Ποιοι μπαίνουν στις αναστολές Αυγούστου και Σεπτεμβρίου - Λίστα με τους 61 κλάδους
Για πρώτη φορά οι εποχικές επιχειρήσεις εξαιρούνται από τη ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων για 30 ημέρες μετά την λήξη της αναστολής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Ειδικές μέριμνες για τις εποχικές επιχειρήσεις και τους εποχιακά εργαζόμενους όσον αφορά στην προστασία από τις απολύσεις, δεδομένης και της σταδιακής λήξης της τουριστικής σεζόν περιέχει η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που καθορίζει τις λεπτομέρειες για τις αναστολές συμβάσεων το δίμηνο Αύγουστος - Σεπτέμβριος. Για πρώτη φορά οι εποχικές επιχειρήσεις εξαιρούνται από τη ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων για 30 ημέρες μετά την λήξη της αναστολής.
Η ίδια ΚΥΑ ξεκαθαρίζει με αναλυτική λίστα τους 61 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για τους κλάδους που δικαιούνται να θέτουν σε προσωρινή αναστολή έως και το 100% των εργαζομένων τους για το επίμαχο δίμηνο Αύγουστος - Σεπτέμβριος.
Σε αναστολή μπορούν να τεθούν όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως και τη 10η Αυγούστου, ενώ η υποχρέωση διατήρησης του ίδιου αριθμού εργαζομένων και με τις ίδιες συμβάσεις για 30 ημέρες μετά το τέλος της αναστολής δεν ισχύει για τις εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να απολύσουν αμέσως μετά τη λήξη της αναστολής, εφόσον κατεβάζουν ρολά για τον χειμώνα. Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων και των εργαζομένων υποβάλλονται στο σύστημα «Εργάνη» για κάθε μήνα συγκεντρωτικά στις αρχές κάθε επόμενου μήνα.
Αναλυτικά, η ΚΥΑ προβλέπει πως επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται σημαντικά και ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ, σύμφωνα με το παράρτημα της ΚΥΑ μπορούν:
- να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και
- να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους.
Οι αναστολές εφαρμόζονται για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί έως και την 10η Αυγούστου 2020, ημερομηνία δημοσίευσης της Π.Ν.Π. σε ΦΕΚ, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημέρες ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου. Οι εργοδότες μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής για κάθε μήνα σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων, μέχρι και του ποσοστού 100% αυτών, ανά υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα «Εργάνη». Οι συμβάσεις εργασίας που είχαν τεθεί σε αναστολή πριν την 10η Αυγούστου και έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους, μπορούν να τίθενται εκ νέου σε αναστολή.
Για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου. Επίσης, οι εργοδότες υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής, να διατηρήσουν για 30 ημέρες τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.
Για πρώτη φορά, ωστόσο, εισάγεται εξαίρεση από τη ρήτρα αυτή, καθώς ορίζεται πως «η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις εποχικών επιχειρήσεων». Δηλαδή για τις εποχικές επιχειρήσεις δεν υφίσταται η προστασία των 30 ημερών μετά την λήξη της αναστολής.
Επίσης, στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται :
- οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους,
- οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και
- οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών προστασίας μετά την λήξη της αναστολής.
Η αναστολή συμβάσεων ορισμένου χρόνου μπορεί να παραταθεί κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες ανά μήνα και όχι πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου 2020. Επίσης, δύναται να τεθούν για πρώτη φορά ή εκ νέου σε αναστολή συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής ή της παράτασης, οι συμβάσεις συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Η υποχρέωση αυτή, ωστόσο, δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις εποχικών επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής ή που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, μπορούν να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής. Μπορούν επίσης να θέτουν εκ νέου σε αναστολή συμβάσεις ανεξάρτητα από το αν έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Οι επιχειρήσεις επίσης μπορούν να:
- προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19,
- κάνουν χρήση του Μηχανισμού «Συν-Εργασία» για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν τελούν σε αναστολή ή για εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή.
Το ίδιο πλαίσιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, των οποίων συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.
Οι επιχειρήσεις προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή για πρώτη φορά είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται εκ νέου σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, για τον μήνα Αύγουστο ή και για τον μήνα Σεπτέμβριο, καθώς και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης. Επίσης, οι ανωτέρω επιχειρήσεις εργοδότες δηλώνουν τους εργαζόμενους των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείται.
Για την περίπτωση των εργαζομένων των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους. Για την περίπτωση των εργαζομένων που τίθενται για πρώτη φορά ή εκ νέου οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, αυτοί προβαίνουν σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στο σύστημα «Εργάνη». Σε κάθε περίπτωση, οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο «Εργάνη». Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων και των εργαζομένων υποβάλλονται για κάθε μήνα συγκεντρωτικά στις αρχές κάθε επόμενου μήνα.
Αυτή είναι η λίστα με τους 61 ΚΑΔ
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr