article background image

Βρεθήκαμε στα γυρίσματα της νέας διεθνούς σειράς και συμπαραγωγής της COSMOTE TV, η οποία αποτελείται απο έξι επεισόδια. Το «Kabul» περιγράφει την έφοδο των αμερικανικών στρατευμάτων στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, αποδίδοντας τα συναισθήματα και τις ιστορίες εκείνων που έζησαν από μέσα την ιστορία.

Η Γαλλίδα παραγωγός της σειράς Charlotte Ortiz, μας μίλησε για όλες τις λεπτομέρειες της σειράς. «Βασικός μας στόχος στην αρχή ήταν να πούμε απλά την ιστορία απο την πλευρά των Αφγανών και των Γάλλων που ήταν μάρτυρες σε αυτή την επίθεση» είπε αρχικά η ίδια. «Το Σεπτέμβρη του 2022 ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τους συγγραφείς της ιδέας μας, ψάχνοντας ανθρώπους που κατανοούν τη σημασία του να βιώνεις τέτοιες καταστάσεις» συμπλήρωσε.

«Προχώρησε πολύ γρήγορα η ιδέα με τους έμπειρους συγγραφείς να ολοκληρώνουν άμεσα την ιστορία της σειράς. Αρχικά θέλαμε να δείξουμε την πλευρά της Γαλλικης Πρεσβείας, αλλά τελικά αποφασίσαμε ότι θα δείξουμε την ευρωπαϊκή πλευρά» τόνισε.

Copyright: Δομνίκη Μητροπούλου

Παρέλαση αστέρων στους συντελεστές 

Πρωταγωνιστεί ο αμερικανός ηθοποιός Ερικ Ντέϊν (Eric Dane), ο οποίος έχει ξεχωρίσει απο τις ερμηνείες του στο «Grey's Anatomy» και το «Euphoria». Μαζί του θα βρίσκονται οι Jeanne Goursaud (Pax Massilia), Olivier Rabourdin, Valentina Cervi (Medici: Masters of Florence), Shervin Alenabi (Tehran) κ.α..

Ωστόσο σημαντικό ρόλο στη σειρά έχει ο Ελληνο-Ιρανός ηθοποιός Βασίλης Κουκαλάνι, ο οποίος συμμετείχε και στο «Tehran», ενώ στο καστ των ηθοποιών βρίσκονται οι Γιώργος Καραμίχος, Χρήστος Βασιλόπουλος, Νίκος Ζεγκίνογλου κ.α..

55 ηθοποιοί και σχεδόν 5.000 κομπάρσοι συμπληρώνουν το παζλ αυτής της υπερπαραγωγής.

Η σειρά «Kabul» σκονοθετείται απο δύο έμπειρες στο χώρο τους επαγγελματίες, τις Kasia Adamik και Olga Chajdas με καταγωγή απο την Πολωνία. Το σενάριο της σειράς συνυπογράφουν οι Olivier Demangel και Thomas Finkielkraut.

Οι συντελεστές που υπάρχουν στο συνεργείο της σειράς, είναι περίπου 150 και κατά βάση Ελληνες, με τις εταιρείες παραγωγής να δείχνουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των εγχώριων τεχνικών.

Στην Ελλάδα τα γυρίσματα της σειράς

Ολα τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στους νομούς της Αττικής και στον Πειραιά. Η χώρα μας επιλέχθηκε μεταξύ πολλών άλλων χωρών, όπως το Μαρόκο και η Ισπανία, με τους εμπνευστές της σειράς να επιλέγουν την Ελλάδα ως την πιο κατάλληλη για τα γυρίσματα.

«Είναι πολύ σημαντικό που γίνεται αυτή η παραγωγή γιατί είναι μία σειρά που θα προβληθεί παντού και όχι μόνο σε μία πλατφόρμα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρέθηκε η Ελλάδα για τα γυρίσματα της σειράς, καθώς ήταν σημαντικό για εμάς να βρούμε ένα μέρος που να μας κάνει να νιώθουμε έστω και λίγο οτι βρισκόμαστε εκεί» είπε η παραγωγός για την επιλογή της χώρας μας.

Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στη Χαλυβουργική της Ελευσίνας, όπου σύμφωνα με την Υπεύθυνη Στρατηγικής Ανάλυσης και Παραγωγών της COSMOTE TV, Φαίη Τσιτσιπή, δημιουργήθηκε ένα απίστευτο σκηνικό με τους παραγωγούς να θέλουν ν' αναπαραστίσουν το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Copyright: Δομνίκη Μητροπούλου

Γυρίσματα επίσης πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά, στο Μαρκόπουλο, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στα βασιλικά ανάκτορα στο Τατόϊ, στις εγκαταστάσεις του COSMOTE TV, στον Πύργο του ΟΤΕ, αλλά και στο Ιδρυμα Χατζηκώνστα, όπου σύμφωνα με τη σειρά βρίσκεται η Γαλλική Πρεσβεία.

Τα πολύωρα αυτά γυρίσματα ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του Ιουνίου.

Η υπόθεση της σειράς

Καμπούλ, 15 Αυγούστου 2021: Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους έχουν υποσχεθεί στους Ταλιμπάν ότι θα φύγουν από το Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Σε αντάλλαγμα, οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί να μην καταλάβουν την πόλη της Καμπούλ. Ο αφγανικός στρατός φρουρεί κάθε πύλη της πόλης για να βεβαιωθεί ότι τηρείται η συμφωνία, και ο πληθυσμός είναι βέβαιος ότι η πρωτεύουσα είναι απόρθητη.

Ενώ το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αμερική ετοιμάζεται να φύγει, όλα ανατρέπονται όταν μέσα σε λίγες ώρες, η Καμπούλ θα πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.

Η σειρά «Kabul» εξερευνά την χαοτική εκκένωση διαφόρων χαρακτήρων, από διπλωμάτες και στρατιώτες μέχρι πολίτες, που απεγνωσμένα αναζητούν καταφύγιο και αλληλεγγύη σε μια χώρα σε κρίση, με την άφιξη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

«Δεν ήταν στόχος μας να δώσουμε μία ακόμη πολιτική πλευρά της υπόθεσης»

Σκοπός δεν ήταν μας να δείξουμε την αμερικανική πλευρά της υπόθεσης, επειδή ήταν ουσιαστικά μια αποτυχία των αμερικανικών στρατευμάτων να διαφύγουν απο την αφγανική πρωτέυουσα έπειτα απο εντολή του προέδρου Μπαϊντέν, ωστόσο έπρεπε να συμπεριλάβουμε και αμερικανικά στοιχεία» τόνισε η Ortiz.

«Εμπνευστήκαμε την ιστορία απο την πραγματικότητα, όμως δε βασίζονται όλες οι ιστορίες σε αληθινά γεγονότα. Θέλαμε να έχουμε ιστορίες από όλες τις πλευρές γι'αυτό και συμπεριλάβαμε γερμανούς και ιταλούς παραγωγούς. Θέλαμε εκτός απο διπλωμάτες και πολιτικά πρόσωπα να έχουμε και απλούς ανθρώπους να διηγούνται την ιστορία» πρόσθεσε.

«Δεν ήταν στόχος μας να δώσουμε μια ακόμη πολιτική πλευρά της υπόθεσης. Ευχή μας ήταν να δώσουμε έμφαση στους χαρακτήρες και στις ζωές τους μόνο. Αλλωστε πρόκειτα για ένα δράμα και όχι για μια ιστορική αναδρομή» δήλωσε η Ortiz.

Copyright: Δομνίκη Μητροπούλου

Η COSMOTE TV έπειτα απο τη μεγάλη επιτυχία του «Tehran», επιστρέφει δυναμικά στη συμπαραγωγή σειρών με ένα πανευρωπαϊκό πρότζεκτ. Το «Kabul» είναι μια συνεργασία των Cineteve, 2425 Films, COSMOTE TV, France Televisions, Blonde, European Alliance, New8, RAI και άλλων. Είναι ουσιαστικά μια παραγωγή απο τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Η σειρά που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα θα αποτελείται απο έξι επεισόδια και θα προβληθεί απο την COSMOTE TV το 2025.