Ηπειρος: Ζωντανό το project του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου «Poseidon»
Μετά από ένα μεγάλο διάστημα, το έργο βγήκε από το «ψυγείο» κι άρχισαν οι πρόδρομες εργασίες για την υλοποίησή του – Ξεκίνησε η κτηματολογική μελέτη στην περιοχή της Ηπείρου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στην ατζέντα των ενεργειακών έργων της χώρας μπαίνει ξανά δυναμικά το project του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου Poseidon. Ο αγωγός που θα έχει μήκος 763 χιλιόμετρα θα ξεκινά από τον Εβρο και θα καταλήγει στο Φλωροβούνιο Θεσπρωτία, απ΄ όπου στη συνέχεια με υποβρύχιο αγωγό θα φτάνει μέχρι την Ιταλία. Επρόκειτο για τον πρώτο αγωγό που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει φυσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, αλλά στη συνέχεια ήρθε σε δεύτερη μοίρα και προωθήθηκε ο αγωγός TAP.
Οι ανάγκες της αγοράς όμως που στρέφεται όλο και περισσότερο στο φυσικό αέριο έφεραν ξανά στο προσκήνιο τον αγωγό Poseidon που ανέλαβε να υλοποιήσει η κοινοπραξία ΔΕΠΑ - Edison. Πριν ένα χρόνο το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Το διάστημα αυτό ξεκίνησε και η κτηματολογική μελέτη του αγωγού στην περιοχή της Ηπείρου όπου διέρχεται από τους δήμους. Μετσόβου, Ζαγορίου, Ιωαννίνων, Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Σουλίου και Ηγουμενίτσας. Στο πλαίσιο της Κτηματολογικής Μελέτης που είναι σε εξέλιξη, οι θιγόμενοι από την διέλευση του αγωγού ιδιοκτήτες των κοινοτήτων Κοσμηράς, Αμπελιάς, Κουτσελιού, Μουζακαίων, Πετροβουνίου, Δαφνούλας, Δροσοχωρίου, Κράψης, Βασιλικής και Μάζιας θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν από τις 6 ως τις 12 Ιουλίου για τα κτηματολογικά διαγράμματα από εκπροσώπους της εταιρείας.
Ο αγωγός φυσικού αερίου IGI Poseidon θα ξεκινά από τους Κήπους του Έβρου και θα καταλήγει στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας. Το χερσαίο τμήμα είναι μήκους 763 χλμ., ενώ στη συνέχεια θα διασυνδέεται με το υποθαλάσσιο σκέλος μήκους 216 χλμ. Ελλάδας – Ιταλίας το οποίο θα καταλήγει στο Οτράντο της Ιταλίας. Για το υποθαλάσσιο κομμάτι του αγωγού, η εταιρία ολοκλήρωσε με επιτυχία όλες τις τεχνικές μελέτες και δραστηριότητες (Μελέτη Εφαρμογής – Front-end-Engineering-Design και Λεπτομερή Υποθαλάσσια Έρευνα – Detailed Marine Survey) και έχει λάβει το σύνολο των αδειών κατασκευής στην Ιταλία και την Απόφαση Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στην Ελλάδα.
Με απόφασή του που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο το υπουργείο Ενέργειας όρισε και την εγκατάσταση και διαδρομή του χερσαίου τμήματος μήκους 8,2 χλμ. του ελληνικού τμήματος του Poseidon από τις εγκαταστάσεις Μέτρησης και Συμπίεσης στη θέση «Φλωροβούνι» της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας μέχρι το σημείο προσαιγιάλωσης της θαλάσσιας όδευσης στη θέση «Ομπρέλα 2» της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου.
Το χερσαίο τμήμα του IGI Poseidon θα διασχίζει πέντε Περιφέρειες της χώρας (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Ήπειρο) και 33 δήμους. Παράλληλα ο χερσαίος αγωγός θα μπορεί να διασυνδεθεί με τον IGB και το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου στην Κομοτηνή αλλά και με τον αγωγό EastMed.
Τα πρώτα σχέδια του IGI Poseidon προέβλεπαν πως ο αγωγός θα ξεκινούσε από την Κομοτηνή. Το κομμάτι αυτό άλλαξε και ο αγωγός τελικά θα έχει αφετηρία τους Κήπους του Έβρου. Η ικανότητα μεταφοράς του ήταν σε πρώτη φάση στα 8 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και σε δεύτερη φάση στα 12 δισ. κ.μ. Πλέον στο πρώτο στάδιο έχει προβλεφθεί η μεταφορά 15 δισ. κ.μ. με σκοπό να αυξηθεί σε δεύτερο στάδιο στα 20 δισ. κ.μ.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr