Λίβανος: Διαδηλωτές τραγουδούν σε παιδί που φοβήθηκε από τις ταραχές (vid)
Το video έγινε γρήγορα viral, τόσο γρήγορα που ο πατέρας του Robin ήξερε τα πάντα πριν καν ο μικρός επιστρέψει σπίτι με τη μητέρα του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Εδώ και έξι ημέρες, οι δρόμοι του Λιβάνου έχουν γεμίσει με διαδηλωτές, οι οποίοι κατηγορούν το κυβερνών κόμμα για κακοδιαχείριση, διασπάθιση δημοσίων πόρων και ευρύτατα διαδεδομένη διαφθορά, ζητώντας τη παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι.
Το περασμένο Σάββατο, συνέβη ένα λίγο διαφορετικό περιστατικό στους δρόμους της Βηρυττού όταν μια μητέρα βρέθηκε με το αμάξι της και τον 15 μηνών γιο της ανάμεσα σε διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα.
Όπως δήλωσε η ίδια στο CNN, ο Robin έδειξε να φοβάται από τον όχλο και η Eliane ζήτησε από τον κόσμο που διαδήλωνε να μην φωνάζει τόσο. Τότε εκείνοι άρχισαν να τραγουδούν το «Baby Shark», το τραγούδι - ύμνο για τα νήπια παγκοσμίως. «Ήταν αυθόρμητο εκ μέρους τους. Στον Robin αρέσει αυτό το τραγούδι, το ακούει συχνά στο σπίτι και γελά», δήλωσε η μητέρα του.
Το video έγινε γρήγορα viral, τόσο γρήγορα που ο πατέρας του Robin ήξερε τα πάντα πριν καν ο μικρός επιστρέψει σπίτι με τη μητέρα του.
Στους δρόμους οι Λιβανέζοι παρά την υιοθέτηση μέτρων από την κυβέρνηση
Αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους για έκτη συνεχόμενη ημέρα και παρά την έγκριση από την κυβέρνηση ενός άνευ προηγουμένου πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δηλώνουν οι Λιβανέζοι.
Οι διαδηλωτές κήρυξαν γενική απεργία, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι απορρίπτουν τα μέτρα, τα οποία συμφώνησε χθες Δευτέρα να ληφθούν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Σαάντ Χαρίρι.
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες κατέληξε η κυβέρνηση, εντάσσεται μείωση κατά 50% του μισθού των πρώην και νυν βουλευτών και υπουργών, η κατάργηση του υπουργείου Πληροφόρησης και ενός αριθμού άλλων κρατικών φορέων και η σύσταση μιας επιτροπής κατά της διαφθοράς. Ο Χαρίρι δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.
Οι διαδηλωτές κατηγορούν την πολιτική τάξη της χώρας για κακοδιαχείριση, διασπάθιση δημοσίων πόρων και ευρύτατα διαδεδομένη διαφθορά, ενώ ζητούν επίσης την παραίτηση της κυβέρνησης.
Αφορμή για τις πρόσφατες διαδηλώσεις ήταν η αιφνίδια ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη, ότι θα επιβληθεί ένας νέος φόρος στις τηλεφωνικές κλήσεις που γίνονται μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, όπως το WhatsApp, για να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία.
Το διάγγελμα του Χαρίρι, την επόμενη ημέρα, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως απόπειρα να διασωθεί η πολιτική ελίτ, την οποία οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ως διεφθαρμένη και ανίκανη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Ο Λίβανος δέχεται πιέσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη. Η χώρα αυτή έχει ένα από τα υψηλότερα δημόσια χρέη στον κόσμο, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 150% του ΑΕΠ της.
Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γίνονται καθημερινά στο κέντρο της Βηρυτού, με τις τράπεζες και τα σχολεία να παραμένουν κλειστά, ενώ οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει και μεγάλους δρόμους της πρωτεύουσας.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr