Ανάκαμψη με πράσινα και ψηφιακά «όπλα» - Η τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί έργα ΑΠΕ
Η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και η δέσµευση της Τράπεζας Πειραιώς στην υποστήριξη της βιώσιµης ανάπτυξης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Η προστασία της βιοποικιλότητας είναι ο µόνος τρόπος για να διατηρηθεί η ποιότητα της ζωής του ανθρώπου και αποτελεί κλειδί για την πρόληψη της εµφάνισης και της διάδοσης µελλοντικών επιδηµιών. Η κλιµατική κρίση είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την κρίση στη βιοποικιλότητα». Τη θέση αυτή, που ουσιαστικά αποτελεί ένα κορυφαίας πλέον σπουδαιότητας νέο πλαίσιο πολιτικής, διατύπωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηµοσιοποιώντας στις 20 Μαΐου τη «Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Βιοποικιλότητα», µε ορίζοντα το 2030. Η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα θα αποτελεί κεντρικό στοιχείο του Σχεδίου Ανάκαµψης της ΕΕ, καθώς και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συµφωνίας (EU Green Deal). Είναι πλέον σαφές ότι η πανδηµία, η κλιµατική αλλαγή και η ανάπτυξη είναι ζητήµατα άµεσα συνδεδεµένα.
Για την ΕΕ η πανδηµία όχι µόνο δεν ανατρέπει τις µεγάλες στρατηγικές που επεξεργάζεται για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονοµίας, αλλά αντίθετα τις επιταχύνει και τις εµβαθύνει ταυτόχρονα µε την ενίσχυση της βούλησης για επαρκή χρηµατοδότηση του «πράσινου» µετασχηµατισµού των οικονοµιών των κρατών-µελών. Το Σχέδιο της Ανάκαµψης (Comprehensive Recovery Plan) της οικονοµίας περιλαµβάνει την «πράσινη» και «ψηφιακή» διάσταση. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συµφωνία (Green Deal), ύψους 1 τρισ. ευρώ, αποσκοπεί στο να έχουν µηδενιστεί έως το 2050 οι εκποµπές αερίων θερµοκηπίου και η οικονοµική ανάπτυξη να έχει αποσυνδεθεί από τη χρήση των φυσικών πόρων. Αποσκοπεί, επίσης, στην προστασία, τη διατήρηση και την ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της ΕΕ, καθώς και στην προστασία της υγείας και της ευηµερίας των πολιτών από κινδύνους και επιπτώσεις που σχετίζονται µε το περιβάλλον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι µεταξύ των άλλων κατευθύνσεων που περιλαµβάνονται στη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα προβλέπεται ότι η ΕΕ θα διαθέτει τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ τον χρόνο για τη βιοποικιλότητα, ενώ και ένα σηµαντικό ποσοστό από το 25% του προϋπολογισµού της ΕΕ, που υποστηρίζει τη δράση για το κλίµα, θα επενδύεται και στη φύση.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Ταµείο Ανάκαµψης της οικονοµίας µετά την κρίση του κορονοϊού, ύψους 750 δισ. ευρώ, θα δεσµεύει το 25% των κονδυλίων για επενδύσεις στην αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής. Τα δάνεια και οι επιχορηγήσεις που θα δοθούν στα κράτη-µέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο του Ταµείου Ανάκαµψης, θα πρέπει να υποστηρίζουν «επενδύσεις και µεταρρυθµίσεις» και να έχουν σαφή «πράσινα» κριτήρια. Για τον λόγο αυτόν προβλέπεται στενή πολιτική εποπτεία στο πώς τα κονδύλια αυτά θα χρησιµοποιηθούν.
Πρωτοπόρος
Είναι προφανές ότι ο ρόλος του τραπεζικού συστήµατος σε κάθε χώρα θα είναι κρίσιµος, καθώς οι σηµαντικοί αυτοί πόροι, απόλυτα συνδεδεµένοι µε τον αναγκαίο µετασχηµατισµό της οικονοµίας και την αναπτυξιακή στρατηγική, διοχετεύονται στην οικονοµία µέσω των τραπεζών. Η Τράπεζα Πειραιώς, στρατηγικά δεσµευµένη στην υποστήριξη της βιώσιµης ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας, έχει αναλάβει συγκεκριµένες δεσµεύσεις, συµµετέχοντας ενεργά από την αρχή στις πιο σηµαντικές διεθνείς θεσµικές πρωτοβουλίες που παράγουν τέτοιες πολιτικές και συντονίζουν την παγκόσµια προσπάθεια για τη βιώσιµη ανάπτυξη. Η Πειραιώς είναι η µόνη ελληνική τράπεζα που συµµετείχε στη διαµόρφωση των έξι παγκόσµιων Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής, µαζί µε άλλες 29 τράπεζες από όλο τον κόσµο, µέλη της Χρηµατοοικονοµικής Πρωτοβουλίας των Ηνωµένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP FI). Σύµφωνα µε το UNEP FI, µεταξύ των κατευθύνσεων που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι τράπεζες είναι η διευρυµένη υποστήριξη των «πράσινων» χρηµατοδοτήσεων ως κλειδί για την ανάπτυξη, µε στόχο την αύξηση των «πράσινων» επενδύσεων, της «πράσινης» επιχειρηµατικότητας και τον µετασχηµατισµό των οικονοµιών µε βάση τους µεγάλους παγκόσµιους στόχους που έχουν τεθεί για την κλιµατική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα έχει δεσµευθεί σε µια συνεκτική στρατηγική για την κλιµατική αλλαγή, η οποία περιλαµβάνει τους εξής άξονες:
- τη σταδιακή µείωση του αποτυπώµατος άνθρακα του Οµίλου,
- τη στήριξη επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, καθώς και σε έργα εξοικονόµησης ενέργειας,
- την αξιολόγηση του κινδύνου που προκύπτει από την κλιµατική αλλαγή για τις ελληνικές επιχειρήσεις,
- την εύρεση λύσεων για την προσαρµογή των επιχειρήσεων στο νέο κλιµατικό περιβάλλον.
Αντίστοιχα προσαρµόζει την επιχειρησιακή της πολιτική, υποστηρίζοντας µε τεχνογνωσία, χρηµατοδότηση και συµβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηµατικούς τοµείς και επενδύσεις που συνάδουν µε τις κατευθύνσεις της βιώσιµης ανάπτυξης. Κατά συνέπεια, διαθέτει όλες τις δυνατότητες για την αξιοποίηση των τεράστιων ευρωπαϊκών πόρων που θα υποστηρίξουν τον «πράσινο» µετασχηµατισµό της ελληνικής οικονοµίας που σήµερα αναδεικνύεται ως η µόνη βιώσιµη αναπτυξιακή προοπτική.
Διασύνδεση βιοποικιλότητας και επιχειρηματικότητας
Η Τράπεζα Πειραιώς µέσω της εξειδικευµένης µονάδας Sustainability Unit συµµετέχει ενεργά εδώ και τρία χρόνια στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EU Business @ Biodiversity Platform, όπου συζητούνται στρατηγικές για τη διασύνδεση βιοποικιλότητας και επιχειρηµατικότητας, ενώ στο πλαίσιο των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής συµµετέχει σε working group του UNEP FI για τη βιοποικιλότητα. Με τον τρόπο αυτόν η Τράπεζα αποκτά εµπειρία και πρωτοπορεί σε θέµατα βιοποικιλότητας, όπως ακριβώς έχει κάνει και σε θέµατα κλιµατικής αλλαγής
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr