Τουρισμός: Ανάκαμψη από το β΄εξάμηνο του 2021 κι αυτό υπό προϋποθέσεις
Ο ελληνικός τουρισμός έχει χάσει φέτος το 80% των εσόδων του 2019, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στο β΄ εξάμηνο του 2021 θα πρέπει να αναμένεται η ανάκαμψη του τουρισμού και αυτό υπό την αίρεση ότι η υγειονομική κατάσταση θα έχει βελτιωθεί, επεσήμανε την Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.
«Ο ελληνικός τουρισμός έχει χάσει φέτος το 80% των εσόδων του 2019. Το τελευταίο τρίμηνο του ΄20 και το πρώτο του ΄21 είναι οριστικά χαμένο για τον τουρισμό και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα περάσει και το β΄ τρίμηνο του 2021 μέχρι να δούμε στο καλό σενάριο κάποια αντίδραση της αγοράς και σημάδια ανάκαμψης. Ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα σημαντική η χρονική επέκταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης και κυρίως η αγορά εργασίας» σημείωσε ο κ. Ρέτσος.
Προσέθεσε μάλιστα ότι εάν η απώλεια εσόδων και το 2021 είναι περίπου 50% συγκριτικά με το 2019 θα είναι επιτυχία καθώς διεθνή αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρίες έχουν δηλώσει ότι την επόμενη χρονιά θα λειτουργήσουν στο 60% της χωρητικότητάς τους, ενώ και η TUI έχει ανακοινώσει πως φέτος το χειμώνα θα εκτελέσει το 40% του προηράμματός της και το ερχόμενο καλοκαίρι το 80%.
Αλλωστε – όπως υπογράμμισε - όταν ο τουρισμός αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα, αντίστοιχα τεράστιες δυσκολίες έχει και ο πρωτογενής τομέας, ο τομέας των κατασκευών και άλλοι βασικοί κλάδοι της οικονομίας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και υπό ποιές συνθήκες θα ομαλοποιηθεί.
Ο κ. Ρέτσος σημείωσε πως τα δεδομένα επανεξετάζονται και εφόσον κριθεί ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα, αυτά θα ζητηθούν από την κυβέρνηση.
Ειδικά ως προς τη μείωση του ΦΠΑ, η οποία εφαρμόζεται σε άλλους κλάδους, όπως οι μεταφορές έχοντας μάλιστα πάρει χρονική παράταση έως το τέλος Απριλίου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι θα χρειαστεί και σε άλλους τομείς, όπως στις υπηρεσίες του τουριστικού πακέτου αλλά σε δεύτερο χρόνο: «Τώρα δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται εμπορικά. Δεν είναι θέμα τιμής το αν θα ταξιδεύει κάποιος το 2021. Τώρα είμαστε σε μια μεγάλη ομίχλη όταν βελτιωθούν τα υγειονομικά δεδομένα και έχουμε εμβόλια, θα αρχίσει η ψυχολογία να αλλάζει και τότε ο ανταγωνισμός θα είναι αδυσωπητος» προέβλεψε. Εξήγησε πως αυτή τη στιγμή οι βασικοι ανταγωνιστές μας στον κλάδο η Ιταλία και η Ισπανία έχουν καταρρεύσει και βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από εμάς. Ωστόσο όταν έρθει η ώρα και δεδομένου ότι έχουν τα κατάλληλα εργαλεία όπως οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, θα ανακάμψουν.
Οπως και όλοι οι εκπρόσωποι του τουρισμού έως τώρα, ο κ. Ρέτσος συνέδεσε την ανάκαμψη του κλάδου, ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από ποτέ με την ενιαία ευρωπαική συντονισμένη δράση: «Ο τρόπος που λειτούργησαν τα ταξίδια το καλοκαίρι ήταν απογοητευτικός, με την κάθε χώρα να ανοιγοκλείνει τα σύνορά της όποτε ήθελε, αλλού να υπάρχει καραντίνα, αλλού να ισχύει το PLF και αλλού όχι, τραγέλαφος. Χρειάζεται συντονισμένη δράση στα ταξίδια, η οποία θα αποφασιστεί σε κεντρικό ευρωπαικό επίπεδο ακόμα και με υποχρεωτικά αρνητικά τεστ ώστε να μην έχει δικαίωμα η κάθε χώρα να βάζει τους κανόνες της. Εάν δε γίνει αυτό, δεν μπορούμε να περιμένουμε οποιαδήποτε μορφή σοβαρής ανάκαμψης ούτε το 2021» τόνισε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι καθυστερήσεις και για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να ενισχυθεί η Πολιτεία να χρηματοδοτήσει την οικονομία.
Αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι και τις συνθήκες που αυτό έγινε, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ξεκαθάρισε απολύτως ότι «πολύ καλά κάναμε και ανοίξαμε. Εχει γίνει μεγάλη κουβέντα για το θέμα, αλλά ήταν η σωστή απόφαση. Παρά τις αρχικές αστοχίες ως προς τη λειτουργία με τα πρωτόκολλα, ο τουρισμός ο οποίος είναι μια πολυσύνθετη δραστηριότητα απέδειξε ότι μπόρεσε να αντεπεξέλθει και σε αυτή τη συγκυρία».
Στον απολογισμό της σεζόν που πέρασε, ο τουρισμός φετος έχασε το 80% των εσόδων του 2019 και πλέον τα έσοδα απ΄αυτόν εκτιμώνται σε 3 – 3,5 δισεκατομύρια ευρώ. Στα βασικά μειονεκτήματα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η βρετανική αγορά άνοιξε μετά τον Ιούλιο με αποτέλεσμα να χαθεί ένας κρίσιμος μήνας, ενώ υπήρξαν και αγορές που δεν άνοιξαν ποτέ με κυρίαρχο παράδειγμα την αμερικανική, η οποία «μας πλήγωσε πολύ», όπως είπε ο κ. Ρέτσος αλλά και τη ρωσική που άνοιξε αργά και με μεγάλους περιορισμούς στις αφίξεις.
Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο να χρεωκοπήσουν πολλά ξενοδοχεία, εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος υπογραμμίζοντας ότι ο οικογενειακός χαρακτήρας πολλών επιχειρήσεων στην Ελλάδα θα αποτελέσει σωσίβιο και στην πανδημία, όπως συνέβη και στα μνημονιακά χρόνια που συγκράτησε πολλά λουκέτα. Παραδέχτηκε, πάντως, πως αν δεν υπάρξει σημαντική ανάκαμψη του 2021 και ζήσουμε μια δεύτερη «υβριδική» χρονιά, τα πράγματα θα είναι δύσκολα.
Αλλωστε οι πτωχεύσεις είναι ήδη μία πραγματικότητα στο εξωτερικό αφού στην Ιταλία το χειμώνα αναμένεται να χρεωκοπήσει το 40% των τουριστικών επιχειρήσεων την ώρα που 280 ξενοδοχεία μόνο στη Ρώμη έχουν ήδη χρεωκοπήσει, ενώ στη Γερμανία αναμένονται πτωχεύσεις στο 1/3 των τουριστικών επιχειρήσεων το χειμώνα.
Στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κλάδος των τουριστικών επιχειρήσεων, συγκαταλέγονται, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, το τεράστιο ζήτημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, αλλά και η καθυστέρηση της διαδικασίας εκταμίευσης ακόμα και δανείων που έχουν εγκριθεί από το καλοκαίρι και βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Σε κάθε περίπτωση εκτίμησε ότι ο κλάδος θα χρειαστεί και άλλα δάνεια δεδομένου ότι θα προκύψουν πρόσθετες ανάγκες ειδικά στα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας.
Παρά τη δύσκολη συγκυρία, πάντως, οι δράσεις εντός της χώρας δε σταματούν, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανακοινώνοντας ότι το προσεχές διάστημα η Marketing Greece θα ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια, η οποία θα μετουσιώνει την τάση, που έχει ήδη αρχίσει να διακρίνεται με ξένους που προέρχονται από χώρες με χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα από τη δική μας και μετεγκαθίστανται στην Ελλάδα εκτελώντας την τηλεεργασία τους από εδώ.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr