Κορονοϊός: Τι ισχύει με τους εργαζόμενους σε καραντίνα και τις απλήρωτες υπερωρίες
Τις μισές εργάσιμες ώρες θα πρέπει να αναπληρώνει ο εργαζόμενος. Με υπερεργασία μιας ώρας ημερησίως εκτός ωραρίου η αναπλήρωση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σε «ρετούς» της διάταξης για την αναπλήρωση των εργάσιμων ωρών της προληπτικής καραντίνας με απλήρωτη υπερεργασία και υπερωριακή απασχόληση προχωρά η κυβέρνηση, πριν την κατάθεση του μίνι – εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διάταξη αναμένεται να προβλέπει πως ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα υποχρεούται να αναπληρώνει μετά την επιστροφή στην εργασία του τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες έμεινε σε καραντίνα, με υπερεργασία μιας ώρας ανά ημέρα εκτός του συμβατικού του ωραρίου κι εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία.
Η νέα διάταξη αναμένεται να προβλέπει ακόμη ότι η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν κατά την διάρκεια της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών, η οποία θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται κανονικά, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2020, ημερομηνία που είτε τεθεί ως όριο στην αρχική διάταξη για την περάτωση της αναπλήρωσης των χαμένων ωρών.
Η αρχική διάταξη
Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, η αρχική διάταξη προέβλεπε πως οι εργαζόμενοι θα ήταν υποχρεωμένοι να αναπληρώνουν με υπερεργασία ή υπερωρία έως τριών ωρών ημερησίως τον χρόνο της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών, εντός 4μήνου μετά την καραντίνα και έως το τέλος του 2020 (31/12/2020), εφόσον δεν είναι εφικτή η τηλεργασία.
Η διάταξη προέβλεπε πως ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορονοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη, αλλά όταν επιστρέφει θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας. Η αναπλήρωση θα γίνονταν με απασχόληση πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου και έως 3 ώρες ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, εντός 4 μηνών από τη λήξη της καραντίνας του εργαζόμενου και όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020, μέχρι της συμπλήρωσης του συνόλου των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες που παρέμεινε ο μισθωτός κατ’ οίκον.
Η αναπλήρωση θα γίνονταν πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού, χωρίς αμοιβή υπερεργασίας ή υπερωρίας και μέχρι να αναπληρωθεί ο χρόνος της καραντίνας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας.
Πλέον με τις νέες βελτιώσεις, ο εργαζόμενος προβλέπεται να αναπληρώνει τις μισές ώρες που χάθηκαν κατά την διάρκεια της καραντίνας.
Στο μεταξύ, το αρχικό σχέδιο της κυοφορούμενης διάταξης είχε προκαλέσει αντιδράσεις. «Για πρώτη φορά στη χώρα μας, προβλέπεται μια τέτοια άδεια, ομολογουμένως με καθυστέρηση στην έκτακτη συγκυρία του Covid-19. Μέχρι σήμερα, η πρακτική ήταν ο περιστασιακός χειρισμός εκ μέρους του ΕΟΔΥ στην αντιμετώπιση του θέματος. Από περιστατικά που μου αναφέρθηκαν, προέκυψε η εκ μέρους του ΕΟΔΥ χορήγηση άδειας ασθενείας. Αυτό με καθυστέρηση. Ξαφνικά, η περιστασιακή αυτή πρακτική του ΕΟΔΥ καταργείται. Αντίθετα με ότι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες όπως π.χ. Ιταλία κλπ., όπου η άδεια αυτή χορηγείται ως άδεια ασθενείας και επιδοτείται από τον κρατικό ασφαλιστικό φορέα, στη χώρα μας υιοθετείται άλλη πρακτική”, τονίζει σε δήλωσή του ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.
Ο κ. Καρούζος αναλύει : “Το σχέδιο της διάταξης δημιουργεί σοβαρά ζητήματα τεχνικής φύσεως αλλά και ουσιαστικού εργατικού δικαίου. Έτσι, πέραν από την τεχνική λογιστική γραφειοκρατία που θα προκύψει, ως προς το ουσιαστικό εργατικό δίκαιο, καταστρατηγείται ο θεσμός και η αμοιβή της υπερεργασιακής και υπερωριακής απασχόλησης. Ήδη ο Ν. 3986/2011, οριοθέτησε το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με την υποχρέωση να τηρούνται οι 40 ώρες εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο απασχόλησης.
Επίσης, η οποιαδήποτε υπέρβαση του νομίμου εβδομαδιαίου ωραρίου στη χώρα μας προβλέπει διατυπώσεις και αυστηρές κυρώσεις, ενώ απαιτείται συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για την έγκριση σε ετήσια βάση του αριθμού υπερωριών πέραν από το όριο του νόμου. Εν προκειμένω, με τη διάταξη δεν τίθεται κανένα απολύτως όριο στον εργοδότη, αφού αυτός μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο πέραν των 40 ωρών, 3 ώρες, με βάση τη διάταξη, αλλά και επιπλέον αυτού, υπερεργασιακά και υπερωριακά, δηλαδή για απίστευτα εξοντωτικό ωράριο.
Αμφιβάλλω δε, αν μια επιχείρηση θα μπορεί να μείνει ανοιχτή σε λειτουργία στη διάρκεια μιας ημέρας, ώστε ο εργαζόμενος να παρέχει την εργασία που οφείλει.
Τέλος, είναι σίγουρο ότι θα καταστρατηγηθεί η υποχρέωση από το ευρωπαϊκό και ελληνικό εργατικό δίκαιο του 11ωρου ανάπαυσης του εργαζομένου».
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr