Κορονοϊός στον χώρο εργασίας: Πού εντοπίστηκαν οι περισσότερες παραβάσεις
Στα «σπάργανα» ήταν η τηλεργασία σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα πλην Αττικής πριν την υποχρέωση που επιβλήθηκε για τον Νοέμβριο.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Μακεδονία είναι μαζί με την Αττική οι… πρωταθλήτριες στους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις που σχετίζονται ειδικά με την πανδημία του κορονοϊού.
Σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότερες παραβάσεις εντοπίστηκαν στην Αθήνα (Περιφεριακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αθηνών), την Κεντρική Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα.
Ποσοστιαία, στην Αθήνα (Περιφεριακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αθηνών), σε 507 ελέγχους εντοπίστηκαν 24 παραβάσεις. Η παραβατικότητα δηλαδή έφτασε στο 4,7%. Αντίστοιχα στην Κεντρική Μακεδονία, σε 1.171 ελέγχους εντοπίστηκαν 25 παραβάσεις. Η παραβατικότητα δηλαδή έφτασε στο 2,1%. Τέλος στην Κεντρική Ελλάδα, σε 982 ελέγχους εντοπίστηκαν 13 παραβάσεις, δηλαδή παραβατικότητα 1,3%.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το ethnos.gr, από τον περασμένο Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο έχουν πραγματοποιηθεί 11.692 έλεγχοι αποκλειστικά για Covid-19 από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας μετά από 463 καταγγελίες. Οι 7.607 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων και τις Περιφερειακές της Διευθύνσεις ανά την Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιπες 4.085 από την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας.
Όσον αφορά στους ελέγχους για τις εργασιακές σχέσεις:
- από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 1.177 έλεγχοι,
- από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου 1.097 έλεγχοι για την ίδια περίοδο, ενώ
- από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας 1.171 έλεγχοι.
Στην Αττική οι έλεγχοι έφτασαν τους 1.385, με τους περισσότερους (507) να λαμβάνουν χώρα από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αθήνας.
Παραβάσεις
Από τους ελέγχους βεβαιώθηκαν 84 παραβάσεις που αφορούσαν σε αναστολή σύμβασης εργαζόμενου. Προφανώς πρόκειται για περιπτώσεις εργαζομένων, οι οποίοι ενώ είχαν δηλωθεί σε αναστολή, αναγκάζονταν να εργαστούν κανονικά από τον εργοδότη.
Όπως είναι αναμενόμενο, πρωταθλήτριες στις παραβάσεις των αναστολών είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν στην «τσιμπίδα» των ελέγχων 23 και 25 αντίστοιχα, εργαζόμενοι σε αναστολή να δουλεύουν κανονικά… Άλλες 13 τέτοιες περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην Κεντρική Ελλάδα. Επίσης βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για επιχειρήσεις που ενώ έπρεπε να είναι σε αναστολή, λειτουργούσαν κανονικά. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα 125.000 ευρώ.
Από την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας βεβαιώθηκαν αντίστοιχα 19 παραβάσεις σε 4.085 ελέγχους, οι 17 εκ των οποίων αφορούσαν σε μη χρήση μάσκας και οι 2 σε μη τήρηση αποστάσεων και της μέγιστης αναλογίας ατόμων ανά τ.μ. σε εσωτερικό χώρο επιχείρησης. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για θέματα ασφάλειας και υγείας φτάνουν συνολικά στις 12.850 ευρώ.
Τηλεργασία
Στο μεταξύ, από σήμερα και μετά την ολοκλήρωση του 24ώρου των δηλώσεων στην «Εργάνη» από τους εργοδότες σε όλη την Ελλάδα, μπαίνει σε πλήρη λειτουργία το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 50% των μισθωτών που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση.
Υπενθυμίζεται πως η υπουργική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ χθες ξημερώματα, 3 Νοεμβρίου, όριζε πως οι εργοδότες έχουν στη διάθεσή τους ένα 24ωρο από την δημοσίευση της ΥΑ σε ΦΕΚ προκειμένου να υποβάλλουν στην «Εργάνη» το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» για την δήλωση της εξ αποστάσεως εργασίας.
Το 24ωρο των δηλώσεων εξέπνευσε και συνεπώς όλες οι επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας – είτε αυτή είναι «κόκκινη», είτε είναι «κίτρινη» είτε «γκρι» – υποχρεούνται για τον μήνα Νοέμβριο να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.
Η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε όλη την Ελλάδα ήταν μονόδρομος, καθώς σε εθελοντική βάση το μέτρο δεν είχε… περπατήσει. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το ethnos.gr, τον Οκτώβριο δηλώθηκαν στην Αττική 330.522 εργαζόμενοι σε υποχρεωτική τηλεργασία από 8.044 εργοδότες. Τον Σεπτέμβριο – η υποχρεωτική τηλεργασία θεσμοθετήθηκε το τρίτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη – είχαν δηλωθεί 233.930 εργαζόμενοι. Τον Αύγουστο, όταν η τηλεργασία ήταν προαιρετική, είχαν δηλωθεί σε εξ αποστάσεως απασχόληση μόλις 50.332 εργαζόμενοι στην Αττική.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, ωστόσο, όπου δεν υπήρχε μέχρι και τον Οκτώβριο υποχρέωση, η τηλεργασία ήταν μέχρι πρότινος από ελάχιστη έως μηδενική. Ενδεικτικό είναι πως τον Οκτώβριο δηλώθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας 343.227 εργαζόμενοι σε εξ αποστάσεως απασχόληση, οι 330.522 εκ των οποίων, δηλαδή το 96% στην Αττική.
Σε όλη την χώρα πλην Αττικής, δηλώθηκαν τον Οκτώβριο μόλις 12.705 εργαζόμενοι σε τηλεργασία, οι 8.074 εκ των οποίων στην Κεντρική Μακεδονία. Αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο, τηλεργάζονταν μόλις 7.079 μισθωτοί σε όλη την χώρα πλην Αττικής, εκ των οποίων οι 4.517 στην Κεντρική Μακεδονία. Και τους δυο μήνες, πάνω από το 95% των τηλεργαζόμενων στην χώρα, βρίσκονταν στην Αττική, λόγω και της υποχρεωτικότητας του μέτρου.
Η υποχρεωτική τηλεργασία ισχύει πια σε όλη την χώρα για το 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση. Οι εργοδότες μπορούν εντός Νοεμβρίου να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.
Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό. Εξαιρούνται :
- τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,
- τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,
- οι φαρμακαποθήκες,
- οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και
- οι ταχυμεταφορές.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr