Θεσσαλονίκη: 1 στους 10 επιχειρηματίες εστίασης έκανε αίτηση για περισσότερο χώρο
Η υποτονική κίνηση στα καταστήματα έκανε συγκρατημένους τους επιχειρηματίες - Μόλις 250 από τους συνολικά 2.000 έκαναν την αίτηση στον δήμο Θεσσαλονίκης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πολύ μικρό είναι το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών στον χώρο της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη να νοικιάσουν από τον δήμο περισσότερο κοινόχρηστο χώρο, προκειμένου να αναπτύξουν μεγαλύτερο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων κι έτσι να μπορούν να δεχθούν και περισσότερους πελάτες στην εποχή του κορονοϊού, όντες σύννομοι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Όπως ανάφερε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, μέχρι στιγμής μόλις ένας στους δέκα επιχειρηματίες έχει καταθέσει αίτηση για περισσότερο κοινόχρηστο χώρο, δηλαδή περίπου 250 από τους συνολικά 2.000 που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, κατά τον κ. Κούπκα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών κατέθεσε αίτηση από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου και μετά, αφού ήταν υπερβολικά υποτονικό το ενδιαφέρον την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε τη Δευτέρα 25 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου.
«Ακόμα δεν παρατηρείται έντονη κίνηση πελατών στα καταστήματα, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές, οι φοιτητές λείπουν αφού τα πανεπιστήμια είναι κλειστά, ενώ πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ένα ασφαλές μέσο μαζικής μεταφοράς για τον κορονοϊό. Μέσα στα λεωφορεία ο κόσμος κάθεται πυκνά, ενώ τα δρομολόγια είναι αραιά. Μάλιστα, υπάρχουν και οι επιχειρηματίες που δεν διαθέτουν σήμερα περισσότερα τραπεζοκαθίσματα και πρέπει να παραγγείλουν, για να τα τοποθετήσουν σε περισσότερο χώρο Πιστεύω ότι το ενδιαφέρον θα αυξηθεί. Άλλωστε, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία είναι ανοιχτή», αναφέρει στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στα φαινόμενα συγχρωτισμού πελατών ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, που παρατηρήθηκαν κυρίως το περασμένο Σαββατοκύριακο σε καφέ – μπαρ της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι υπάρχει μία χαλάρωση του κόσμου απέναντι στον κορονοϊό, η οποία παρατηρείται και στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.
«Οι έλεγχοί μας συνεχίζονται κανονικά και σε πρώτη προτεραιότητα βάζουμε την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Εστιαζόμαστε σε αυτό το ζήτημα περισσότερο και από την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου. Βρισκόμαστε 100% σε υγειονομική επιφυλακή», τονίζει ο κ. Κούπκας.
Οι επιχειρηματίες
Ως απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη χαρακτηρίζει το πολύ χαμηλό ενδιαφέρον των επιχειρηματιών του χώρου της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης για μίσθωση περισσότερου κοινόχρηστου χώρου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας, σημειώνοντας ότι είναι πολύ χαμηλή η προσέλευση των πελατών.
«Και πάλι μεγάλο είναι αυτό το 10% που κατέθεσε την αίτηση, αφού τα μαγαζιά μας δεν έχουν κίνηση. Τι να τον κάνουμε τον περισσότερο χώρο; Να βλέπουμε άδεια τραπέζια ή τζάμπα να τα βγάζουμε έξω το πρωί και να τα βάζουμε μέσα το βράδυ; Άλλωστε, πλέον ο κόσμος φεύγει προς Χαλκιδική, αρκετοί είναι φοβισμένοι, αφού δεν ξέρουν ποιος κάθεται δίπλα τους και πολλοί δεν έχουν λεφτά», τονίζει ο κ. Φιλοκώστας.
Σε ό,τι αφορά την όποια παραβατικότητα παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες αναφορικά με τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο ίδιος υποστήριξε ότι «είμαστε εναντίον της παραβατικότητας και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Θέλουμε να γίνονται έλεγχοι. Δεν μπορούν πέντε – δέκα να αμαυρώνουν ολόκληρο τον κλάδο».
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr