Συμπαρασύρει part - timers και επιδόματα η αύξηση του κατώτατου μισθού
Τουλάχιστον 200.000 άτομα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Έθνους, εργάζονται µε µερική απασχόληση και εισπράττουν µισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μέσα στις πρώτες 15 ημέρες του 2019 θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής, θα δώσει οικονομικές ανάσες στους εργαζομένους όλων των βαθμίδων. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα, εκτός από τον βασικό μισθό θα αυξηθούν και μια σειρά επιδομάτων αλλά και οι αμοιβές που λαμβάνουν οι απασχολούμενοι μερικής απασχόλησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 400.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2019 αυξήσεις στους μισθούς τους (της τάξεως των 50 ευρώ), οι 200.000 εξ αυτών αµείβονται µε µισθούς 500 έως 600 ευρώ ενώ οι άλλοι 200.000 υπολογίζεται πως εργάζονται µε µερική απασχόληση και εισπράττουν µισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο μισθός και αυτών των 200.000 εργαζομένων μερικής απασχόλησης.
Ακόμη, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συµπαρασύρει και το επίδοµα ανεργίας του ΟΑΕ∆, καθώς και µια σειρά από άλλα επιδόµατα και βοηθήµατα του Οργανισµού. Επίσης, αναµένεται να συµπαρασύρει και τον µέσο µισθό, µε θετικό αντίκτυπο στη µείωση της µισθολογικής ανισότητας και στα ποσοστά φτώχειας. Ο κατώτατος µισθός λειτουργεί ως ελάχιστο «κατώφλι» για τις µηνιαίες αποδοχές των µισθωτών αλλά και τα ηµεροµίσθια των εργατών στον ιδιωτικό τοµέα. Υπενθυµίζεται πως επί του ποσού του µισθού υπολογίζονται ποσοστιαία τα «παγωµένα» επιδόµατα προϋπηρεσίας, όπως επίσης και το επίδοµα γάµου 10% λόγω υπαγωγής στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβασης Εργασίας.
Με ρήτρα του 2012 έχει ανασταλεί η προσαύξηση του µισθού για προϋπηρεσία που συµπληρώνεται µετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012, έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Όσοι ωστόσο είχαν έως το 2012 συµπληρώσει πάνω από µία τριετία προϋπηρεσίας δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω. Με αντίστοιχο τρόπο το κατώτατο ηµεροµίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας έως τον Φεβρουάριο του 2012 και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.Το
Το πόρισμα
Τα επόµενα 24ωρα πρέπει να παραδοθεί στο υπουργείο Εργασίας το Σχέδιο Πορίσµατος ∆ιαβούλευσης σχετικά µε τις δυνατότητες προσαρµογής του βασικού µισθού, το οποίο πάντως δεν είναι δεσµευτικό. Υπενθυµίζεται πως η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέµβριο. Τη σύνταξη του τελικού πορίσµατος, το οποίο εµπεριέχει τεκµηρίωση ως προς την κατάσταση της οικονοµίας και της αγοράς εργασίας, έχει αναλάβει “µελής «επιτροπή σοφών», η οποία θα εισηγηθεί ποσοστιαίο εύρος αναπροσαρµογής.
Ακολούθως η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, θα εισηγηθεί τον νέο βασικό µισθό στο Υπουργικό Συµβούλιο το δεύτερο 15νθήµερο του Ιανουαρίου. Η απότοµη αύξηση του µισθολογικού κόστους για τους νέους εργαζόµενους αναµένεται να µετριαστεί από το µέτρο της επιδότησης των εισφορών που ξεκινά από το 2019 και προβλέπει επιδότηση 50% των εργοδοτικών εισφορών κύριας σύνταξης (6,66%) για τους νέους έως 24 ετών.
Στην Πορτογαλία, πάντως, το µοντέλο της οποίας αντιγράφει εν πολλοίς η Ελλάδα, η κατάργηση του υποκατώτατου µισθού οδήγησε σε µια αύξηση της τάξεως του 50% για το διαθέσιµο εισόδηµα των νέων και παρ’ όλα αυτά δεν µετρήθηκε αντίστοιχου εύρους ή έστω ισχνότερη αύξηση των απολύσεων - παραιτήσεων των νέων από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τοµέα.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr