Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου - Ποιοι οι άξονές του
Επιχειρείται να έρθουν «μπροστά» και να συζητηθούν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, με στόχο η επεξεργασία τους και οι αποφάσεις να έχουν εκδοθεί στα τέλη του 2021🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Στη δημόσια διαβούλευση «ανεβάζει» το υπουργείο Δικαιοσύνης τις διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σε μία προσπάθεια «ξεκαθαρίσματος» εκείνων που μπορούν να ρυθμίσουν τις δανειακές τους οφειλές για να διασώσουν την πρώτη τους κατοικία. Το σχετικό νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και λοιπές διατάξεις».
Με το σχέδιο νόμου επιχειρείται να έρθουν «μπροστά» και να συζητηθούν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, με στόχο η επεξεργασία τους και οι αποφάσεις να έχουν εκδοθεί στα τέλη του 2021.
Συγκεκριμένα, με τις νέες ρυθμίσεις αναμένεται να επαναπροσδιοριστούν συνολικά 37.000 υποθέσεις από τις συνολικά 80.000 εκκρεμείς υποθέσεις, δεδομένου ότι μόνο αυτές έχουν δικάσιμο για μετά το 2021. Όλα τα έγγραφα θα συγκεντρώνονται σε μία πλατφόρμα και θα σχηματίζεται ένας φάκελος, τον οποίο θα μελετά ο δικαστής, χωρίς να χρειάζεται διεξαγωγή συζήτησης, παρά μόνο εάν το κρίνει ο δικαστής για διευκρινήσεις.
Αναλυτικότερα, οι παρεμβάσεις που επιχειρούνται με το νέο σχέδιο νόμου, κινούνται στους παρακάτω βασικούς άξονες:
1. Εκκαθάριση των πινακίων μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερόμενους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης.
2. Καθιέρωση της υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και εξοικονόμηση δαπανών, με δυνατότητα ηλεκτρονικής διενέργειας των κοινοποιήσεων, που αφορούν στην επίσπευση της διαδικασίας, και λοιπών διαδικαστικών πράξεων.
3. Εφαρμογή του δικονομικού προτύπου της νέας τακτικής διαδικασίας του ν. 4335/2015 με την κάμψη της υποχρεωτικής προφορικότητας και την καθιέρωση της κατ’ εξαίρεση διαδικασίας εμμάρτυρης απόδειξης.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τις νέες ρυθμίσεις σκοπός είναι να αποδοθεί οριστικά το καθεστώς προστασίας στους αδύναμους δανειολήπτες που η εκδίκαση των υποθέσεων τους έχει προσδιοριστεί ως και το 2032 και να οριστικοποιηθεί το προσωρινό δίχτυ προστασίας που παρέχει ο νόμος 3869/2010 σε όλους όσους το δικαιούνται. Αφετέρου, στόχος των ρυθμίσεων είναι να αρθεί το καθεστώς της οιoνεί προστασίας των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι έσπευσαν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη προκειμένου να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προσβλέποντας σε μια μακρινή δικάσιμο που εκτείνεται χρονικά ως το μακρινό 2032.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr