Καραμανλής: Να θεσπιστεί ενιαίο υγειονομικό πιστοποιητικό
«Πρέπει να έχουμε μία κοινή προσέγγιση όσον αφορά στο πώς θα ταξιδεύουν και θα περνούν τα σύνορά μας οι τουρίστες», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την έκδοση ενός ενιαίου υγειονομικού πιστοποιητικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα μέσα Μαΐου μίας συνολικής πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών, ιδίως εν όψει της τουριστικής περιόδου, ζήτησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής κατά την παρέμβασή του στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Η ελληνική Κυβέρνηση προτείνει η Κομισιόν να παρουσιάσει, μέχρι τα μέσα Μαΐου το αργότερο, μία ανακοίνωση για την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών, ιδίως εν όψει της τουριστικής περιόδου», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.
Επεσήμανε μάλιστα πως «πρέπει να έχουμε μία κοινή προσέγγιση όσον αφορά στο πως θα ταξιδεύουν και θα περνούν τα σύνορα μας οι τουρίστες με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο: Μία λύση θα μπορούσε να είναι η έκδοση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού εγγράφου, ενός είδους υγειονομικού πιστοποιητικού της ΕΕ, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τις παραμέτρους της υγείας του επιβάτη και θα του επιτρέπει να περνά τα σύνορα».
Voucher για τα αεροπορικά εισιτήρια
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στην υπό συζήτηση επέκταση του 18μηνου voucher για τους κατόχους αεροπορικών εισιτηρίων σε όλη την Ευρώπη, με στόχο να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στις αεροπορικές εταιρείες, αλλά και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των επιβατών.
«Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει τη βέλτιστη αεροπορική συνδεσιμότητα, τη στιγμή που οι αεροπορικές εταιρείες υφίστανται τεράστια οικονομική ζημία λόγω του COVID-19. Η προσωρινή χρήση των voucher μπορεί να είναι χρήσιμη: Ο επιβάτης διατηρεί το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων και οι αεροπορικές αποφεύγουν να υποστούν ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις», ανέφερε καταρχάς ο κ. Καραμανλής.
Τόνισε όμως ότι: «Η τροποποίηση του Κανονισμού πρέπει να διασφαλίζει την προστασία των κατόχων voucher από τον κίνδυνο χρεοκοπίας των αεροπορικών εταιρειών, που τα εξέδωσαν. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε την κοινή δήλωση των κρατών - μελών για τα αεροπορικά voucher».
«Δεν δείξαμε αλληλεγγύη»
Ο Ελληνας υπουργός τόνισε προς τους Ευρωπαίους συναδέλφους του ότι κατά την άποψη της Ελλάδας η αποκατάσταση των αεροπορικών μεταφορών είναι επιτακτική προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας αν και παραδέχθηκε πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο και περίπλοκο έργο.
Αναφερόμενος στην ευρωπαική αντιμετώπιση του ζητήματος, ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι: «Δυστυχώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, δεν δείξαμε την αλληλεγγύη και ενότητα που απαιτείται σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις, κάτι που συνέβαλε στην έκταση της κρίσης. Ας μην κάνουμε τα ίδια λάθη, τώρα που αντιμετωπίζουμε μία σειρά προκλήσεων αναφορικά με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr