα της DeepSeek μπορεί μεν να αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΑΙ, ωστόσο ανοίγει την «πόρτα» σε απεριόριστες δυνατότητες για άλλες εταιρείες που μόλις ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. «Ο πανικός των τελευταίων ημερών είναι μια δραματική υπεραντίδραση», υπογράμμισε.
«Τα έχει αυτά ο καπιταλισμός»
Ο επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων στην General Catalyst, Νίκος Μπονάτσος, σε συνέντευξη που παραχώρησε αναγνώρισε πως, αν μη τι άλλο, η DeepSeek κατάφερε να ενεργοποιήσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις. «Αν κατασκευάζετε κάτι που αγγίζει την τεχνητή νοημοσύνη και, τις τελευταίες ημέρες, δε νιώθετε ενθουσιασμό, εμμονή, φόβο και δεν υποφέρετε από αϋπνίες, σε ποιον πλανήτη ζείτε;», αναρωτήθηκε. Ο ίδιος, πέρασε το πρωινό της περασμένης Δευτέρας στα τηλέφωνα με τους ιδρυτές εταιρειών που είχαν κατασκευάσει με ενθουσιασμό τις δικές τους «γενόσημες» εκδόσεις της τεχνολογίας της DeepSeek- είχαν, δηλαδή, προσαρμόσει και αντιγράψει το μοντέλο της κινεζικής εταιρείας. Η DeepSeek κατασκεύασε την τεχνολογία της χρησιμοποιώντας ελεύθερα διαθέσιμα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που μοιράστηκαν άλλες εταιρείες τεχνολογίας και στη συνέχεια δημοσίευσε τα αποτελέσματά της για να τα χρησιμοποιήσουν όλοι. Αυτό το μοντέλο αποτελεί τη συνήθη πρακτική του tech industry, που είναι γνωστή ως «ανοικτός κώδικας».
Πολλές από αυτές τις start up, ήδη έχουν δημιουργήσει λογισμικό σε πλατφόρμες που αναπτύχθηκαν από την OpenAI και την Anthropic, εξηγεί ο Μπονάτσος. . Η DeepSeek έδειξε στους ανθρώπους νέες τεχνικές για την ανάπτυξη μοντέλων Α.Ι.- μοντέλων φθηνότερων στην εκπαίδευση και τη συντήρηση. Ο ίδιος εξηγεί πως το γεγονός από μόνο του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και ενδεχομένως σε κάποια «δημιουργική καταστροφή» για τις established εταιρείες. «Τα έχει αυτά ο καπιταλισμός», τόνισε.
Ο Clement Delangue, διευθύνων σύμβουλος της Hugging Face – νεοφυούς επιχείρησης που επιτρέπει σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να δημοσιεύουν έργα και να ανταλλάσσουν στοιχεία, δήλωσε την Τρίτη πως, μέσα σε λίγα μόνο 24ωρα, πάνω από 600 εκδόσεις του μοντέλου DeepSeek δημιουργήθηκαν στον ιστότοπό του.
Πίσω στους επενδυτές, όμως, τις επόμενες εβδομάδες, οι ίδιοι προετοιμάζονται για ακόμα περισσότερες εκπλήξεις. Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως εξηγεί ο Jacobs, είναι «ένας τόσο δυναμικός χώρος, που σχεδόν κάθε μέρα συμβαίνει κάτι κοσμογονικό».