Εστίαση: Μειωμένος ΦΠΑ έως 30 Σεπτεμβρίου, απαλλαγή από ενοίκια και τον Μάρτιο
Τα τέσσερα νέα μέτρα για την στήριξη της εστίασης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Μέτρα στήριξης της εστίασης, όπως απαλλαγή από τα ενοίκια και τον Μάρτιο και μειωμένο ΦΠΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε την πλήρη απαλλαγή ενοικίων για τις κλειστές επιχειρήσεις και τον Μάρτιο αλλά και τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίους του 2021.
«Η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα. Τη στήριζε πριν χτυπήσει η πανδημία, τη στηρίζει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα τη στηρίξει και όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Και η εστίαση, προφανώς, είναι ένας κρίσιμος κλάδος και ως προς την απασχόληση και ως προς την ανταγωνιστικότητα και ως προς την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, διότι συνδέεται άμεσα με το τουριστικό μας προϊόν» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.
Aναλυτικά τα τέσσερα μέτρα:
- Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά
- Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία
- Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο
- Το κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη
«Η εστίαση χτυπήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τον κορονοϊό»
O Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η εστίαση το 2019 έκανε συνολικά τζίρο 6,4 δισεκατομμύρια, έπεσε στα 4,2 δισεκατομμύρια συνολικά το 2020, μειώθηκε δηλαδή κατά 35%, μία αναμφίβολα πολύ σημαντική μείωση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τον κορονοϊό. Δαπανήσαμε, σχεδόν, 2 δισεκατομμύρια για την εστίαση, για την ακρίβεια 1,93 δισ. αντιστοιχούν περίπου. Μιλάμε συνολικά για κάθε επιχείρηση- αυτά είναι διαφορετικά στο ποσοστό του τζίρου που χάθηκε και βέβαια αυτές οι πρωτοβουλίες πλαισιώθηκαν και από άλλες οι οποίες λειτούργησαν συνδυαστικά. Αναζήτησα ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα από πραγματικές επιχειρήσεις, τα οποία νομίζω ότι έχουν το ενδιαφέρον τους και στη συνέχεια θέλω να ακούσω και τις δικές σας εμπειρίες. Ένα κλασικό εστιατόριο με μηνιαίο τζίρο γύρω στα 13.000 ευρώ και με εννέα υπαλλήλους από τους οποίους οι πέντε μπήκαν για κάποιο διάστημα στην αναστολή, ενισχύθηκε συνολικά με 42.000 ευρώ, περίπου 20.000 από την επιστρεπτέα προκαταβολή, 15.000 ως μέση αποζημίωση των εργαζόμενων, άλλα 8.200 ευρώ για την κάλυψη των εισφορών. Ένα μικρό κατάστημα με σουβλάκια ή σάντουιτς με τρεις εργαζόμενους, με τζίρο 4.685 ευρώ έλαβε συνολική ενίσχυση 14.929 ευρώ».
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε, ακόμη, ότι: «παρά τις δυσκολίες, οι οποίες παραμονεύουν και που δεν αποκλείουν στοχευμένες -ακόμα και άλλες στοχευμένες- παρεμβάσεις, νομίζω ότι τα χειρότερα πια βρίσκονται πίσω μας. Η οικονομία, η αγορά, η εστίαση άντεξαν και βρήκαν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κρίση. Η προοπτική του εμβολίου δείχνει το ξημέρωμα που θα ακολουθήσει τη νύχτα και είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε έως εκεί με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Αύριο, άλλωστε, για εσάς οι καλύτεροι πελάτες θα είναι οι υγιείς πολίτες και γι' αυτό και μαζί με τις προτάσεις σας για τα τρέχοντα, θα ήθελα να ακούσω και πως βλέπετε την οργάνωση του εμβολιασμού στον κλάδο σας. Απασχολείται συνολικά ως κλάδος εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων με πολλές και συχνές επαφές και αυτό έχει τη σημασία του ιδίως ενόψει του καλοκαιριού που είμαι σίγουρος ότι φέτος θα έχει και πολύ μεγαλύτερη κίνηση και πολύ περισσότερους επισκέπτες. Ήδη έχετε διαπιστώσει ότι η ιδέα αυτή, για την οποία πρώτος εγώ μίλησα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού διαβατηρίου εμβολιασμού, πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα διευκολύνει τα ταξίδια, ειδικά το καλοκαίρι, αρχίζει και αναπτύσσει μεγάλη δυναμική. Και αυτό μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τις προοπτικές της τουριστικής περιόδου για την άνοιξη αλλά ιδίως για το καλοκαίρι με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία».
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη δική του παρέμβαση, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ως Υπουργείο Οικονομικών, με τον κλάδο της εστίασης επικοινωνούμε σε μηνιαία βάση και το γνωρίζουν. Έχουμε ενσωματώσει στο οπλοστάσιό μας αρκετές από τις προτάσεις που ακούσαμε, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κλάδος είναι ένας από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που πλήττονται περισσότερο. Μαζί με τον Τουρισμό είναι οι δύο πιο σημαντικά πληττόμενοι κλάδοι στο σύνολό τους. Αλλά, επίσης, είναι αλήθεια ότι ένα 30% του κλάδου δηλώνει καλύτερη εικόνα το 2020 από το 2019. Αυτά δεν είναι δικά μας στοιχεία, είναι στοιχεία τα οποία δηλώνει ο ίδιος ο κλάδος στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που υπάρχουν. Ενδεικτικά θα σας πω, ότι στην 5η επιστρεπτέα, 18.000 επιχειρήσεις του κλάδου δήλωσαν αύξηση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του 2020 σε σχέση με το 2019 ή και δεν μπόρεσαν να δηλώσουν 600 ευρώ τζίρο αναφοράς το τετράμηνο του 2019 αθροιστικά. Άρα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχει -θα χρησιμοποιούσα τον όρο- καταστροφή στα δύο τρίτα του κλάδου της εστίασης. Αυτό το κομμάτι είναι ευθύνη μας να βοηθήσουμε».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή είμαστε ακριβώς στη συζήτηση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε στο νέο ΕΣΠΑ, άμεσα, να φτιάξουμε ένα ΕΣΠΑ επικεντρωμένο στην εστίαση. Το οποίο δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, διότι ακόμα δεν έχουμε συμφωνήσει ποιες θα είναι οι επιλέξιμες δαπάνες. Το βέβαιον, όμως, είναι ότι έχετε λάβει και μας έχετε δώσει εσείς την εντολή, κ. Πρόεδρε, και εμείς δουλεύουμε πάνω σε αυτό, να φτιάξουμε και ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για την εστίαση μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε την ώρα που η οικονομία μας και η πανδημία θα επιτρέψει την επανεκκίνηση να είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε και μία επιπλέον ανάσα ρευστότητας μέσω αυτού του εργαλείου σε επιχειρήσεις εστίασης. Κοινώς, πραγματικά, θέλω να το πιστέψετε ασχολούμαστε πολύ με την εστίαση, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να αντέξει και να ξαναπάρει εμπρός».
Λαζάρου: «Στοχευμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση»
Ο διακεκριμένος Έλληνας Chef και ιδιοκτήτης επιχείρησης, Λευτέρης Λαζάρου, εστίασε, μεταξύ άλλων, στη μείωση του Φ.Π.Α., που όπως είπε, αφορά και τις ξενοδοχειακές μονάδες. «Όταν θα βγούμε από τη μεγάλη κρίση, θα βγει και η Ευρώπη ταυτόχρονα και η Ιταλία και η Ισπανία και η Γαλλία, η Νότια, κι αν πάνε καλά και οι συζητήσεις μας με την Τουρκία, θα χτυπήσουν και εκείνοι πολύ χαμηλά πακέτα. Εκεί πρέπει να είμαστε λίγο ανταγωνιστικοί για να φέρουμε το προϊόν στη χώρα μας, όπως ξέραμε και όπως ξέρουμε να τους περιποιηθούμε, και να δουν κάποια πράγματα που μπορούν να μην τα διαθέτουν οι άλλες χώρες, οι ανταγωνιστικές μας.
Εκεί θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο, λοιπόν, το Φ.Π.Α., ένας ενιαίος Φ.Π.Α., για να μπορέσει να λειτουργήσει και ο πρωτογενής τομέας και με εμάς και με τον τουρισμό. Θεωρώ ότι θα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να δούμε την επιστρεπτέα προκαταβολή 1, 2, 3 αν υπάρχει εκεί κάποια μείωση και κάποια πρόβλεψη για να βοηθηθούν όλες οι επιχειρήσεις με μία ανάσα και με μία ρευστότητα. Επίσης, ένα πρόβλημα που θα βρούμε μπροστά μας είναι ότι όλοι πήγανε στην αναστολή, αλλά είναι ίδια η αναστολή για όλους, ακόμα για τους ανειδίκευτους, ακόμα και για τους εξειδικευμένους, ακόμα και για τους οικογενειάρχες και ακόμα γι' αυτούς που ζουν μόνοι τους. Κάποια παιδιά από αυτά που έρχονται στα εστιατόριά μας και κάνουν ένα μεταπτυχιακό και τους δίνουμε γνώση και τους χρειαζόμαστε για το τουριστικό μας προϊόν, επέστρεψαν στα πατρικά τους σπίτια γιατί ήταν αδύνατο να ζήσουν πληρώνοντας 200-250 ευρώ ενοίκιο. Είναι δύσκολο να τους ξαναφέρουμε. Κάπου έχουν βολευτεί τα πράγματα και εκεί θα ήθελα να δούμε αν θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε αυτούς τους ανθρώπους στην επανεκκίνηση με κάποιο κίνητρο για να τους φέρουμε πίσω για να ξαναβρούμε τους ειδικευόμενους ανθρώπους που έχουμε εκπαιδεύσει, να τους βρούμε μπροστά μας, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να ξανακάνουμε την επανεκκίνηση. Στοχευμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση. Νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι που πρέπει οπωσδήποτε να το λάβουμε υπόψη μας».
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr