Πρίνος: Εκπέμπει SOS, αγωνία για 300 εργαζόμενους στην Καβάλα
Η κατάρρευση των τιμών του αργού πετρελαίου, οδηγούν σε αδιέξοδο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή από την Energean🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αγωνία για τους 300 εργαζόμενους στα πετρέλαια του Πρίνου στην Καβάλα. Η κατάρρευση των τιμών του αργού πετρελαίου, εξαιτίας και του κορονοϊού, οδηγούν σε αδιέξοδο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή από την Energean. Η επένδυση, με τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα, είναι πλέον ασύμφορη, φέρνοντας στο τραπέζι σενάρια ακόμα και για περιορισμό της δραστηριότητας με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας και επενδύσεις.
Οι διοικούντες την Energean θεωρούν άρρηκτη τη σχέση της εταιρίας με την Καβάλα και τη Θάσο, αφού τα πετρέλαια του Πρίνου ήταν το εφαλτήριο της ανάπτυξής της, για αυτό και επιμένουν να επενδύουν στην περιοχή, και να διατηρούν ζωντανές θέσεις εργασίας και ενεργή την παρουσία τους σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής του τόπου.
Όμως η μεγάλη πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου ακόμα και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρλέλι, οδηγεί σε αδιέξοδο την επένδυση και την εξορυκτική δραστηριότητα στο κοίτασμα του Πρίνου, που είναι παλιό και έχει υψηλό κόστος παραγωγής.
«Πέρυσι ο Πρίνος μας έβαλε 70 εκατ. δολάρια μέσα. Η εταιρία θέλει να είναι παρούσα και δραστήρια στην περιοχή για το κοινό καλό αφού έχει σχέση ζωής με την τοπική κοινωνία, αλλά οι οικονομικές συνθήκες είναι ασφυκτικές» επισήμανε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στέλεχος της εταιρίας αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Στο τραπέζι πλέον μπαίνει όλο και πιο έντονα το σενάριο περικοπών προκειμένου να διασωθούν όσο γίνεται περισσότερες θέσεις εργασίας. «Πήραμε μια ανάσα από την ένταξή μας στις εταιρίες που ορίζει η τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου για προστασία από τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας, αλλά ίσως αποδειχτεί πως ακόμα κι αυτό δεν είναι αρκετό» ανέφερε.
Ο Πρίνος ήδη παράγει λιγότερες ποσότητες. Το 2018 ήταν χρονιά ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια κι έδινε περίπου 4.000 βαρέλια τη μέρα, το 2019 η ποσότητα μειώθηκε σταδιακά στα περίπου 3.300 βαρέλια την ημέρα και το 2020 έπεσε ακόμα περισσότερο. Πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού ο σχεδιασμός προέβλεπε για τον Πρίνο παραγωγή 10.000 πετρελαίου την ημέρα χάρη σε ένα κοίτασμα, το «Ε», για το οποίο μάλιστα έχει παραγγελθεί και η εξέδρα (εξέδρα «Λάμδα») για την υλοποίηση της εξόρυξης.
«Η κατάσταση είναι χειρότερη και από το 1999 όταν οι Καναδοί έβαλαν λουκέτο στην επιχείρηση. Τότε η παραγωγή ήταν περίπου 7.000 βαρέλια τη μέρα με τιμή 10 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα σχεδόν 21 χρόνια αργότερα η παραγωγή έχει πέσει στα 2.500 βαρέλια την ημέρα με τιμή 20 δολάρια το βαρέλι» τόνισε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ το στέλεχος της Energean. Το κόστος παραγωγής ανά βαρέλι το 2019 ανέβηκε στα 21,5 δολάρια το βαρέλι, τέσσερα δολάρια παραπάνω σε σχέση με το 2018! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2019 η Energean είδε τον τζίρο της, που προέρχεται αποκλειστικά από τον Πρίνο, να μειώνεται στα επίπεδα των 75 εκατ. δολαρίων, από τα περίπου 90 εκατ. δολάρια το 2018, και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 35,6 εκατ. δολάρια από τα 52,4 εκατ. την προηγούμενη χρήση.
Η εταιρία για να αντισταθμίσει τη ζημία της, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε περικοπή του επενδυτικού της προγράμματος στον Πρίνο κατά 80 εκατ. δολάρια, σε αδρανοποίηση του γεωτρύπανου Energean Force και στην εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 40 εργαζόμενοι.
Στάση αναμονής από τους εργαζόμενους
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε στάση αναμονής, με το μυαλό και στις διεθνείς εξελίξεις για την τιμή του πετρελαίου. «Βλέπουμε την κατάσταση και ξέρουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες εξαιτίας της χαμηλής τιμής του πετρελαίου. Αν ανακάμψει τότε υπάρχουν ελπίδες» είπε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον Πρίνο Μανώλης Κελαϊδάκης. «Εμείς γνωρίζουμε το χώρο και αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα. Για αυτό και σε ανεπίσημες κουβέντες με προϊσταμένους προτείνουμε διάφορες… ενεργειακές περικοπές. Ακόμα όμως από τη διοίκηση δεν έχουμε κάποια κρούση για συζήτηση και διαβούλευση» πρόσθεσε. «Εμείς σαν εργαζόμενοι έχουμε κάνει πολλά και στο παρελθόν για την εταιρία. Αν χρειαστεί θα βάλουμε πλάτη» τόνισε.
Μεγάλο το «αποτύπωμα» στην Καβάλα
Η παρουσία της Energean στην πόλη της Καβάλας αλλά και σ΄ όλη την ευρύτερη περιοχή είναι σημαντική αφού εκτός όλων των άλλων που προκύπτουν από την απασχόληση περίπου 300 εργαζομένων χρηματοδοτεί την ομάδα μπάσκετ της πόλης, και στηρίζει οικονομικά πολλές πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις. Σύμφωνα με υπολογισμούς η εταιρία συνεισφέρει στο ΑΕΠ της περιοχής με 140 εκατ. ευρώ από 2008 οπότε ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Πριν λίγες μέρες η Energean αποφάσισε να υποστηρίξει την ευρεσιτεχνία του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που, σε συνεργασία με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Αχιλλοπούλειου» Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και την εταιρία TED 3D, έχουν θέσει σε παραγωγή επαναχρησιμοποιούμενες «Ασπίδες Προστασίας» για φορείς σε όλη την χώρα, το προσωπικό των οποίων βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης κατά του κορονοϊού. Η Energean διασφάλισε ότι «Ασπίδες Προστασίας» θα διατεθούν και στα νοσοκομεία, στα ΕΚΑΒ και στα Αστυνομικά Τμήματα στην Καβάλα, αλλά και σ΄ άλλες περιοχές όπως ο Πύργος Ηλείας και τα Ιωάννινα, όπου έχει δραστηριότητα.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr