Ernst & Young:: «Kλειδί» για τη βιωσιμότητα της οικονομίας οι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Κατά την ομιλία του, ο καθηγητής Balkenende, προσπάθησε να απαντήσει σε τρία κεντρικά ερωτήματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Οι στόχοι του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσουν μια κοινά παγκόσμια πυξίδα για ένα βιώσιμο αύριο, επεσήμανε ο καθηγητής Dr. Jan Peter Balkenende, πρώην Πρωθυπουργός της Ολλανδίας (2002-2010), Πρόεδρος της Ολλανδικής Συμμαχίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Senior External Advisor της EY, μιλώντας στο SingularityU Summit Greece 2020, τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η EY Ελλάδος υποστηρίζει τη φετινή διοργάνωση ως Platinum Sponsor.
Κατά την ομιλία του, ο Dr. Balkenende, προσπάθησε να απαντήσει σε τρία κεντρικά ερωτήματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία: (1) υπάρχει μία κοινή παγκόσμια ατζέντα, (2) πώς μπορούμε να την εφαρμόσουμε, και (3) τι κάνει η Ελλάδα όσον αφορά την επίτευξη των στόχων αυτής της ατζέντας;
Σύμφωνα με τον ομιλητή, παρά τις διασπαστικές τάσεις και τις παγκόσμιες εντάσεις των τελευταίων χρόνων, σήμερα υπάρχει μία παγκόσμια ατζέντα, που μπορεί να ενώσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Αυτή η ατζέντα αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: τους Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία και την καταπολέμηση της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας. «Οι Στόχοι του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μαζί με τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, αποτελούν παγκόσμια γλώσσα, που είναι κατανοητή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και θέτει τη βάση για την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών και συνεργειών», δήλωσε ο Dr. Balkenende.
Για να καταστεί δυνατή η εκπλήρωση αυτής της ατζέντας, θα πρέπει να υιοθετήσουμε σταδιακά ένα πιο υπεύθυνο, ηθικό και συμπεριληπτικό οικονομικό και επιχειρηματικό μοντέλο, που θα στοχεύει στη δημιουργία μακροπρόθεσμης οικονομικής και κοινωνικής αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εξίσου, κατά το πρότυπο αυτού που το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ονομάζει «shareholder capitalism».
«Ολα, όμως, εξαρτώνται από το τι πραγματικά κάνουμε αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο Dr. Balkenende. «Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και τις στρατηγικές μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή, αλλά και το πώς μετράμε τον αντίκτυπο των δράσεών μας. Να επανεξετάσουμε τον τρόπο που, για παράδειγμα, μετράμε το ΑΕΠ, και να ενσωματώσουμε το κόστος βιωσιμότητας στο τελικό κόστος των προϊόντων, για να μετρήσουμε την πραγματική αξία», δήλωσε ο ομιλητής, φέρνοντας ως παράδειγμα το κράτος του Μπουτάν στη Νότια Ασία, το οποίο χρησιμοποιεί την Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία (Gross National Happiness), ως επίσημο κοινωνικοοικονομικό δείκτη.
Ο Dr. Balkenende, αναφέρθηκε, επίσης, και στις πρωτοβουλίες και δράσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, τόσο από την πλευρά της Πολιτείας, όσο και από την πλευρά της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και των πανεπιστημιακών / ερευνητικών ιδρυμάτων και των ΜΚΟ.
Ο ομιλητής σημείωσε ότι, παρά τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει η χώρα τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν σήμερα πάρα πολλές επιχειρηματικές δράσεις στην Ελλάδα, αλλά και μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει από την Πολιτεία, με μια σαφή εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κυκλική οικονομία, τονίζοντας, παράλληλα, ότι είναι ευχάριστο το γεγονός ότι μέσα από αυτές προωθείται η καινοτομία.
Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και η πρωτοβουλία για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο έξυπνο και πράσινο νησί της Μεσογείου. «Τέτοιες δράσεις μας δείχνουν ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να μάθουμε και να καταλάβουμε τι απαιτείται για να αναπτύξουμε, με επιτυχία, βιώσιμα οικονομικά και επιχειρηματικά μοντέλα», παρατήρησε.
Κλείνοντας, ο Dr. Balkenende, μοιράστηκε μια συμβουλή με το κοινό: «Σήμερα, υπάρχει μία πληθώρα προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας. Όμως, εάν αξιοποιήσουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ ως ηθική πυξίδα μας για το μέλλον, τότε πολλά μπορούν να πάνε καλά. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να αλλάξουμε και οι ίδιοι, για να το πετύχουμε. Είναι κάτι που αφορά το μέλλον του κόσμου μας και την ποιότητα της ζωής όλων μας».
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr