Σάλος με νέα σύμβαση εργασίας - Προβλέπει λήψη δειγμάτων σάλιου και αίματος
Καταγγελίες συνδικάτων για νέα σύμβαση που απαιτεί συναίνεση από τον μισθωτό σε τακτική λήψη δειγμάτων βιολογικών στοιχείων.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Την συναίνεση των εργαζομένων σε τακτικό έλεγχο βιομετρικών στοιχείων και λήψη δειγμάτων… σάλιου και αίματος απαιτεί νέα σύμβαση εργασίας, που αποκαλύπτουν ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση» και το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις καλλυντικών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των δυο σωματείων, εταιρεία στο χώρο καλλυντικών προωθεί τροποποιητική σύμβαση εργασίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους, με όρους που τους υποχρεώνουν να δώσουν «ανέκκλητη συγκατάθεση για διενέργεια ελέγχων επιπέδου αλκοόλ, ναρκωτικών ή και παραισθησιογόνων ουσιών, χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, ψυχολογικών τεστ, κ.α», ενώ εν συνεχεία ο/η εργαζόμενος/η υποχρεούται να δηλώσει ότι «συναινεί στη λήψη δειγμάτων βιομετρικών και βιολογικών στοιχείων προς έλεγχο (αίμα, σίελο) καθόλη τη διάρκεια της σύμβασής του».
Τα δυο συνδικάτα κάνουν λόγο για σύμβαση που συνιστά «μνημείο παράνομης και καταχρηστικής συμπεριφοράς εργοδότη». Όπως καταγγέλλουν, η ίδια σύμβαση περιλαμβάνει επιπροσθέτως όρους απροειδοποίητης και αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης εργασίας εκ μέρους της εταιρείας (την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προειδοποιήσουν τουλάχιστο δύο μήνες πριν), δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης του ωραρίου εργασίας, άδειες αναψυχής ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας και όχι των εργαζομένων, ρήτρα συμψηφισμού στον καταβαλλόμενο μισθό των πάσης φύσεως προβλεπόμενων επιδομάτων σε ΣΣΕ, ανοιχτή ημερομηνία εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών κ.α.
Η σύμβαση αφορά μισθωτούς που εργάζονται ως αισθητικοί σύμβουλοι, δηλαδή παρέχουν συμβουλές επιλογής καλλυντικών προϊόντων, προβολή και πρόταση προς πώληση καλλυντικών προϊόντων κ.α. Η επίμαχη υποχρέωση του εργαζόμενου, που αναφέρεται στο άρθρο 6.8 της σύμβασης, τίθεται «δεδομένης της φύσης των καθηκόντων και του αντικειμένου της εργασίας του εργαζόμενου». Στο πλαίσιο αυτό, ο μισθωτός «έχει την υποχρέωση να συμμετέχει σε τακτικούς ελέγχους ποιότητας, που διενεργεί η Εταιρεία και περαιτέρω να ανέχεται τακτικούς και έκτακτους εσωτερικούς ή μη ελέγχους σχετικά με την ετοιμότητα και ικανότητά του προς εργασία και την ποιοτική παροχή των υπηρεσιών του». Αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου ο μισθωτός υποχρεούται να παρέχει την ανέκκλητη συγκατάθεσή του για τους βιομετρικούς ελέγχους, διαφορετικά υποχρεούται να προσκομίζει στην εταιρεία οποτεδήποτε του ζητηθεί σχετικές ιατρικές εξετάσεις, από τις οποίες θα «δύναται να διαπιστωθεί η ικανότητά του προς εργασία».
Τα δυο συνδικάτα έστειλαν επιστολή σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου, προς την εργοδότρια εταιρεία, καλώντας την να αποσύρει άμεσα την «απαράδεκτη και αντεργατική» – όπως λένε – σύμβαση που προωθεί στους υπαλλήλους της και να εφαρμόσει την από 9.10.2019 κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «Η αντίδρασή μας θα είναι καθολική και σε όλα τα επίπεδα, σε περίπτωση που επιλογή της εργοδοσίας είναι να συνεχίσει με το απαράδεκτο κείμενο τροποποιητικής σύμβασης», προειδοποιούν.
H επιστολή της ΓΣΕΕ
Η αποκάλυψη για την επίμαχη σύμβαση, έρχεται την ίδια στιγμή που οι δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας προειδοποιούν ανοικτά για καταχρηστικές συμπεριφορές εργοδοτών και κάνουν λόγο για:
- έκρηξη της αδήλωτης και ψευδώς δηλωμένης εργασίας,
- κατάχρηση των αναστολών και της τηλεργασίας, αλλά και για
- απολύσεις,
καθώς η οικονομία βγαίνει σταδιακά από την απόλυτη καραντίνα.
Χαρακτηριστική ήταν η επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση η ΓΣΕΕ, ζητώντας την άμεση προώθηση, ψήφιση και εφαρμογή συγκεκριμένων ρυθμίσεων «κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας» όπως αναφέρει. Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στον τουρισμό καταγγέλλει «μπαράζ απολύσεων» σε ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας. Στη μέση της νέας διελκυστίνδας που διαμορφώνει ο κορωνοιός βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι, που αισθάνονται την επισφάλεια να τους χτυπάει την πόρτα…
Σε κάθε περίπτωση, ο Ιούνιος διαμορφώνει νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας, σηματοδοτώντας την έναρξη της δεύτερης φάσης των οικονομικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοιού. Στο περιβάλλον αυτό, η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση του ιδιωτικού τομέα ζητά από το υπουργείο Εργασίας την θεσμοθέτηση 5 ρυθμίσεων «για την αποτροπή νέου πολυμορφικού κύματος εργοδοτικής παραβατικότητας και καταχρηστικών συμπεριφορών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, για την εκδήλωση του οποίου, ωστόσο, εκφράζει την έντονη ανησυχία της. Αναλυτικά ζητάει :
- απαγόρευση απολύσεων από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου,
- αναστολή των ρυθμίσεων για τη μείωση του προστίμου της αδήλωτης εργασίας μαζί με την αύξηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ σε όλη τη χώρα,
- επέκταση της παράτασης της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν λήξει έως το τέλος του χρόνου
- ρητή κατάργηση των μέτρων εργασιακής επισφάλειας και διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με ρητή αναφορά της απαγόρευσης χρήσης τους τόσο στην πλήρη απασχόληση όσο και στη μερική/εκ περιτροπής εργασία και
- ρητή κατάργηση της αναστολής των εργοδοτικών υποχρεώσεων δήλωσης των μεταβολών του χρόνου εργασίας στο σύστημα «Εργάνη» που τέθηκαν σε ισχύ στο πλαίσιο των «έκτακτων» μέτρων αναχαίτισης της διασποράς της πανδημίας
«Αν δεν γίνουν δεκτές οι ρυθμίσεις που προτείνουμε και αν δεν απαγορευτούν οι απολύσεις μέχρι το τέλος του 2020, ώστε να προκύψει μετά μια πρώτη ανάταξη με την εισροή από το 2021 κοινοτικών κονδυλίων από το πακέτο των 32 δις., εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί θα περάσουν το φθινόπωρο στην ανεργία, μετά και την λήξη του προγράμματος Συνεργασία, με δραματικές συνέπειες για τους ίδιους και την οικονομία», δηλώνει ο Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος. Ο ίδιος κάνει λόγο για χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι ενώ μπήκαν σε αναστολή συνέχισαν να απασχολούνται κανονικά την περίοδο της καραντίνας, εκβιαζόμενοι από τους εργοδότες τους, κάτι που συνιστά «αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία». Οργιάζουν επίσης οι καταγγελίες για κατάχρηση του ωραρίου μέσω της τηλεργασίας, καθώς τα όρια πλέον μεταξύ δουλειάς και προσωπικού χρόνου καθίστανται δυσδιάκριτα. «Η εντατικοποίηση της απασχόλησης μέσω της τηλεργασίας έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Εργαζόμενοι καλούνται να εργάζονται συνεχώς ακόμη και μέχρι τα μεσάνυχτα χωρίς επί της ουσίας ωράρια και με αδήλωτες υπερωρίες», συμπληρώνει ο κ. Καραγεωργόπουλος.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο 4690 που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μηχανισμού «Συνεργασία» από 15 Ιουνίου υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται επίσης να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό. Δεδομένου ότι ο εργοδότης μπορεί να θέτει στο πρόγραμμα είτε μέρος είτε το σύνολο των εργαζομένων του, ανάλογα με τις λειτουργικές του ανάγκες, προκύπτει ότι οι μισθωτοί που τυχόν δεν ενταχθούν στο σχήμα δεν προστατεύονται από απολύσεις, εκτός κι αν τελούν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους ή προστατεύονται από τις ρήτρες της παράτασης αναστολών του Μαίου ή από τις ρήτρες των πρώτων αναστολών της περιόδου Μαρτίου – Απριλίου. Επίσης, στις υπάρχουσες διατάξεις δεν προβλέπεται προστασία για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά τις 15 Οκτωβρίου.
Από την άλλη, ωστόσο, με πρόσφατη υπουργική απόφαση ξεκαθαρίζεται πως η δυνατότητα του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εκ των υστέρων παρατείνεται μέχρι 15 Ιουνίου. Από 16 Ιουνίου επανέρχεται η υποχρέωση της καταχώρισης εκ των προτέρων κάθε τροποποίησης του ωραρίου καθώς και της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης. Αντίθετα μέχρι 30 Ιουνίου παρατείνεται η δυνατότητα του εργοδότη να ορίζει μονομερώς σύστημα εξ' αποστάσεως εργασίας για τον μισθωτό.
Οργιάζει η σύγχυση των εργαζομένων
Στην επιστολή της η ΓΣΕΕ αναφέρεται σε στοιχεία που έχει από όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τα οποία «οργιάζει σε όλη τη χώρα η παραπληροφόρηση και η οικονομική εκμετάλλευση της σύγχυσης των εργαζομένων ως προς το τι ισχύει». Η Συνομοσπονδία ζητάει το άμεσο ξεκαθάρισμα του θεσμικού πλαισίου από σειρά ρυθμίσεων που επιτρέπουν την εργοδοτική επιβολή όρων εργασίας και τη σαφή ενημέρωση για το τι ισχύει. «Η οικονομία δεν πρόκειται ποτέ να αναταχθεί χωρίς να συνοδεύεται από την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, που απαιτεί την αποφασιστική αντιμετώπιση της εργασιακής εκμετάλλευσης και της κατάχρησης της ανάγκης για εργασία», αναφέρει η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση του ιδιωτικού τομέα.
Απολύσεις στα ξενοδοχεία
Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στον Τουρισμό καταγγέλλει απολύσεις σε ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας, που επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου μετά την άρση της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας με κρατική εντολή. Καταγγέλλει μάλιστα δυο συγκεκριμένα παραδείγματα ξενοδοχείων στην Αττική, από τα οποία το μεν πρώτο απέλυσε χθες τους 10 από τους 20 υπαλλήλους του, ενώ το δεύτερο απέλυσε – σύμφωνα πάντα με την Ομοσπονδία – το σύνολο του προσωπικού. Σύμφωνα και με πρόσφατη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν το Μάιο μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, εφόσον δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης και συνεπώς προβούν σε οριστική ανάκληση της αναστολής του συνόλου των εργαζομένων τους, εμπίπτουν στις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και μπορούν να προβούν σε απολύσεις. «Ζητάμε από το υπουργείο Εργασίας να βάλει φρένο σ' αυτή την τακτική. Η Ομοσπονδία μας μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία μας σε όλη την Ελλάδα δεν θα αφήσει κανέναν συνάδελφο μόνο του», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον τουρισμό - επισιτισμό, Γιώργος Χότζογλου.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr