Μεγάλοι όμιλοι θωρακίζονται για νέο κύμα Covid-19
Τα διοικητικά επιτελεία βρίσκονται «επί ποδός… πολέμου» και παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Δραστικά μέτρα για να θωρακίσουν τις εργασίες τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας επιστρατεύουν μεγάλοι όμιλοι της χώρας, εστιάζοντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην ενίσχυση της ρευστότητας τους ενώ συστήνουν ειδικές ομάδες (task force) για να βρουν τρόπους τόνωσης των πωλήσεων μέσα από διαφορετικά κανάλια και αγορές. Τα διοικητικά επιτελεία βρίσκονται «επί ποδός… πολέμου» και παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, η κατάσταση ένα σχεδόν μήνα μετά την άρση των περιορισμών παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού σε ένα περιβάλλον χαμηλής ζήτησης και με τον χρονικό ορίζοντα ανάκαμψης στα προ Covid-19 να παραμένει αβέβαιος. Είναι ενδεικτικό πως μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα της Endeavor Greece πιστεύει ότι θα επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα από τα μέσα του 2021 και έπειτα. Αυτό ωστόσο που τρομάζει περισσότερο απ’ όλα την αγορά είναι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γενικευμένου «lockdown», σε περίπτωση νέας έξαρσης του κορονοϊού. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως λένε, θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα καθώς ελάχιστες εταιρείες διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για να αντέξουν ξανά ένα τέτοιο σοκ.
Μυτιληναίος
«Ήφαιστος» και συνολική ρευστότητα 1,5 δισ.
Αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πιθανής απειλής από τον Covid-19, πολύ πριν την εξέλιξή του σε πανδημία έλαβε ο όμιλος Μυτιληναίος, με επίκεντρο την ασφάλεια των εργαζομένων και την αδιάλειπτη λειτουργία της εταιρείας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην διασφάλιση της ανταγωνιστικότητά της και στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητά της, αφού όλες οι εγκαταστάσεις της είναι σε πλήρη λειτουργία ενώ επεξεργάζεται περαιτέρω δράσεις για την βελτιστοποίηση του κόστους, πέρα από το πρόγραμμα «Ήφαιστος», μέσω του οποίου εξοικονομεί περίπου 35 εκατ. ευρώ. Τη ίδια στιγμή, εν αναμονή των επιπτώσεων της πανδημίας, έθεσε σε διαδικασία επαναξιολόγησης το 30% του επενδυτικού προγράμματός της (το 70% υλοποιείται κανονικά). Όλα αυτές οι δράσεις για την ενίσχυσης της κερδοφορίας και των ταμειακών ροών όπως ξεκαθαρίζει η εταιρεία, η οποία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες βιομηχανίες της χώρας είναι συμπληρωματικές του ιδιαίτερα ισχυρού πιστωτικού της προφίλ. Να σημειωθεί πως η Μυτιληναίος διαθέτει συνολική ρευστότητα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.
Τιτάν
Μείωση δαπανών και βελτίωση ταμειακών ροών
Σε δυο «μέτωπα» ξεδιπλώνονται οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο όμιλος Τιτάν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού: μείωση δαπανών και βελτίωση ταμειακών ροών. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης και έχει ενισχύσει τη ρευστότητά της κατά 400 εκατ. ευρώ, συνδυάζοντας ταμειακά διαθέσιμα και δεσμευμένες τραπεζικές γραμμές χρηματοδότησης. «Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, ξέρουμε πως η κρίση που έχει προκληθεί στην παγκόσμια αγορά θα μας επηρεάσει και το μέγεθος της επίδρασης εξαρτάται από ένα συνδυασμό παραγόντων σε κάθε περιοχή και κάθε χώρα», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος της Τιτάν. Η μεγαλύτερη ελληνική τσιμεντοβιομηχανία με ισχυρή παρουσία σε πολλές χώρες του εξωτερικού φιλοδοξεί να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη την επόμενη, όταν θα τελειώσει η λαίλαπα της πανδημίας. «Δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα τελειώσει αυτή η κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός ,ούτε πώς θα μοιάζει ο κόσμος την επόμενη μέρα, αλλά θέλουμε εκείνη τη μέρα να φύγουμε με φόρα μπροστά», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλεξόπουλος, ο οποίος σύντομα θα αναλάβει και τα ηνία του ΣΕΒ.
Attica Group
Αναδιάταξη στόλου και εκ περιτροπής εργασία
Έχοντας να αντιμετωπίσει την κατακόρυφη μείωση του μεταφορικού έργου για σχεδόν τρεις μήνες, ο ακτοπλοϊκός όμιλος Attica (Blue Star Ferries, Super-Fast Ferries και Hellenic Seaways) αναγκάστηκε να προχωρήσει σε δυναμικές κινήσεις για να περιορίσει τις απώλειες στο ελάχιστο δυνατό, οι οποίες μόνο τον Απρίλιο ξεπέρασαν τα 18 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο στόλο πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο (31) περιόρισε τα δρομολόγια και αναδιάταξε τον στόλο ενώ έθεσε μεγάλο αριθμό πλοίων σε καθεστώς παύσης δρομολογίων. Επιπρόσθετα, υιοθέτησε την εκ περιτροπής εργασίας για όλους τους εργαζόμενους ξηράς και ειδικότερα μία εβδομάδα εκτός εργασίας κάθε τέσσερις ημερολογιακές εβδομάδες, αποφάσισε την προσωρινή αναβολή αναπτυξιακών σχεδίων μέχρι να αποσαφηνισθεί το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας ενώ βρίσκεται και σε συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες για να μεταφερθούν πληρωμές κεφαλαίων δανείων σε μελλοντικό χρόνο καθώς επίσης εξετάζει την άντληση επιπλέον πιστωτικών ορίων.
Ανδρομέδα Ιχθυοκαλλιέργειες
Task Force για εντοπισμό νέων αγορών
Στη σύσταση ειδικής ομάδας (task force), με αντικείμενο την αναζήτηση τρόπων διοχέτευσης της παραγωγής προχώρησε ο όμιλος της Andromeda Seafood που ετοιμάζεται να βάλει κάτω από την ομπρέλα του τις εταιρείες Σελόντα και Νηρέα, σχηματίζοντας «ένα καινούριο εθνικό πρωταθλητή» στις ιχθυοκαλλιέργειες. Παρά την τεράστια αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία στα logistics, οι διοικούντες τον όμιλο κατάφεραν να κρατήσουν όρθια τα δίκτυα διανομής, τροφοδοτώντας τους πελάτες τους χωρίς προβλήματα. «Παρ’ ότι μέσα μια νύχτα χάσαμε το 50% των πωλήσεών μας, καταφέραμε να μετριάσουμε τις απώλειες προωθώντας περισσότερες ποσότητες στα σούπερ μάρκετ και διατηρώντας ανοιχτά τα κανάλια διανομής σε όλες τις αγορές. Έτσι, τον Απρίλιο είχαμε κάμψη 35% με 40% και τον Μάιο 20%», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Andromeda Seafood, Alex Myers στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης. Το ερώτημα που απασχολεί τους διοικούντες την εταιρεία και συνολικά τον κλάδο είναι πως θα κινηθούν οι πωλήσεις τους επόμενους μήνες. Παρ’ ότι, επεξεργάζονται διάφορα σενάρια το πιθανότερο είναι η μείωση να κυμανθεί στα επίπεδα του -20% με δεδομένο βέβαια πως δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο lockdown το φθινόπωρο.
Everest – Goody’s
Επαφές με τράπεζες και προμηθευτές
Ανάχωμα στις επιπτώσεις του κορονοϊού μέσα από πλέγμα μέτρων επιχειρεί να στήσει και οι εταιρείες εστίασης Goody’s – Everest του ομίλου Vivartia. Mε τη συρρίκνωση των πωλήσεων να αγγίζει ακόμη και το 70% στη διάρκεια της καραντίνας, οι διοικούντες τον όμιλο με το ευρύ αποτύπωμα στην ελληνική και διεθνή αγορά με περισσότερα από 560 σημεία και περισσότερους από 300.000 πελάτες σε καθημερινή βάση αποφάσισαν μεταξύ άλλων να ξεκινήσουν συζητήσεις με τις τράπεζες για την εξυπηρέτηση του δανειακού χρέους αλλά και το άνοιγμα νέων δανειακών γραμμών, άρχισαν και διαπραγματεύσεις με προμηθευτές και εκμισθωτές για τη ρύθμιση των υποχρεώσεών τους ενώ επανασχεδίασαν το επενδυτικό πλάνο του 2020. Η διοίκηση δηλώνει πως παραμένει σε επαγρύπνηση και προσαρμόζει τη λειτουργία τη, ξεκινώντας από την εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι και το τελικό στάδιο εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Ενδεικτικά αναφέρει την ενίσχυση της υπηρεσίας delivery, την περαιτέρω ανάπτυξη του e-ordering, καθώς και την συμμετοχή σε διαγωνισμούς μαζικής σίτισης (σχολικά γεύματα, ευπαθείς ομάδες κ.λπ.).
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr