ΔΕΘ: Αγώνας δρόμου για να διεξαχθεί - Χωρίς συναυλίες και με τον μισό κόσμο
Μια διαφορετική έκθεση, χωρίς τις γνώριμες εικόνες με την κοσμοπλημμύρα σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους αλλά μόνο με περίπου το ένα τρίτο των επισκεπτών προηγούμενων διοργανώσεων, όπου θα κυριαρχούν οι μάσκες, τα αντισηπτικά, οι συνεχείς θερμομετρήσεις και οι κλειστές επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β, χωρίς συναυλίες, πάρτι και μεγάλες εκδηλώσεις, θα είναι η φετινή 85η ΔΕΘ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η πανδημία του κορονοϊού τα αλλάζει όλα και φέρνει τα πάνω κάτω και στη διοργάνωση της φετινής ΔΕΘ, όπου τα πάντα θα γίνονται όχι με βάση τις επιχειρηματικές ανάγκες ή τη μέχρι τώρα πρακτική, αλλά με την πιστή τήρηση των ειδικών πρωτοκόλλων για την υγιεινή και ασφάλεια που συντάσσονται αυτές τις μέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες μια ομάδα εργασίας της HELEXPO έχει αναλάβει τη σύνταξη των πρωτοκόλλων βάση των οποίων θα διεξαχθεί η φετινή γενική έκθεση της Θεσσαλονίκης. Τα πρωτόκολλα στη συνέχεια θα εξεταστούν από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι οποίοι θα δώσουν και την τελική έγκριση για την εφαρμογή τους ή θα προτείνουν συγκεκριμένες αλλαγές. Τις επόμενες μέρες το σχέδιο του εκθεσιακού φορέα θα συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών, ίσως και του ίδιου του πρωθυπουργού.
«Όπως και να έχει μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει αποφασιστεί πως θα διεξαχθεί η φετινή ΔΕΘ» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της HELEXPO Τάσος Τζήκας. «Η έκθεση θα γίνει, έστω και διαφορετική. Η Γερμανία που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα, είναι σύμφωνη με τη διεξαγωγή της. Φέτος υπάρχει και μια πρόσκληση προς την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ να επισκεφθεί τη διοργάνωση. Είναι επομένως μια ευκαιρία να δοθεί στη ΔΕΘ ένας συμβολικός χαρακτήρας. Να προβληθεί ως η πρώτη μεγάλη εκδήλωση επανέναρξης της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μετά την πανδημία» πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι φετινές εικόνες αν τελικά προχωρήσει η διοργάνωση δε θα θυμίζουν σε τίποτε τα προηγούμενα χρόνια με τους περισσότερους από 260.000 επισκέπτες να κατακλύζουν ασφυκτικά όλους τους χώρους και τους χιλιάδες εκθέτες να στήνουν κιόσκια και σταντ μέσα κι έξω από τα περίπτερα. «Δε θα υπάρχουν αυτές οι εικόνες. Η φετινή ΔΕΘ λόγω πανδημίας θα είναι πιο προσανατολισμένη. Ο κόσμος θα είναι λιγότερος. Δε θα υπάρχουν συναυλίες κι άλλες μεγάλες εκδηλώσεις και θα δοθεί έμφαση σε επιχειρηματικές συναντήσεις με δεδομένο πάντα την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται λόγω κορονοϊού» τόνισε στο «Εθνος της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ΔΕΘ στη φετινή διοργάνωση οι επισκέπτες δε θα ξεπεράσουν τους 90-100.000. Το σενάριο που φαίνεται να προωθεί η ίδια η ΔΕΘ είναι αυτό μιας έκθεσης χωρίς μεγάλες εκδηλώσεις, με πολλές επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β, με πολλές τηλε-εκδηλώσεις και ψηφιακές δραστηριότητες, αλλά και με περιορισμούς, πολύ αυστηρούς ελέγχους, συνεχείς θερμομετρήσεις, μεγαλύτερες αποστάσεις και μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Στόχος είναι η φετινή 85η ΔΕΘ να διεξαχθεί στις αρχικές ημερομηνίες δηλαδή από τις 5 ως τις 13 Σεπτεμβρίου. Όπως τόνιζαν πάντως στελέχη της HELEXPO όλα θα εξαρτηθούν από τις απόψεις των ειδικών του ΕΟΔΥ, αλλά και τις τελικές αποφάσεις της γερμανικής αντιπροσωπείας για το πως σχεδιάζουν την παρουσία τους.
Οικονομική ζημιά
Πάντως η φετινή διαφορετική ΔΕΘ, χωρίς τη μεγάλη παρουσία του κόσμου αλλά και ιδιωτών εκθετών, θα προκαλέσει οικονομική ζημιά τόσο στον εκθεσιακό φορέα όσο και στην ίδια τη Θεσσαλονίκη. Είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία από μελέτες του Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών, ότι για κάθε αύξηση της τάξης του ενός ευρώ στην τελική ζήτηση του κλάδου των εκθεσιακών δραστηριοτήτων στη Θεσσαλονίκη, δημιουργούνται 28 νέες θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Επιπλέον για κάθε ένα ευρώ, που δαπανάται στην εκθεσιακή δραστηριότητα, άλλα 3 έως 5 ευρώ διαχέονται στην αγορά της Θεσσαλονίκης.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης, σύμφωνα με στοιχεία των ξενοδόχων, πως το πρώτο και το δεύτερο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της πόλης αλλά και αρκετά χιλιόμετρα έξω από αυτήν, αγγίζουν το 95%, ενώ τις καθημερινές κυμαίνονται στο 85%. Αντίστοιχα και τα καταστήματα εστίασης, ουζερί, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κέντρα διασκέδασης ακόμα και τα ζαχαροπλαστεία κάνουν χρυσές δουλειές. Στην περυσινή ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα την Ινδία οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 260.000 για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ συμμετείχαν και πάνω από 1.600 εκθέτες αλλά 18 διεθνείς συμμετοχές.
Χαρακτηριστικό της οικονομικής ζημιάς που μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της πανδημίας στη ΔΕΘ, είναι το γεγονός πως από την ακύρωση μόνο δύο μεγάλων εκθέσεων, της FRESKON και της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου, η οικονομική ζημιά για τον εκθεσιακό φορέα έφτασε το 1,5 εκατ. ευρώ! Σε όλη τη χώρα οι οικονομικές απώλειες από την μη πραγματοποίηση των προγραμματισμένων εκθεσιακών εκδηλώσεων έφτασαν τα 50 εκατ. αν συνυπολογιστεί και η ζημιά που υπέστησαν οι υπόλοιποι κλάδοι.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν Φάμελλος - Φαραντούρης: «Nα στηρίξουν οι πολίτες την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ» - «Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι άπιαστο όνειρο»
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr