Σχέδιο «ανοίξτε τα ξενοδοχεία»: Μέτρα στήριξης και προχωρημένες διακρατικές συμφωνίες
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης, με ποιες χώρες έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για διακρατικές συμφωνίες.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε μήλον της έριδος εξελίσσεται για τον ευρωπαϊκό νότο ο τουρισμός εν μέσω πανδημίας, την ώρα μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διστάζει να ανακοινώσει ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο. Ενώ λοιπόν η Ελλάδα ελπίζει σε διμερείς συμφωνίες για την προσέλκυση επισκεπτών, ο Ιταλός πρωθυπουργός τονίζει πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί τέτοιου είδους συμφωνίες που δημιουργούν προνομιακούς τουριστικούς διαδρόμους στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το Ισραήλ, την Κύπρο και χώρες των Βαλκανίων, ενώ σε αρχικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ήδη ο υπουργός Τουρισμού της Ρουμανίας σε συνέντευξή του στη ρουμανική τηλεόραση, αποκάλυψε ότι έχει επικοινωνήσει με τον Έλληνα ομόλογό του. «Αυτό που συζητήσαμε είναι ότι η Ελλάδα θα μας ζητήσει ένα πιστοποιητικό, ένα τεστ κατά την είσοδό μας στη χώρα», δήλωσε. Πάντως ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί διμερείς συμφωνίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν προτιμότερους τουριστικούς προορισμούς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξετάζεται το ζήτημα των διμερών συμφωνιών, για το ποιες μπορεί να είναι αυτές, ιδίως για χώρες εκτός της Ε.Ε. γιατί κανείς δεν επιθυμεί έναν κατακερματισμό στην κοινή αγορά. Ένα μόλις 24ωρο μετά τις προτάσεις της Κομισιόν για τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουμε φέτος διακοπές, το Politico αναδεικνύει τα «θολά» σημεία του ευρωπαϊκού σχεδίου. Η Ευρώπη δεν διευκρίνισε από πότε μπορούμε να κάνουμε φέτος διακοπές αλλά και σε ποιες χώρες θα μπορούμε να ταξιδέψουμε, αφού «πέταξε το μπαλάκι» στις ίδιες τις χώρες για να αποφασίσουν.
Με μια γενική αναφορά συστήνει περιορισμό των ταξιδιών σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν διευκρινίζει αν θα υπάρχει καραντίνα 14 ημερών όταν ο τουρίστας επιστρέφει στη χώρα του. Από το σχέδιο απουσιάζει η πρόβλεψη για τεστ 72 ώρες πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο, κάτι το οποίο επιθυμεί η Αθήνα, η οποία όμως θεωρεί πως έχουν υιοθετηθεί και δικές της προτάσεις όπως τα γεμάτα αεροπλάνα.
Πάντως, αισιόδοξος για τον φετινό τουρισμό εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση ενός επαγγελματία στο κέντρο της Αθήνας. «Θα βρούμε τρόπο για να έρθει ο κόσμος με ασφάλεια. Εκτιμώ ότι από τα τέλη Ιουνίου θα έχουμε μια εικόνα», είπε. Την Παρασκευή η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο για τις μεταφορές και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Το κυβερνητικό σχέδιο «ανοίξτε τα ξενοδοχεία»
Σχέδιο «ανοίξτε τα ξενοδοχεία» εκπονεί η κυβέρνηση. Περιλαμβάνει βελτιώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα καθώς και οικονομικά και φορολογικά κίνητρα. Οι ξενοδόχοι πάντως, παραμένουν απαισιόδοξοι κι αναμένουν να δουν τι θα γίνει με τις κρατήσεις για να αποφασίσουν αν τελικά θα ανοίξουν τις μονάδες τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, οι προειδοποιήσεις των ξενοδόχων ότι ένα στα δύο ξενοδοχεία δεν θα ανοίξει έχουν τρομάξει την κυβέρνηση και ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο για να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα τουριστικά καταλύματα.
Το σχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα, κύκλο επαφών με κορυφαίους ξενοδόχους αλλά και μέτρα στήριξης του κλάδου. Οι ξενοδόχοι περιμένουν να μάθουν σημαντικές παραμέτρους για να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ξενοδόχοι ζητούν βελτιώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν στους μπουφέδες, τις μεταφορές και τους κοινόχρηστους χώρους. Στις πρωτόγνωρες για όλους συνθήκες οι ξενοδόχοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και περιμένουν το «πράσινο φως» και τις τελικές οδηγίες λειτουργίας από την κυβέρνηση, ώστε να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.
Επίσης οι ξενοδόχοι ζητούν κατάργηση του ελάχιστου προσωπικού, επιδότηση εργασίας αλλά και φορολογικά κίνητρα. Επιπλέον ζητούν να υπάρχει μέριμνα και για τις τιμές των εισιτηρίων στα πλοία, αφού το ακριβό τους κόστος είναι ανασταλτικός παράγοντας για τους τουρίστες, όπως λένε. Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν πως το 70-80% του τζίρου τους έρχεται από τις χώρες που είχαν τα περισσότερα θύματα λόγω κορονοϊού.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr