Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές σε ωράρια, απολύσεις, απεργίες, επιδόματα
Τι αλλαγές φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο για 8ωρο, υπερωρίες, άδειες, ψηφιακή κάρτα εργασίας και διευθέτηση χρόνου εργασίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Με αλλαγές κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές προς επεξεργασία την Τρίτη και εν συνεχεία αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 17 Ιουνίου. Το νομοσχέδιο έχει εξελιχθεί σε νούμερο ένα ζήτημα αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους» και την κυβέρνηση να μιλά για «fake news» από την πλευρά τις αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σημειώνεται πως το νέο εργασιακό κατατέθηκε εν τέλει στη Βουλή με διευκρινήσεις στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, αυστηρότερες προσθήκες στον συνδικαλιστικό νόμο και κατάργηση διάταξης στο δίκαιο των απολύσεων που έδινε τη δυνατότητα καθυστέρησης και μείωσης των αποζημιώσεων.
Στη διάταξη σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (δηλαδή το ελαστικό 8ωρο) αποσαφηνίζεται πως απαγορεύεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας με αιτιολογία πως ο εργαζόμενος δεν υπέβαλε αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου έκανε λόγο για απαγόρευση απόλυσης στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δε δεχτεί το αίτημα του εργοδότη για διευθέτηση. Το ωράριο εργασίας στο πλαίσιο συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας θα δηλώνεται και στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
«Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει σύγχρονα, πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, αποκαθιστά αδικίες, καταργεί αναχρονιστικές ρυθμίσεις, προσαρμόζει το πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.
Ολες οι αλλαγές που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Οι βασικότερες αλλαγές που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, είναι:
- Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με την οποία αντιμετωπίζονται η μαύρη εργασία και οι αδήλωτες υπερωρίες.
- Η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.
- Η θέσπιση νέων αδειών για τους γονείς και φροντιστές, όπως η άδεια 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.
- Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας και ύστερα από αίτηση του εργαζομένου.
- Η προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια της οικονομίας με την υποχρέωση παροχής εγγυημένης υπηρεσίας (1/3 της συνήθως παρεχόμενης).
- Η λήψη μέτρων για διαφάνεια στο συνδικαλισμό (δυνατότητα συμμμετοχής των εργαζομένων εξ’ αποστάσεως, εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μητρώα)
- Η απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.
- Η απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
- Η θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.
- Η λήψη μέτρων, προληπτικών και κατασταλτικών, για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, μεταξύ άλλων με την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
- Η κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
- Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
- Η καθιέρωση πλαισίου προστασίας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες.
- Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ.
- Η διεύρυνση των κλάδων στους οποίους επιτρέπεται η λειτουργία τις Κυριακές σύμφωνα με τα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα τις Μεσογειακές.
- Η διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις και η θέσπιση δυνατότητας επιπλέον (τριπλάσιας) αποζημίωσης, αντί επαναπρόσληψης, στις υπόλοιπες περιπτώσεις.
- Η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξίσωση με εκείνη των υπαλλήλων.
- Η αναβάθμιση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και διευκόλυνση των ελέγχων.
Διατάξεις για την απεργία
Την τελευταία στιγμή, όπως επισημαίνει το imerisia.gr, εντάσσεται στο νομοσχέδιο διάταξη που απαγορεύει την επαναπροκήρυξη απεργίας, η οποία έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
Εργατολόγοι υπογραμμίζουν πως ο νομοθέτης δεν αναφέρεται και στις περιπτώσεις που μια απεργία κηρύσσεται καταχρηστική από τα δικαστήρια.Κατά τους ειδικούς, παράνομη κυρήσσεται μια απεργία μόνο όταν δεν τηρούνται οι διατυπώσεις του νόμου, δηλαδή προθεσμίες κλπ. Αντίθετα, οι καταχρηστικές απεργίες (απεργίες με «παράλογα» αιτήματα) συχνά επαναλαμβάνονται με ταυτόσημα ή συναφή αιτήματα από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια σωματεία.
Αποζημιωτική ευθύνη στους συνδικαλιστές
Με το νέο νομοσχέδιο θεσπίζεται αστική ευθύνη - δηλαδή ευθύνη αποζημίωσης - για συνδικαλιστές οι οποίοι δεν τηρούν τη νέα υποχρέωσή «να προστατεύουν το δικαίωμα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην απεργία, ώστε να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους και να παρέχουν αυτήν χωρίς εμπόδιο και ιδίως χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οιονδήποτε».
Σε μια πρώτη ανάγνωση εργατολόγοι σημειώνουν στην imerisia, πως η διάταξη αποδίδει ευθύνη και μάλιστα αποζημιωτική σε ένα σωματείο για πράξεις τρίτων προσώπων, τις οποίες δεν μπορεί απαραίτητα να ελέγξει το σωματείο.
Εκτός οι διατάξεις για απολύσεις
Kαταργήθηκε διάταξη, η οποία έδινε τη δυνατότητα 4μηνης προθεσμίας για την καταβολή της αποζημίωσης στην περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, ενώ προέβλεπε ότι η καταβολή μειωμένης έως και 10% αποζημίωσης οφείλονταν αυτόματα σε λάθος και δεν ακύρωνε την απόλυση.
Η τελική διάταξη αποσαφηνίζει αφενός ότι η καταβολή της αποζημίωσης πρέπει να είναι σύγχρονη με την απόλυση και αφετέρου νομοθετείται η παγιωμένη θέση της νομολογίας, ότι η υπολειπόμενη καταβληθείσα αποζημίωση δεν συνιστά λόγο ακύρωσης αλλά συμπλήρωσης αυτής.
Επίδομα γάμου
Σε μια πρώτη ανάγνωση, διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας φαίνεται να διασώζει τον νόμο για το επίδομα γάμου, το βασικό μισθολογικό όρο που έχει απομείνει στην ΕΓΣΕΕ και για το οποίο επικρατούσε διχογνωμία ανάμεσα σε εργατικές και εργοδοτικές οργανώσεις για το αν είναι θεσμικός ή οικονομικός όρος της ΕΓΣΕΕ.
Πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Πόλεμος στους εργαζόμενους»
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά έντονα στον νέο εργασιακό νομοσχέδιο, με την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να μιλά για «πόλεμο» και «τελειωτικό χτύπημα» στον κόσμο της εργασίας.
«Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, μείωσης των εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας. Το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
Παράλληλα σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως το νομοσχέδιο: «Πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία, τους ανέργους, τους νέους, καταργεί το 8ωρο, μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις».
Απεργίες από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ
Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν από την επόμενη Πέμπτη στις 10 Ιουνίου καθώς ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ έχουν προγραμματίσει για εκείνη τη μέρα μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση, ως αντίδραση στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
Γλυκά Νερά - Ψυχολόγος Καρολάιν: Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ και τα ερωτήματα για τα πτυχία
Πορτογαλία: Χάος με Βρετανούς τουρίστες που εγκαταλείπουν εσπευσμένα τη χώρα
Απαγόρευση κυκλοφορίας - Πελώνη: Από την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις
Εργασιακό νομοσχέδιο: Κατατέθηκε στη Βουλή - Όλες οι αλλαγές
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοσκοπική πτώση, οι προκλήσεις του επόμενου προέδρου, το «φάντασμα Κασσελάκη» και τα προγνωστικά
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
TikTok: Η ψηφιακή νικοτίνη των εφήβων - Προβλήματα ψυχικής υγείας από τη χρήση του
Η πρώτη δολοφονία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση – Και οι θεωρίες συνωμοσίας θεριεύουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr